Román Nemzeti Színház (Kolozsvár)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 46° 46′ 13″, k. h. 23° 35′ 50″

A Román Nemzeti Színház homlokzata
A színház egykori képe
Az első román nyelvű előadás színlapja, 1919. november

A kolozsvári Román Nemzeti Színház épülete a város egyik műemléke. A romániai műemlékek jegyzékében a CJ-II-m-A-07355 sorszámon szerepel.

A Hunyadi téren áll (a tér neve többször változott az idők folyamán: Hunyadi, Cuza Vodă, Hitler, Malinovszkij, Győzelem; ma Ștefan cel Mare).

Az épület a színház mellett a kolozsvári Román Operának is otthona. A színház előtt Ovidiu Maitec Eminescu-szobra (1976) és Romul Ladea egész alakos Lucian Blaga-szobra (1986) áll.

Az épület története[szerkesztés]

Az épület 1904–1906 között épült neobarokk stílusban, néhány szecessziós jellemzővel; a tervező és kivitelező a bécsi Fellner és Helmer cég volt. Az új színház felavatása 1906. szeptember 8-án történt Herczeg Ferenc Bújdosók című darabjával. A színház első igazgatója dr. Janovics Jenő volt.

1919. május 14-én bukaresti művészekkel tartottak először román nyelvű előadást; szeptembertől önálló román társulatot szerveztek.

Az épületben az utolsó magyar előadást 1919. szeptember 30-án tartották. Műsoron a Hamlet szerepelt, amelyből a cenzúra törölte a nagymonológot, csupán az első sor hangozhatott el: „Lenni vagy nem lenni, ez itt a kérdés.” A román színház hivatalos megnyitója december 1-jén volt, az újonnan alakult kolozsvári román színtársulat 2-án tartotta első előadását. A román színház első igazgatója Zaharia Bârsan volt. 1920. május 20-án nyílt a kolozsvári Román Opera Verdi Aidájának az előadásával; ez volt Románia első operaháza.

A második bécsi döntés után négy évig az épületben ismét a magyar színház kapott helyet. 1944. október 31-én és november 2-án a város „felszabadulását” ünnepelve román és magyar színészek közös műsort adtak, a korabeli plakát tanúsága szerint a bevételt az orosz és román sebesültek javára szánták.

Ma a színház Lucian Blaga román költő és drámaíró nevét viseli.

Az intézmény[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Román Nemzeti Színház (Kolozsvár) témájú médiaállományokat.