Rokia Traoré

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rokia Traoré
Rokia Traoré singing.jpg
Életrajzi adatok
Született 1974. január 24. (42 éves)
Mali
Pályafutás
Díjak Victoires de la Musique (2009)
Tevékenység énekesnő

Rokia Traoré weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Rokia Traoré témájú médiaállományokat.

Rokia Traoré (Mali, 1974. január 24. –) mali származású énekesnő.

Élete[szerkesztés]

Rokia Traoré édesapja diplomata volt, így a kis Rokia számtalan országban járt és élt (Algéria, Szaúd-Arábia, Franciaország, Belgium). Különösen érdeklődött a zene iránt, bár szülei nem akarták, hogy zenei pályára álljon. A sok országban sokféle zenei benyomás érte, amelyek későbbi munkásságát erősen befolyásolják. Gimnáziumi éveiben Bamakóban már folytatott zenei tanulmányokat és fellépései is voltak. 1997-ben, 23 évesen megismerkedett Ali Farka Tourével, akiben komoly támogatóra lelt.

Művei[szerkesztés]

Rokia Traoré alapvetően anyanyelvén (Bambara/Bamana) énekel, illetve néha franciául. Saját zenéjét kortárs afrikai, mali zeneként definiálja. 2003-ban RFI-díjjal (Radio France Internationale) tüntették ki és az „év afrikai felfedezettjeként” ünnepelték. Dalainak középpontjában a szociális problémák állnak. Emberi kapcsolatokról, szerelemről énekel, de a társadalmi szerepének problémái, a modern kori afrikai társadalmakban elfoglalt helyük, valamint az éhező afrikai gyermekek problémái is központi témái közé tartoznak.

Diszkográfia[szerkesztés]

  • 1988 Mouneîssa – első albumán hazájának különböző zenei hagyományait ötvözte a maga egyedi, utánozhatatlan módján. Európában ez a lemez 40 000 feletti példányszámban kelt el.
  • 2000 Wanita – második albuma szintén nagy siker lett. A New York Times listáján az év albumai között említették.
  • 2003 Bowmboï – legsikeresebb albuma, ami az igazi áttörést hozta számára. A világ legrangosabb világzenei díjával, a BBC World Music Award-dal tüntették ki.
  • 2008 Tchamantché

Külső hivatkozások[szerkesztés]