Ugrás a tartalomhoz

Rizsbor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Jávori István (vitalap | szerkesztései) 2020. július 29., 12:24-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (→‎További információk)
Rizsbor
Szakéfőzés
Szakéfőzés

Alkoholtartalom%
A Wikimédia Commons tartalmaz Rizsbor témájú médiaállományokat.

A rizsbor Ázsiában, Aspergillus oryzae-gombakultúra segítségével elcukrosított rizsből erjesztett, 6-18% alkoholtartalmú italok elnevezése. Számos változata létezik, készítenek főzéshez használható rizsborokat is. A koreai italkultúrában gyógynövényekkel, virágszirmokkal és gyümölcsökkel is ízesítik. A megerjesztett rizsből desztillációval égetett szeszt is készítenek.[1][2][3]

A rizsbor a neve ellenére nem tartozik a borok közé. Egyéb nyugati italfajtákba sem sorolható, így jellege és erjesztett volta miatt nevezték el rizsbornak, mely kifejezés több nyugati nyelvben is meghonosult (angolul: rice wine, németül: Reiswein, spanyolul: vino de arroz, stb.). Előállítását tekintve közelebb áll a sörhöz, de vele ellentétben nem malátázással és sörfőzéssel készül. A rizs keményítőtartalmának elcukrosításához szükséges enzimeket az Aspergillus oryzae gombakultúra biztosítja, a cukrosítás pedig lassan, az erjesztéssel párhuzamosan történik.

Fajtái

Források

  1. Rice Wine - Glossary of Chinese Ingredients and Cooking Terms. About.com. [2013. április 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 30.)
  2. Rizsbor. A Pallas nagy lexikona. (Hozzáférés: 2013. április 30.)
  3. Pettid, Michael J.. Korean cuisine: an illustrated history (angol nyelven). China: Reaktion Books Ltd, 110-123. o. (2008). ISBN 978 1 86189 348 2 

További információk