Roblox

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Roblox
Roblox Logo Black.svg
Fejlesztő Roblox Corporation
Kiadó Roblox Corporation
Forgalmazó Roblox Corporation
Platformok Windows, macOS, Android, iOS, Xbox One
Kiadási dátum 2006. szeptember 1.
Műfaj Open World
Játékmódok
USK-besorolás USK 0
Adathordozó digitális letöltés
A Roblox weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Roblox témájú médiaállományokat.

A Roblox egy online platform, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy saját játékokat készítsenek és más felhasználók játékaival játszanak. A platformon megtalálható mindenféle játék, a klasszikus versenyzős játékoktól a role-play játékokig. 2019 augusztusa óta a Roblox 100 millió havi aktív felhasználóval rendelkezik.

Története[szerkesztés]

A Roblox béta verzióját David Baszucki és Erik Cassel készítette 2004-ben, eredetileg DynaBlocks néven. Baszucki az első demókat még abban az évben elkezdte. 2005-ben megváltoztatták nevüket Roblox-ra. A Roblox hivatalosan 2006. szeptember 1-én vált elérhetővé mindenki számára.

2007. márciusában a Roblox megfelelővé vált a COPPA-törvénynek, miután megjelent a safe chat, azaz 13 éves kor alatt, nem írhattak a felhasználók akármit a chat-be. Később, augusztusban a Roblox fejlesztette szervereit, és megjelent a prémium előfizetés, a "Builders Club". Ezt később, 2019. szeptemberében átnevezték "Roblox Premium-ra".

2011. decemberében a Roblox megrendezte az első Hack Week-et, ahol a játékfejlesztők bemutathatták ötleteiket a Roblox-nak.

2012. december 11-én kiadták a Roblox-ot iOS-re.

2013. október 1-én megjelent a Developer Exchange program, ami lehetővé tette a játékfejlesztők számára, hogy a játékokból szerzett robux-ot átváltsák valós pénzzé.


2016. áprilisában megjelent a Roblox VR az Oculus Rift-re. Majdnem ugyanekkor, megszűnt a safe chat, és a 13 év alatti felhasználók is írhattak a chat-be szinte akármit. Bizonyos szavakat azonban még mindig nem használhattak. Még ezen év júniusában megjelent a Roblox Windows 10-es változata is.

Általános[szerkesztés]

Játékosok

A Roblox lehetővé teszi a játékosoknak, hogy vegyenek, valamint eladjanak virtuális tárgyakat. Ruházatokat akárki vásárolhat, de csak Premium előfizetéssel rendelkező játékosok adhatják el. Egyéb tárgyakat a karakternek csak adminisztrátorok adhatnak el. Limited Edition tárgyakat is vehet akárki, de csak Premium előfizetéssel rendelkező játékosok adhatják, vagy cserélhetik el azokat.

Roblox Studio

A Roblox játékok a Roblox Studioban készülnek. A program a Lua programnyelvet használja. A Roblox Studio használata nem egyszerű.


A Roblox évente rendez virtuális, valamint valóságbeli rendezvényeket. Ilyen valóságbeli rendezvény például a "Developers Conference". Virtuális rendezvények például az "Egg Hunt" és a "Bloxy Awards".

Eredmények[szerkesztés]

  • Inc. 5000 List of America's Fastest-Growing Private Companies (2016, 2017)
  • San Mateo County Economic Development Association (SAMCEDA) Award of Excellence (2017)
  • San Francisco Business Times' Tech & Innovation Award – Gaming/eSports (2017)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Roblox című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.