Rohingják

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rohingják
Vallások
iszlám
A Wikimédia Commons tartalmaz Rohingják témájú médiaállományokat.

A rohingják vagy egyéb átírásokban rohingyák vagy ritkábban rohindzsák[1] (burmai: ရိုဟင်ဂျာ;[2] bengáli: রোহিঙ্গা) egy kisebbségben lévő népcsoport Mianmarban. Jellemzően a Bengáli-öböl parti sávjában élnek, ott is leginkább a Bangladessel határos Rakhaing állam északi részén. Számuk az államban kb. 1 millió fő lehet.[3] Zömmel szunnita muzulmán vallásúak (a jellemzően buddhista Mianmaron belül).

Gyakran említik őket ugyanakkor a világ legüldözöttebb népei között, többek között arra hivatkozva, hogy egy, az akkori Burmában 1982-ben elfogadott törvény megfosztotta őket az állampolgárságuktól, sőt még a nevük használatát is eltörölte, azóta a rohingjákat csak bengáli néven nevezik.[4]

A rohingjáknak – egyes feltevések szerint – száműzött arabok voltak az ősei, a délkelet-ázsiai régió államainak a gyarmatosítás alól történt felszabadulása előtt chittagongiaknak nevezték őket, a kelet-bengáli Chittagong negyed után.

A mianmari kormány buddhista nacionalizmusa következtében, az ellenük folytatott katonai akciók miatt, 2017-ben pár hét alatt több százezren menekültek át Bangladesbe.[5] 2017. szeptember végére már – António Guterres, az ENSZ főtitkára szavai szerint: „a helyzet a világ leggyorsabban növekvő menekültválságává és emberi jogi rémálmává vált”.[6]

Rakhaing állam Mianmaron belül
A rohingják helyzete Rakhaing államban.
Sötétszürke: többségben, világosszürke: kisebbségben

Források[szerkesztés]

  1. Bár korábban (2015), amikor az Európai Parlament magyar fordítói nevében kérdezték az írásmódot, akkor a Nyelv és Tudomány ezt az alakot javasolta ([1]), ezért az EU-s anyagokban ezzel a formával találkozhatunk. Újabban (2017) már más válasz született ([2]).
  2. Magyaros átírásban rohingja vagy johingja. Szó elején a 'j' –>'r' módosul[forrás?]
  3. The Rohingya Archiválva 2018. január 18-i dátummal a Wayback Machine-ben (Harvard Divinity School, Harvard Egyetem) (angolul)
  4. Bede Márton: Zajlik éppen egy népirtás. 444.hu, 2017. szeptember 6. (Hozzáférés: 2017. szeptember 10.)
  5. Szörnyülködve nézi a világ egy teljes nép brutális elűzését (index.hu, 2017.09.14)
  6. Az ENSZ főtitkára szerint "emberi jogi rémálom" van Mianmarban (Euronews, 2017.09.29)