Rockin’ RockCats

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rockin’ RockCats
Rockin' RockCats on stage.jpg
Információk
Műfaj rockabilly

A Rockin’ RockCats zenekar a ma is létező magyarországi rockabilly zenekarok között az első volt. Megalakulásuk időpontja 1994 decembere.

Története[szerkesztés]

A Rockin' RockCats 1994 decemberében alakult Hatvanban. A három alapító tag közül csak Laca maradt a jelenlegi felállásban. Alapító tagok voltak: Laca - ének, Max – gitár és Norbi – dob. Rájöttek, hogy basszus nélkül nem lehet zenekart csinálni, ekkor állt be Vladár Tamás, basszusgitárral. Mivel Max gitártechnikája is egy kis kivetnivalót hagyott maga után, ezért szóltak Pepe-nek, aki kisegítette őket, így került be, mint szólógitáros, bár ő inkább zongorázni szerettet volna a csapatban.

Az első koncert már szilveszterkor volt és a másodikról (Dali beli buli) már videófelvétel is készült, amiről pár dal felkerült a zenekar első 10 évét bemutató DVD-jére. Először Max lépett ki a zenekarból, de rájuk hagyott dalait még ma is játsszák (az ő szerzeményei A rock and Rollnak mindig menni kell! és A motoros c. dal is). Őt egy pár év múlva Tamás követte, amikor is Laca átvette a basszus szerepét újonnan vásárolt nagybőgőjével. A zenekar pályafutása alatt sok kiegészítő gitáros megfordult nálunk: Hényel Csaba, Varga Róbert, Zsigri Tihamér, Kis Róbert (Icis) és Max is mindig visszatért.

A zenekar nevéhez fűződik a magyarországi első rockabilly fesztivál a WildCat Night, ami 1999 óta meghatározó rendezvény a rockabilly-t szerető és ismerők körében. Ez a fesztivál nagyon sok zenélni tudó fiatalnak adott indíttatást arra, hogy rockabilly zenekart alapítson. Éppen ezért ezzel az eseménnyel teremt lehetőséget a zenekar elsősorban a magyarországi és a külföldi zenekaroknak, akik meg szeretnék mutatni magukat a nagyközönségnek, de még nincs teljes műsoruk egy önálló koncerthez.

Ezzel a rendezvénnyel a zenekarnak sikerült megismertetnie és megszerettetnie a rockabilly stílust szélesebb közönséggel. Az évek alatt egyre több látogató kíváncsi erre a stílusra és minden külsőségre, ami vele jár. Kivívta a zenekar az elismerését nemcsak határokon innen, hanem túlról is. A magyarországi rock’n’roll zenekarok között immáron nagy megtisztelést jelent, ha játszhatnak ezen a rendezvényen. A 16 év óta megrendezésre kerülő rockabilly jamboree-nak azóta sincsen vetélytársa, tehát egyedülálló kezdeményezés hazánkban! Az utóbbi években már külföldi fellépők is szerepeltek. Az első fesztivált követően került az együttesbe Gyanta, Norbi kiválása után. Nagyon megviselt bennünket ez a dolog, hiszen Norbi alapító tag volt.

2000 januárjától a zenekar felállása tehát a következő:

Pepax - ének, gitár, Laca - ének, bőgő, Gyanta - dob

Ebben az évben jelent meg (2000. július elején) a zenekar első stúdiólemeze, a Rock And Rollnak mindig menni kell!

2003 januárjától Gyanta átvette a ritmusgitáros és egyik énekes szerepét, így felvettek egy dobost Teddy személyében.

2003 júniusától Gyanta végleg kiszállt a zenekarból és kiköltözött Angliába, ahol Wild Jack néven vált ismertté. Maradtak tehát újra hárman:

Laca- ének, bőgő

Pepax-ének, gitár

Teddy- dob

2007. július 10-én jelent meg második stúdióalbumuk Cats Boogie címmel. Stílusában folytatták az előző lemez hangulatát, vegyítve a saját szerzeményeket a feldolgozásokkal.

2010-ben kiegészültek egy új ritmusgitárossal, így még változatosabb és érdekesebb lett a műsoruk. Az öreg Imo a hatvani Treff zenekarból igazolt át hozzájuk, ahol billentyűsként funkcionált.

2011. október 8-án megjelent a zenekar új EP-je a Világ csavargója címmel, amely dalból elkészült a zenekar első komolyabb videóklipje.

2012-ben megjelent a második lemezükről készült újabb videóklip, amely a Motoros c. dalukhoz készült.

2013-ban írtak a Hatvan dala pályázatra egy szerzeményt, amely nem felelt meg az elvárásoknak, valamint elkezdtük a következő nagylemezünk felvételét.

2013 októberében az helyi Önkormányzat felajánlására a hatvani Kossuth téren került megrendezésre az együttes által 14 éve kezdeményezett rockabilly fesztivál (WildCat Night) a Sörfesztivál keretein belül.

2014 márciusában napvilágot látott a zenekar 3. stúdióalbuma Black & Wild címmel, amit nagyon várt már a közönség. Ez lett az idáig elkészített lemezeink közül a legjobban hangzó. Ezen a hanghordozón hallható az a dal, amit a zenekar a Hatvan dala pályázatra nyújtott be előző évben. A közönség nagyon jól fogadta ezt az albumot.

2014 év elején elkészült az együttes új videóklipje WildCat Night címmel, amely a fesztivált kronológiai sorrendben eleveníti fel egy kis öniróniával fűszerezve.

2014. december 20-án megrendezték Hatvanban a zenekar fennállásának 20. évfordulója alkalmából egy nagyszabású koncertet, ahol az idáig közreműködő zenészekkel együtt és vendégzenészek közreműködésével idézték fel az elmúlt 20 év fontosabb zenekari emlékeit és dalait. Ezen az estén Hatvan város polgármestere díszoklevelet adományozott a zenekarnak, amellyel elismerték a zenekar munkásságát és a város népszerűsítéséért tett jelentős szerepét.

A 20 éves fennállásunk alatt nagyon sok helyen játszottak már. A teljesség igénye nélkül megemlíthejük: pl. az agárdi Popstrand-ot, a Sziget fesztivált, Petőfi Csarnok-ot, Pannonia fesztivált, Hegyalja fesztivált, nagyon sok városi rendezvényt és még több motoros-találkozót (pl. a siroki, ahol 5-6 ezer ember előtt szoktunk játszani már évek óta). 2011-ben fergeteges koncertet adtunk Hatvan testvérvárosában Kézdivásárhelyen, több mint 3 ezer embernek.

Vidéki zenekarhoz képest nekik volt először Budapesten állandó rockabilly klubunk, ami még a mai napig is működik. Feldolgozásainkat a nagy rockabilly és rock'n'roll előadóktól játsszuk pl. Elvis Presley, Buddy Holly, Eddie Cochran, Carl Perkins, Eddie Bond, Billy Lee Riley. Saját szerzeményeink döntő többségét a gitárosunknak, Pepax-nak köszönhetjük.

Tagok[szerkesztés]

Jelen[szerkesztés]

 • Takács László (Laca) (1994 – napjainkig) – ének, nagybőgő
 • Szabó Péter (Pepax) (1994 – napjainkig) – ének, gitár
 • Vass Tibor (Teddy) (2003 – napjainkig) – dob
 • Az Öreg Imo (2010 – napjainkig) – ének, másodhegedű

Múlt[szerkesztés]

 • Nagy Norbert (Norbi) (1994 – 2000) – dob
 • Vladár Tamás (Tom) (1994 – 1996) – basszusgitár
 • Takács Tibor (Mex) (1994 – 1996) – gitár
 • Dudás Dávid (Gyanta) (2000 – 2003) – dob
 • Kis Róbert (Icis) (1997) – gitár

Vendégzenészek[szerkesztés]

Egy pár koncert erejéig:

 • Varga Róbert – gitár
 • Zsigri Tihamér – gitár
 • Hényel Csaba – gitár
 • Őszi György (Pipec)dob

Albumok[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

[2]