Robert McNamara

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
McNamara

Robert Strange McNamara (Oakland, 1916. június 9.Washington, 2009. július 6.) amerikai üzletember, az Amerikai Egyesült Államok 8. védelmi minisztere 1961–1968 között, a vietnámi háború alatt. 1968-as leváltása után a Világbank 5. elnöke 1981-ig.

Pályafutása[szerkesztés]

McNamara a Kalifornia állambeli Oakland-ben született. A középső nevét édesanyja után kapta. 1937-ben a Berkeley Egyetemen szerzett fokozatot. Tagja volt a Phi Beta Kappa társaságnak. 1939-ben mester fokozatot szerzett a Harvard Egyetem üzleti iskolájában.

1940-ben visszatért tanítani a Harvard Egyetemre és ő lett a legjobban fizetett és legfiatalabb tanársegéd. 1943-ban belépett az amerikai hadseregbe, ahol századosként szolgált a légierő Statisztikai Ellenőrzési hivatalánál. 1946-ban alezredesként leszerelt a légierőtől.

A Világbank korábbi elnöke, az Egyesült Államok volt külügyminisztere – aki elrendelte Vietnám tömeges bombázását – és a Kiterjesztett Immunizációs Program tagja: Robert McNamara. A „J’ai tout compris” („Mindent megértettem") francia kiadvány így idézi őt: „Drákói intézkedéseket kell foganatosítanunk a népesség lélekszámának csökkentése céljából, a lakosság akarata ellenére. A születési arányszámok csökkentése lehetetlennek vagy elégtelennek bizonyult. Ezért a halálozási rátát kell növelnünk. Hogyan? Természetes eszközökkel. Éhínség és betegség útján.”[forrás?]