Roblox

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Roblox
Roblox Logo 2022.svg
Fejlesztő Roblox Corporation
Kiadó Roblox Corporation
Forgalmazó Roblox Corporation
Platformok Windows, macOS, Android, iOS, Xbox One
Kiadási dátum

2013

szeptember 1.
Műfaj Open World
Játékmódok
USK-besorolás USK 0
Adathordozó digitális letöltés
A Roblox weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Roblox témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Roblox egy online platform, amely lehetővé teszi felhasználóinak, hogy saját játékokat készítsenek, illetve más felhasználók játékaival játsszanak. A platformon megtalálható sokféle játék, a klasszikus versenyzős játékoktól egészen a szerepjátékokig. 2019 augusztusa óta a Roblox 100 millió havi aktív felhasználóval rendelkezik.

Általános[szerkesztés]

A Roblox lehetővé teszi a játékosoknak, hogy vegyenek, valamint eladjanak virtuális tárgyakat úgynevezett Robuxért (fizetőeszköz) cserébe. Ruházatokat akárki vásárolhat, de csak Premium-előfizetéssel rendelkező játékosok azt adhatják el. Egyéb tárgyakat a karakternek csak adminisztrátorok adhatnak el. Limited Edition-tárgyakat is vehet akárki, viszont kizárólag Premium-előfizetéssel rendelkező játékosok adhatják, vagy cserélhetik el azokat. A Roblox évente rendez virtuális és valóságbeli rendezvényeket. Valóságbeli rendezvény például a Developers Conference, virtuális rendezvény például az Egg Hunt és a Bloxy Awards.

Roblox Studio[szerkesztés]

A Roblox-játékok a Roblox Studióban készülnek. A program a Lua programnyelvet használja.

Története[szerkesztés]

A Roblox béta verzióját David Baszucki és Erik Cassel készítette 2004-ben, eredetileg DynaBlocks néven. Baszucki az első demókat még abban az évben elkezdte. 2005-ben megváltoztatták a nevüket Roblox-ra. A Roblox hivatalosan 2006. szeptember 1-én vált elérhetővé mindenki számára.

2007 márciusában a Roblox megfelelővé vált a COPPA-törvénynek, miután megjelent a safe chat, azaz 13 éves kor alatt nem írhattak a felhasználók chaten. Később, augusztusban a Roblox fejlesztette a szervereit, és megjelent a prémium előfizetés, Builders Club néven. Ezt később, 2019 szeptemberében átnevezték Roblox Premium-ra.

2011 decemberében a Roblox megrendezte az első Hack Week-et, ahol a játékfejlesztők bemutathatták ötleteiket a Roblox-nak. Ugyanekkor egy hackercsoport támadta meg a Robloxot. Támadásuk alatt nagyon sok kárt okoztak (pl. bárki kitilthatott akárkit, lementek az árak stb.).

2012. december 11-én kiadták a Roblox-ot iOS-re.

2013-ban meghalt Erik Cassel, a játék egyik atyja. Nagyon sokan emlékeztek meg róla, még egy Erik Cassel emlékszervert is készítettek.

2013. október 1-én megjelent a Developer Exchange-program, amely lehetővé tette a játékfejlesztők számára, hogy a játékukból szerzett robux-ot átváltsák valódi pénzzé.

2016 áprilisában megjelent a Roblox VR Oculus Rift-re. Ebben az időszakban szűnt meg a safe chat, ezáltal a 13 év alatti felhasználók is igénybe vehették a chatet. Bizonyos szavakat azonban még mindig nem használhattak. Ugyanezen év júniusában megjelent a Roblox Windows 10-es változata is. Ebben az évben törölték el a Tixet is, ami a Robux mellett volt fizetőeszköz annak idején.

2017-től új, realisztikusabb karakterek, úgynevezett Rthrók (régebben Anthro néven is ismert) kerültek a játékba, többsége még ma is kapható és ingyenes.

Eredmények[szerkesztés]

  • Inc. 5000 List of America's Fastest-Growing Private Companies (2016, 2017)
  • San Mateo County Economic Development Association (SAMCEDA) Award of Excellence (2017)
  • San Francisco Business Times' Tech & Innovation Award – Gaming/eSports (2017)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Roblox című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.