Roberto Vittori

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Roberto Vittori
Roberto Vittori NASA portrait.jpg
Született 1964. október 15. (55 éves)
Viterbo
Állampolgársága olasz
Foglalkozása
Kitüntetései Medal "For Merit in Space Exploration"

A Wikimédia Commons tartalmaz Roberto Vittori témájú médiaállományokat.

Roberto Vittori (Viterbo. 1964. október 15.–) olasz űrhajós.

Életpálya[szerkesztés]

Az olasz légierő Repülő Intézetében 1989-ben szerzett mérnök pilóta oklevelet. 1995-ben az amerikai Tesztpilóták Iskolájában vizsgázott. Az olasz légierő repülőgépeinek tesztpilótája. Több mint 1500 órát töltött a levegőben, repült 40 különböző típusú repülőgépen. A repülési tapasztalata kiterjed a vitorlázó és helikoptere szerkezetekre. Vizsgát szerzett a repülőbalesetek kivizsgálásának módszertanából, amit később oktatott.

Az Olasz Űrügynökség (ASI) és az Európai Űrügynökség (ESA) együttműködésének eredményeként választották űrhajós jelöltnek. 1998. augusztus 27-től részesült űrhajóskiképzésben. Kiképzését a Lyndon B. Johnson Űrközpontban, valamint a Jurij Gagarin Űrhajós Kiképző Központban végezték, sikeres vizsgák után kezdhette meg szolgálatait. Három űrszolgálata alatt összesen 35 napot, 12 órát és 26 percet töltött a világűrben.

Űrrepülések[szerkesztés]

  • Szojuz TM–34 fedélzeti mérnökeként összesen 9 napot, 21 órát és 25 percet töltött a világűrben. Szojuz TM–33 fedélzetén tért vissza kiinduló bázisára.
  • Szojuz TMA–6 fedélzeti mérnökeként összesen 9 napot, 21 órát és 25 percet töltött a világűrben. Szojuz TMA–5 fedélzetén tért vissza a Földre.
  • STS–134 küldetésfelelős. Összesen 15 napot, 17 órát és 26 percet töltött a világűrben.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Roberto Vittori
A Wikimédia Commons tartalmaz Roberto Vittori témájú médiaállományokat.