Rodelinda, a longobárdok királynője

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rodelinda
opera
Eredeti nyelvolasz
ZeneGeorg Friedrich Händel
LibrettóNicola Francesco Haym
Felvonások száma3 felvonás
Főbb bemutatók1725. február 13.
A Wikimédia Commons tartalmaz Rodelinda témájú médiaállományokat.

Rodelinda, a longobárdok királynője egy opera seria, három felvonásban, Georg Friedrich Händel által komponált mű. A librettó Nicola Francesco Haym munkája, egy korábbi, Antonio Salvi által elkészített librettón alapszik. Salvi szövegkönyve egy 7-ik századi longobárd király, Perctarit történetén alapszik.

Az előadások története[szerkesztés]

Rodelinda, a longobárdok királynője először a King's Theatre-ben volt előadva, Londonban, 1725. február 13-án. 14-szer adták elő; majd megismételték 1725. december 18-án, valamint 1730. május 4-én, az opera újjáéledése mindkétszer változtatásokkal járt. 1735-ben és 1736-ban Hamburgban ismét előadták, az előadás szerény sikernek örvendett. Az első modern előadás Göttingenben volt 1920. június 26-án. 1931-ben az opera elérte az Amerikai Egyesült Államok színpadait, valamint 1939-ben Londonban ismét előadták.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Hangstílus Szereplő (a premier előadáson, 1725-ben)
Rodelinda, a longobárdok királynője szoprán Francesca Cuzzoni
Bertarido, Lombardia bitorolt királya kasztrált Francesco Bernardi
Grimoaldo, Bertarido bitorlója, Benevento hercege tenor Francesco Borosini
Eduige, Bertarido testvére, Grimoaldo jegyese alt Anna Vincenza Dotti
Unulfo, Bertarido barátja és tanácsadója kasztrált Andrea Pacini
Garibaldo, Grimoaldo tanácsadója, Turin hercege basszus Giuseppe Maria Boschi
Flavio, Rodelinda fia néma

A történet[szerkesztés]

Prológus[szerkesztés]

Grimoaldo legyőzte csatában Bertaridot, majd elűzte trónjáról is. Bertarido elmenekült, így mindenki halottnak gondolta őt, de barátjától, Unulfotól megüzente, hogy él és a palota közelében bujkál. Grimoaldo eljegyezte Beratrido testvérét, Eduiget, és bár a nő szereti őt, és eleinte viszonozza az érzelmeit is, az esküvőt mégis halogatja. Rodelinda és fia, Flavio a palotában vannak fogvatartva Grimoaldo által, aki időközben beleszeret a longobárdok királynőjébe.

Első felvonás[szerkesztés]

Rodelinda egyedül gyászolja férje halálát, amikor megjelenik Grimoaldo és házassági ajánlatot tesz neki; felajánlja neki a trónt, majd bevallja szerelmét. A nő dühösen visszautasítja őt (Ária: "L'empio rigor del fato"). Eduige Grimoaldot árulónak nevezi, viszont a férfi elmondja, hogy ő csupán az igazság miatt lett áruló, hiszen Eduige már annyiszor elhalasztotta az esküvőt, ezért ő Garibaldo tanácsára most elutasítja őt. Miután Grimoaldo elmegy, Garibaldo, aki korábban szerelmet vallott Eduigenek, felajánlja a nőnek, hogy elviszi hozzá Grimoaldo fejét. Eduige elutasítja az ajánlatot, de megesküszik arra, hogy megbosszulja Rodelindat. Garibaldo egyedül részletezi a tervét, miszerint felhasználja Eduiget arra, hogy megszerezze a trónt (Ária: "Di cupido impiego i vanni").

Ezalatt Bertarido a saját emlékműve feliratát olvassa. Unulfoval együtt nézik a rejtekhelyéről, ahogy Rodelinda és Flavio virágot tesznek az emlékműre. Garibaldo megjelenik és Rodelindának ultimátumot ad: vagy feleségül megy Grimoaldohoz, vagy Flavio meg lesz ölve. Rodelinda belemegy a házasságba, viszont megfenyegeti Garibaldot. Grimoaldo megnyugtatja barátját, hogy az ő védelme alatt semmitől sem kell féljen. Ezalatt Unulfo próbálja megvigasztalni Bertaridot, de nem jár túl sok sikerrel.

Második felvonás[szerkesztés]

Garibaldo annak érdekében, hogy terve sikerrel járjon, elmondja Eduigenek, hogy úgy tűnik, hogy elvesztette az esélyt, hogy királynő lehessen, majd arra biztatja, hogy álljon bosszút Grimoaldon. A nő Rodelindán vezeti le a keserűségét; hirtelen meghozott döntése miatt korholja, miszerint elárulta férje emlékét azzal, hogy hozzámegy ahhoz, aki Bertaridot letaszította a trónról. Eduige ismét bosszút fogad Grimoaldo ellen, habár még mindig szereti őt. Grimoaldo megjelenik, és megkérdezi Rodelindát, hogy igaz-e, hogy feleségül megy hozzá. A nő biztosítja róla, hogy igaz, de csupán egy feltétellel: Grimoaldo muszáj előbb megölje Flaviot a szeme láttára. A férfi megrémül és elutasítja a feltételt. Miután Rodelinda távozik, Garibaldo arra biztatja barátját, hogy ölje meg Flaviot, majd vegye el Rodelindát feleségül, de Grimoaldo ismét elutasítja a gyilkosságot. Unulfo kérdőre vonja Garibaldot: hogyan adhat egy királynak ilyen tanácsot? Eközben Bertarido álruhában már megközelítette a palotát, ahol Eduige felismeri. A nő úgy dönt, hogy elmondja Rodelindának, hogy a férje életben van. Rodelinda és Bertarido titokban találkoznak, ekkor felfedezi őket Grimoaldo, aki nem ismeri fel a legyőzött királyt. Grimoaldo megesküszik, hogy megöli a férfit akár Rodelinda férje az, akár a szeretője. Mielőtt ismét elválnának a házastársak, egy utolsó búcsút mondanak egymásnak (Duett: "Io t'abbraccio").

Harmadik felvonás[szerkesztés]

Unulfo és Eduige tervet készítenek, amivel kiszabadíthatják Bertaridot a börtönből, ezért fegyvert csempésznek be hozzá. Ezalatt Grimoaldo egy lelki válságon megy át a közeledő kivégzés miatt. Unulfo, akinek lehetősége van bemenni a börtönbe, kiszabadítja Bertaridot. A sötétben Bertarido nem ismeri fel barátját, így tévedésből megsebzi őt a karddal. Unulfo nem foglalkozik a sebbel, csak a szabadulásra koncentrál. Amikor Eduige és Rodelinda látogatóba megy a börtönbe, aggódni kezdenek, mivel üresen találják a cellát, a föld pedig véres. Grimoaldo még mindig válságban van, a kertbe menekül, azt remélvén, hogy ott talál egy békés helyet, ahol álomba merülhet, de ő mint király nem találhat békét sehol (Ária: "Pastorello d'un povero armento"). Végre elalszik, amikor Garibaldo rátalál, és úgy dönt, hogy kihasználja a helyzetet. Azon van, hogy megölje Grimoaldot a kardjával, amikor megjelenik Bertarido és megöli Garibaldot. Grimoaldo szívesen feladja terveit a trón megszerzésével kapcsolatban, és Eduigéhez fordul, mondván, hogy házasodjanak össze és uralják együtt a hercegséget.