Robin McKenzie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Robin McKenzie

Robin Anthony McKenzie (1931 – 2013)

A 60-as években Robin McKenzie saját vizsgálati és kezelési módszert fejlesztett ki. Azóta már nemzetközileg elismert szakemberré vált a gerincpanaszok diagnosztizálásában és kezelésének területén. Világszerte tartott előadásokat, publikált különféle szaklapokban és az egész világon sikerrel alkalmazzák a módszerét.

A McKenzie-kezelés koncepciójának sikere a világ sok részén felkeltette a kutatók érdeklődését. A McKenzie módszer a gerincpanaszok kezelésének egyik legtöbbet vizsgált rendszere. Több kutatási projekt igazolja a rendszer hatékonyságát és jelentőségét. A Robin McKenzie által kifejlesztett módszer megfelelő kivitelezésének és továbbfejlesztésének érdekében 1982-ben orvosok és gyógytornászok megalapították a Nemzetközi McKenzie Intézetet. Az Intézet közhasznú szervezetként működik, székhelye Új-Zélandon van. Robin McKenzie több könyvet írt szakemberek számára is. Páciensek szóló könyvei: „Gyógyíts meg a hátadat" (Treat your own back), "Gyógyítsd meg a nyakadat" (Treat your own neck), "Gyógyíts meg a válladat” (Treat your own shoulder), „Gyógyíts meg a térdedet" (Treat your own knee). (Magyar kiadásuk szervezés alatt.)

Robin McKenzie nagy mértékben hozzájárult a gerincpanaszok értelmezéséhez és kezeléséhez, ezt hazájában, Új-Zélandon és nemzetközileg is elismertek. Robin McKenzie-t 1982-ben az "Amerikai Gyógytornász Társaság" tiszteletbeli tagjának választották, kiemelkedő tevékenységének elismeréseként, hogy a fizioterápiát az emberiség javára fordította. Ezen kívül még számtalan társaság tagja pl. az Amerikai Gerincgyógyászati Társaságnak, tiszteletbeli tagja az „Egyesült Királyság Fizioterapeuták Társaságának”. 1990-ben az angol királynő „A Britt Birodalom legmagasabb rangú tisztje” címmel tüntette ki.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]