Rocky és Bakacsin kalandjai (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rocky és Bakacsin kalandjai
(The Adventures of Rocky and Bullwinkle and Friends)
Műfajvígjáték, kaland, szatíra, varieté

AlkotóJay Ward
Alex Anderson
Bill Scott
HangBill Scott
June Foray
Paul Frees
Daws Butler
Edward Everett Horton
Walter Tetley
Charles Ruggles
Hans Conried
NarrátorWilliam Conrad
Paul Frees
Edward Everett Horton
FőcímzeneFrank Comstock (1959–1961)
Fred Steiner (1961–1964)

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok5
Epizódok163 (326 Rocky és Bakacsin történet)
Gyártás
Vezető producerPonsonby Britt
O.B.E
ProducerPeter M. Piech
Részenkénti játékidő22 perc
GyártóJay Ward Productions
Producers Associates of Television, Inc. (P.A.T.)
ForgalmazóDancer Fitzgerald Sample (1959–1979)
The Program Exchange (1979-napjainkig)
ABC Films (1964–1973),
Classic Media (2002–2012),
DreamWorks Classics (2012-napjainkig)
Sugárzás
Eredeti adóABC (1959–1961)
NBC (1961–1964)
Eredeti sugárzás1959. november 19.1964. június 27.
Első magyar adó1. szinkronban
TV2 (52 részben)
2. szinkronban
M2 (összes részben)
Státuszbefejezett
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető (TV2)
Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (M2)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Rocky és Bakacsin kalandjai (eredeti cím: The Adventures of Rocky and Bullwinkle and Friends vagy The Rocky and Bullwinkle Show, korábban Rocky & His Friends és The Bullwinkle Show) amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amely 1959-től 1964-ig volt műsoron. Magyarországon 1998 és 2000 között a TV2-n vetítették, de 2013-tól az újraszinkronizált változatát az M2 vetíti. A műsor Jay Ward és Alex Anderson ötlete alapján készült. A műsorban több kisfilm van, amelyben különböző szereplők vannak. A két főszereplő Rocky, a repülő mókus és barátja Bakacsin, a szarvas. 2000-ben egész estés film is készült belőle.

Története[szerkesztés]

Történetlista[szerkesztés]

1. évad[szerkesztés]

1. Rakétaüzemanyag (40 epizód): Rocky és Bakacsin feltalál egy új rakéta-üzemanyagot. Borisz Rosszalkov és Natasa Fatale, a két kém igyekszik megszerezni a receptet, amire Bakacsin sem emlékszik. Később két holdlakó (hogy megelőzzön egy háborút) meg akarja akadályozni, hogy a földiek rakétaüzemanyagot gyártsanak. Bakacsin rájön, hogy már csak szarvasbogyó hiányzik az üzemanyaghoz. Hőseink Fagyasztlakba indulnak szarvasbogyóért. Repülőgépet bérelnek Borisztól, ahol rájönnek, hogy csapdába csalták őket. Hőseink repülőgépe egy fán landol. Bakacsin egy fürdő árán megszerzi az utolsó szarvasbogyóbokrot, de Borisz és Natasa ellopják tőle. Rocky és Bakacsin egy fenyőfát használva árbócnak Washington felé veszik az irányt. Előttük Borisz és Natasa szintén evez. Országos verseny alakul ki. A hősök kenuja nem éli túl a találkozást a fűrészteleppel. Borisz és Natasa menekülnek a szarvasbogyóbokorral. A négy szereplő ugyanazon hajón igyekeznek eljutni Ezerbajdzsánba, ahol még talán van szarvasbogyóbokor. Bakacsinnal nem akar a Csámli bácsinak álcázott szarvasbogyóbokor beszélgetni. Borisz ismét igyekszik megszabadulni hőseinktől, egy lyukas csónakba menekíti őket. Hőseink és a Csámli bácsinak álcázott szarvasbogyóbokor visszajutnak a hajóra, ám a Kopóka kapitány által vezetett hajó eltévedt a tengeren...

2. Doboztető-robbanás (12 epizód): Rocky és Bakacsin doboztetőhamisítókat akar elfogni. Országosan elértéktelenedik a doboztető. Rocky és Bakacsin a Világ Gazdasági Tanácsával együtt tovább keresi a doboztető-hamisítókat. Bakacsin a toronyóra rabja lesz. A bátor Rocky kimenti az óratoronyban rekedt Bakacsint. A két jóbarát sikeresen landol a lifttel. Borisz és Natasa hamis doboztetőket szeretnének kicsempészni az országból...

2. évad[szerkesztés]

3. Felnyom-elem (36 epizód): Bakacsin bányát örököl, és elmegy Rockyval megkeresni. A bányában lebegő felnyom-elemek vannak. Rocky és Bakacsin rájönnek, hogy a limuzin foglyai lettek, de sikerül kiszabadulniuk. Ám a sivatagi hőség nagyon megviseli Bakacsint. Borisz és Natasa igyekszik megelőzni hőseinket. Bakacsin találkozik egy vízhordóval a sivatag közepén, aki csak a bánya tulajdonjogát szeretné cserébe a vízért. Egy repülőgép csapdába ejti Rockyt és Bakacsint, amelyről kiderül, hogy a hóbortos Kopóka kapitány vezeti. Borisz megtalálja Kopóka iratait, utána sejknek öltözve egy sátorba tereli Rockyt és Bakacsint, hogy megszerezze a bánya tulajdonlevelét. Hőseink a sivatagban ragadtak, de szerencséjükre elhaladt mellettük egy vonat. Rocky utána repült, eközben Borisz azon fáradozott, hogyan téríthetné el eredeti útvonalától a vonatot...

4. Fémrágcsálók (16 epizód): Rockynak és Bakacsinnak meg kell mentenie az USA-t a fémegerektől, amik megeszik a tévéantennákat. Bakacsin az éjszakai őrködés alatt találkozott egy kétméteres fémegérrel. Rocky csapdát eszel ki a kétméteres fémegérnek, de beszorul a Zordon ház ablakába. Rockyt és Bakacsint üldözi a kétméteres fémegér, akinek a vezetője nem mást mint Borisz Rosszalkov. Hőseink kicselezték a fémegereket, miközben Borisz újabb egércsapatokat szervez. Rocky-t és Bakacsint a holdlények mentik meg, ám Borisz elengedi a fémegér hadsereget...

5. Greenpernt Oogle madara (12 epizód): Titokzatos rablók elrabolták Bakacsint az Oogle madár helyettesítésére.

6. Fél Britannia (8 epizód): Anglia leggazdagabb embere a vagyonát az új grófra hagyja, aki nem más, mint Bakacsin.

7. Az elásott kincs (14 epizód): A Fagyasztlaki Napi Gagyi újság egy kincskereső játékkal szeretné megemelni alacsony példányszámát. Ezt kihasználva Borisz álnéven, 3 tagú bandájával ki akarja rabolni a bankot.

8. Az utolsó dühös szarvas (4 epizód): Bakacsin azt hiszi magáról, hogy szívdöglesztően jóképű, és színész akar lenni. Ezt használja ki Borisz és Natasa, hogy megszerezzék Bakacsin pénzét.

9. Norbi Dik, a bálna (14 epizód): Norbi Dik, a bálna fenyegetést jelent minden hajó számára. Ezért Rocky és Bakacsin Kopóka kapitánnyal együtt elindul levadászni az óriási bálnát.

3. évad[szerkesztés]

10. A három muskétás-szarvas (8 epizód): Franszoá Villong erőszakkal átveszi a hatalmat féltestvérétől, a jóságos Csigavér királytól. Bakacsin lesz a három testőr egyike, akik ki akarják szabadítani a jóságos királyt.

11. Lusta Mór rancsa (18 epizód): Bakacsin imádja a westernfilmeket és cowboy akar lenni. Rocky és Bakacsin vett egy farmot Indiánbokában. Kiderül, hogy ők végül is egy kukacfarmot vettek. Borisz és Natasa meg akarja szerezni Bakacsinék farmját.

12. A hagyományos Missouri mészárlás (26 epizód): Rocky és Bakacsin megérkeztek a missouri kisvároskába, de nem túl kedvesek voltak az emberek, ezért mészárlás folyik. (???)

13. A kizökkent világ (14 epizód): Fagyasztlakban minden időjárás-jelentés eltűnt. Kopóka kapitány egy titkos helyre viteti Rockyt és Bakacsint, hogy kiderítsék, mitől változik az időjárás. Kiderül, hogy a Föld megfordul, és az Északi-sark (most a Nyugati-sark) délre tart. Az egyetlen remény, ha elolvasztják.

4. évad[szerkesztés]

14. A párizsi festményrablás (6 epizód): Boriszék 10 híres festményt lopnak el egy francia művészeti galériából. Bakacsin kitapétázta a csirkeólat a lopott festményekkel.

15. Avalon puskái (4 epizód): Avalon fegyvereit el kell hallgattatni, és Bakacsin önként jelentkezik a feladatra. Rocky és Bakacsin Gibraltáron, egy börtönben köt ki.

16. Montezuma elveszett kincse (8 epizód): Boris egy csónakban evezve néz egy térképet, hogy megtudja, hol van Montezuma elveszett kincse. Bakacsin és Borisz megpróbálta kihúzni a Fürdő-tó dugóját, mert a tó alján egy vízálló ládában rejlik Montezuma kincse.

17. A Süsü-gáz támadása (8 epizód): Amerika duplakupolás tudományos intézetében a világ legokosabb tudósai egyre butábbak lesznek. A kormány Bakacsint bízza meg a nyomozással, közben Rettegett Vezér visszatér. Kopóka kapitány is egyre gügyébb lesz, miközben kiderül, hogy ismét Borisz Rosszalkov keze van a dologban.

18. Banán formula (12 epizód): Dr. Bermuda megalkotta a hangtalan robbanóanyagot, a Tente bombát. Borisz ellopta a Tente bomba receptjét, elrejtette egy banánba, de Bakacsin megette.

5. évad[szerkesztés]

19. Félnótás fivérek cirkusza (10 epizód): Fagyasztlakba cirkusz érkezik, amire Rocky és Bakacsin kap két ingyenjegyet. A cirkuszban Rosszalka, az oroszlánszelídítő elengedte vad oroszlánját.

20. Soksár (6 epizód): Mexikóban, Soksár városában börtönbe zárták Gvadalupe Rodrigezt, aki bosszút forralt. Zéróként riogatja éjszaka a városban azokat, akik nem tudnak aludni.

21. Az emberevő virág (6 epizód): Fagyasztlakban nagy az izgalom: az éves virágkarnevál versenyére lehet jelentkezni. Bakacsin nyertes virága megbokrosodott és kiderült róla, hogy emberevő.

22. Szarvasisztán (4 epizód): Boriszék egy gonoszságversenyt rendeznek, amin félreértésből Bakacsin is indul. Rockyval Washingtonba utazik, hogy állami rangot kérjen Szarvasisztánnak.

23. A rubin jacht (6 epizód): Fagyasztlakban a legfontosabb esemény a Flottilla Fesztivál, amin Bakacsin is elindult hajójával. A fagyasztlaki újság címlapján is megjelent, hogy Bakacsin megtalálta az elveszett rubin jachtot, amit többen szeretnének megszerezni tőle.

24. Bakacsin ajánlólevele (6 epizód): Télen Fagyasztlakot teljesen beteríti a hó, ahol Bakacsin ássa ki a lakosokat. Rocky és Bakacsin Shanghai-ba utazik az ing után egy kínai mosodába.

25. Az időjós hölgy (6 epizód): Fagyasztlakban a kiszámíthatatlan időjárás miatt egy időjárás-előrejelző szőke női kártyagépet állítottak fel. Borisz és Natasa a pókeren nyert pénzből gőzhajót vett, ahol kaszinót nyitottak.

26. Tetű a 92. utcán (6 epizód): Rocky naplót vezet Bakacsin hőstetteiről, mert ő a példaképe, közben megismerjük Borisz példaképét is. Bakacsin beszállt Sebhelyes Orrú rabló kocsijába, így ő az egyetlen, aki tanúskodhat ellene.

27. Miagáz (12 epizód): Bakacsin futballjátékos lett a Miagáz Egyetem csapatában. Borisz meg akarja akadályozni, hogy a Miagáz Egyetem csapata megnyerje a bajnokságot. A Miagáz Egyetem új ellenfelet kap: a Sárvárosi Mángorlók csapatát Rettegett vezér képezi ki.

28. Szarvasisztán megmentése (4 epizód): Az emberek dolgokat küldenek Szarvasisztánba, amiket Borisz is meg akar szerezni. A sok cucctól süllyedni kezd a sziget.

A kisfilmek listája és tartalma[szerkesztés]

  • Rocky és Bakacsin kalandjai: Bakacsin, a szarvas (326 történet): Rockynál és Bakacsinnál mindig van olyan dolog, ami a két kémnek, Borisz Rosszalkovnak és feleségének Natasának kell, de soha nem tudják elvenni ezeket. Egy epizódban kétszer szerepel. A történetek folytonságosak.
  • Peabody sajátos történelem leckéi/Peabody valószínűtlen történelme (91 történet): Egy tudós kutya, Mr. Peabody az örökbefogadott fiával, Shermannal egy időgép segítségével bejárja a múltat.
  • Szárnyaszegett tündérmesék/Kettébe tört tündérmesék (91 történet): Klasszikus mesék paródiái.
  • Jólvan Jenő, a lovascsendőr/Derék Dudley (39 történet): Derék Dudli szembeszáll legfőbb ellenségével, Oktondi Ostorszíjjal és a gonoszokkal, és megmenti az embereket.
  • Ezópusz és fia (39 történet): Ezópusz elmeséli a fiának az állatmeséket. Ezeket a készítők szintén kiparodizálták.
  • Mindentudó úr (50 történet): Bakacsin megtanít sok mindenre, ami nem elég jól sül el.
  • Verses percek (39 történet): Bakacsin verset mond, némi bakizásokkal.
  • Rocky és Bakacsin rajongói klub (9 történet + Borisz rajongói klub)

A szereplők hangjai[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
1. magyar változat
(1998-1999)
2. magyar változat
(2013-2014)
Rocky June Foray Szokol Péter Szabó Zselyke
Bakacsin Bill Scott Várkonyi András Gubányi György István
Borisz Rosszalkov Paul Frees Lázár Sándor Bolla Róbert
Natasa Fatale June Foray Bokor Ildikó Bodor Erzsébet
Rettegett vezér Bill Scott Élő Balázs
Papucsek Vilmos
Mr. Big ? Maday Gábor
Kopóka "Péter" Kapitány Paul Frees ?
Gidney Bill Scott ? ?
Cloyd Paul Fress Rosta Sándor ?
Mr. Peabody Bill Scott Lippai László Kapácsy Miklós
Sherman Walter Tetley Stukovszky Tamás Bogdán Gergő
Jólvan Jenő / Derék Dudley Bill Scott Seszták Szabolcs Potocsny Andor
Ezópusz fia Daws Butler Maday Gábor
Nell Fenwick June Foray ? Turóczi Izabell
Oktondi Ostorszíj Hans Conried ? Seder Gábor
Fenwick felügyelő Paul Frees Uri István Honti Molnár Gábor
Ezópusz Charlie Ruggles Seder Gábor
Narrátor (Rocky és Bakacsin) William Conrad Papp János Mihályi Győző
Narrátor (Jólvan Jenő / Derék Dudli) Paul Frees
William Conrad
Kautzky Armand
Narrátor (Szárnyaszegett tündérmesék / Kettébe tört tündérmesék) Edward Everett Horton Seder Gábor
Felolvasó - Papp János Endrédi Máté

A 2013-as magyar változat munkatársai:

Magyar szöveg: Borsos Dávid, Torda Balázs, Szűcs Zsuzsanna

Szerkesztő: Vincze Szabina

Vágó: Vörös Andor

Hangmérnök: Nikodém Norbert

Szinkronrendező: Pelle Ágnes, Koffler Gizi

Produkciós vezető: Gömöri V. István

A szinkron az MTVA megbízásából a Proton Studióban készült 2013-ban.

Szereplők és jellemzőik[szerkesztés]

  • Rocky – Egy repülő mókus, Bakacsin barátja.
  • Bakacsin – Egy szarvas, Rocky barátja. Nem túl éles eszű, de annál jobb szívű.
  • Mr. Peabody – Egy tudós kutya aki fogadott fiával Shermannal beutazza a múltat.
  • Sherman – Mr. Peabody fogadott fia, aki nevelőapjával beutazza a múltat.
  • Derék Dudley (a sorozatban ejtsd: Dudli, a mozifilmben: Dádli) – Egy seriff aki megmenti az embereket a gonoszoktól.
  • Borisz Rosszalkov – Egy kém, Rocky és Bakacsin ellensége.
  • Natasa Fatale – Egy kém, Borisz Rosszalkov felesége.
  • Rettegett vezér – Borisz és Natasa felettese, Ezerbajdzsán vezetője.
  • Mr. Big – Borisz Rosszalkov és Natasa másik felettese, nevével ellentétben nagyon kicsi.
  • Oktondi Ostorszíj – A Derék Dudli gonosztevője. Mindig valami gonoszat tervez, de Dudli megállítja, viszont sosem kapják el.
  • Fenwick felügyelő – Derék Dudli felettese. Ő adja ki parancsba Dudleynak, hogy kapja el Oktondi Ostorszíjat.
  • Nell Fenwick – Fenwick felügyelő lánya.

Feldolgozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Rocky and Bullwinkle Show című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]