Ripple (fizetési protokoll)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Ripple online pénzügyi szolgáltatásként jött létre Jed McCaleb és Ryan Fugger fejlesztései segítségével 2004-ben, tehát jóval a Bitcoin előtt. Ma Brad Garlinghouse CEO irányítása alatt működik. Magát a RippleNet fizetési platformot létrehozó céget hívják Ripple-nek. Központja Kaliforniában van, de további 8 irodájuk van világszerte. A teljes XRP mennyiségének 60%-át birtokolja a vállalat, és több mint 350 alkalmazottal rendelkeznek.

A rendszer gerince az XRP Ledger elődje a ripplepay.com 2005 óta üzemel. Célja a hagyományos és online fizetőeszközökre vonatkozó követelések és fizetések kiterjesztése a digitális világba. 2011-ben alakult ki a ma ismert XRP Ledger, amin az XRP kriptovaluta is létezik.

A Ripple népszerűsége[szerkesztés]

2020-ban az Egyesült Államokban a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Iroda elismerte az XRP-t és a Ripplet mint határon túli fizetések eszközét. A RippleNet használata leginkább a nemzetközi bankhálózatok közreműködésével terjedhet el, ezért kellenek ilyen hatósági állásfoglalások. Ahhoz, hogy a pénzintézetek komoly érdeklődést mutassanak, nem csak a hálózat üzenet küldő funkciói, hanem a pénzutalások közvetlen bonyolítása iránt is.

Az XRP elterjesztése érdekében az SBI és a Route 66 Ventures alap-kezelők jóvoltából 2020-ban 200 millió dollár áll rendelkezésre. Ebből az összegből Brad Garlinghouse szerint a Ripple ügyfélbázisa 30-40%-kal, a tranzakció volumen pedig több mint 600%-kal bővíthető. 2019-ben érdekes helyzetet teremtett a Libra stabilcoinjának a terve, mivel részben hasonló szerepet kívánt betölteni a digitális utalások területén mint az XRP. Viszont ezt több, mint 2.5 milliárd felhasználóval a háta mögött. Tekintve hogy a projekt nem indult be, sőt több nagyobb szereplő is kihátrált belőle a kormányzati akadályoztatás miatt, egyelőre nem került szembe a Ripple az egyik legnagyobb IT-óriással.

Ripplenet fizetési platform a gyakorlatban[szerkesztés]

Gyakorlatban a következőképpen működik a RippleNet. Ha valaki pénzt szeretne küldeni, átváltja a saját pénzét XRP-re, elküldi, a fogadó pedig visszaváltja az XRP-t a saját valutájára. A váltások és a küldés költsége nagyon alacsony, gyors és a váltások automatikusan megtörténnek, így mindenkinél a saját valutájában lesz az elküldött összeg. Mindez akár más kriptovalutákkal hasonlóképpen megoldható lenne. De az XRP az, ami mindezt úgy kínálja a cégeknek és magánszemélyeknek, hogy a létező bankrendszer számára nyújt hatékony működési megoldást. Ezért mondják rá, hogy a bankok kriptovalutája.

A szolgáltatás tehát a SWIFT rendszer alternatívája lehet. Ha két bank a RippleNeten keresztül rendezi egymás közt az utalásokat, az ügyfeleik ugyanolyan módon utalnak pénzt, mint korábban, viszont másodpercekre rövidül az átfutási idő. Eközben ugyanabban a netbankban vagy ATM-nél kezdeményezik a tranzakciókat mint eddig. A pénzintézeteknek így jelentősen lecsökken a költsége, miközben nő a tranzakciók biztonsága is. Az hogy a bank ebből kifolyólag elengedi-e az átutalási díj nagy részét az ügyfél javára, az már rajta múlik.

A Ripple megítélésénél mindenképpen említésre méltó, hogy a RippleLabs elkötelezett az ügyben, hogy a vonatkozó AML (Anti Money Laundering – „pénzmosás ellenes”) szabályozásoknak megfeleljen. Például jelenti az illetékes hatóságoknak a ’gyanús’ pénzmozgásokat. Ez elősegíti azt a kívánatos célt, hogy a rendszer integrálódjon a létező pénzátutalási ágazatba, viszont szöges ellentétben áll a Bitcoin független szellemiségével.

Forrás[szerkesztés]

A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projektismertető