Roberto Canessa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Roberto Canessa
Roberto Canessa 1974-ben
Roberto Canessa 1974-ben
SzületettRoberto Canessa Urta
1953. január 17. (71 éves)
Montevideo, Uruguay
Állampolgárságauruguayi[1]
HázastársaLaura Surraco
Gyermekeihárom gyermek
Foglalkozásaorvos, politikus
Iskolái
  • Stella Maris College
  • Köztársasági Egyetem

A Wikimédia Commons tartalmaz Roberto Canessa témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Nando Parrado (balra) és Canessa (jobbra), valamint Sergio Catalan chilei pásztor, az első ember, akivel találkoztak az andoki megmenekülésük után

Roberto Jorge Canessa Urta (Montevideo, 1953. január 17.[2] – ) egyike annak a 16 embernek, akik túlélték az uruguayi légierő 571-es számú gépének 1972. október 13-i, az Andokban történt katasztrófáját; ő volt az egyik tagja annak a kétfős expedíciónak, amely tíz nap alatt lejutott a hegyek közül és 72 nap után hozzásegítette a többi túlélőt is a megmenekülésükhöz. Később orvos, gyermekkardiológus lett és Uruguay egyik politikai szereplőjévé vált. Alakját az andoki szerencsétlenségről készült, Életben maradtak című filmben Josh Hamilton jelenítette meg.

Az 1972. október 13-i légiszerencsétlenség[szerkesztés]

A montevideói Keresztény Öregfiúk Rögbiklub játékosai szurkolók, rokonok és mások társaságában utaztak Chile fővárosába, Santiagóba, az uruguayi légierő 571-es számú gépével, amikor az az Andok hegyláncai között, a rendkívül kedvezőtlen időjárás és feltehetőleg navigációs hiba miatt is, lezuhant. Magát a zuhanást a gépen utazó 45 fő nagy része túlélte, de elszenvedett sérüléseikbe sokan belehaltak a következő napokban, másokat később egy lavina ölt meg, illetve szervezetük folyamatos legyengülése miatt haltak meg. A gép keresésére indított akciók kivétel nélkül eredménytelenek maradtak, senki sem talált rájuk, mígnem két túlélő – egyikük maga Canessa – gyötrelmes, tíz napos expedícióval lejutott a hegyek közül, ezzel elhozva a menekülést társaik, az összesen 16 túlélő számára is.

A baleset idején Canessa 19 éves orvostanhallgató és a Keresztény Öregfiúk Rögbiklub csapatának egyik tagja volt. A zuhanást követően azon kevesek között volt a túlélők közül, akik legalább minimális orvosi ismerettel rendelkeztek, így nagyon sok társának segített a túlélésben. Később ő volt az, aki azt javasolta társainak, hogy ha túl akarják élni balesetüket, akkor enniük kell elhunyt társaik húsából.[3] Több, a túlélők által indított, a megmenekülésüket célzó expedícióban is részt vett, majd utolsó, tíz napos expedíciójukkal Fernando Parradóval együtt lejutottak a hegyek közül.

Megmenekülésük után[szerkesztés]

Miután hazajutott, elvégezte az orvosi egyetemet és kardiológus lett. Visszatért a rögbihez is, 1971 és 1979 között összesen nyolc alkalommal játszott Uruguay nemzeti rögbi válogatottjában. Rövidesen házasságot kötött Laura Surracóval, akivel már a szerencsétlenség előtt jegyesek voltak, és akihez fűződő ragaszkodása az egyik fő hajtóerőt adta számára a megmeneküléshez. Házasságukból két fiú és egy lány született. Kardiológusi munkája mellett motivációs trénerként is tevékenykedik.[2]

Politikai pályája[szerkesztés]

Canessa jelöltette magát az 1994-es uruguayi elnökválasztáson, de a szavazatoknak egy csekély töredékét, 0.08%-át szerezte meg,[4] így esélye sem volt arra, hogy megelőzze a korábbi elnököt, Julio María Sanguinettit, akinek párja 30,83%-kal megszerezte a győzelmet a választáson.

Könyve[szerkesztés]

2016. március 1-jén Canessa, Pablo Viercivel közösen egy könyvet jelentetett meg, "I had to Survive"(ISBN 978-1476765440) címmel, melyben megírta élete történetét, azt, hogy milyen hányattatásokat leküzdve válhatott prominens gyermekkardiológussá.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. National Library of Uruguay. (Hozzáférés: 2024. április 20.)
  2. a b Roberto Canessa Official Webpage. Dr. Canessa . [2016. március 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 25.)
  3. Useem, Michael. The Go Point: When It's Time to Decide--Knowing What to Do and When to Do It. Random House Digital, Inc., 73–. o. (2009. március 24.). ISBN 978-1-4000-8299-5. Hozzáférés ideje: 2011. június 5. 
  4. Elecciones nacionales de 1994 (spanish nyelven). Corte Electoral del Uruguay. [2011. október 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 10.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Roberto Canessa című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.