Rileyasuchus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Rileyasuchus
Evolúciós időszak: késő triász
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Alosztályág: Archosauromorpha
Csoport: Crurotarsi
Rend: Phytosauria
Nem: Rileyasuchus
Fajok

A Rileyasuchus (jelentése 'Riley krokodilja') egy phytosaurusnem, amely a késő triász időszakban (a rhaeti korszakban) élt Angliában. A története zavaros, a Palaeosaurus és Thecodontosaurus taxonómiájához kötődik, emellett pedig egy rovarnem (a hártyásszárnyúak közé tartozó, 1888-ban leírt Rileya, amely Howardtól vagy Ashmeadtől származik, bár nem tisztázott, hogy melyikük használta elsőként az adott állathoz kapcsolódóan) helyettesítő nevéül szolgál.[1][2]

Történet és taxonómia[szerkesztés]

Az új nemet Friedrich von Huene nevezte el két csigolya és egy felkarcsont alapján, melyekre Bristolban fedeztek fel.[3] 1908-ban jött rá, hogy a lelet egy phytosaurushoz tartozik (emiatt néhány Palaeosaurus fajt is ehhez a nemhez soroltak be).[4]

A 20. század nagy részében nem ismerték fel a lelet valódi mibenlétét, 1961-ben azonban Oskar Kuhn átnevezte Rileyáról Rileyasuchusra.[5] 1994-ben Adrian Hunt (a doktori disszertációjában) elsőként jelentette ki, hogy egy herrerasaurida volt, de a véleményét sosem publikálta.[6] Benton és szerzőtársai (2000-ben) jelezték, hogy a típuspéldány valójában egy kiméra, melyet egy phytosaurus felkarcsontból és a Thecodontosaurus csigolyáiból állítottak össze.[7] Leginkább nomen dubiumnak tartják.

Ősbiológia[szerkesztés]

Phytosaurusként, félig vízi krokodilszerű ragadozó lehetett.

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Rileyasuchus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Howard, L.O. (1888). „The chalcid genus Rileya”. Canadian Entomology 20, 191–195. o.  
  2. Ashmead, W.H. (1888). „A revised generic table of the Euryrtominae, with descriptions of new species. Pt I.”. Entomol. Am. 4, 41–43. o.  
  3. von Huene, F. (1902). „Überischt über die Reptilien der Trias”. Geologische und Paläontologie Abhandlungen, Neu Folge 8, 97–156. o.  
  4. von Huene, F. (1908). „On phytosaurian remains from the Magnesian Conglomerate of Bristol (Rileya platyodon)”. Annals and Magazine of Natural History, series 8 1, 228–230. o.  
  5. Kuhn, O.. Die Familien der rezenten und fossilen Amphibien und Reptilien. Meisenbach: Bamberg, 79. o. (1961) 
  6. Hunt, A.P.: Unpublished doctoral dissertation. Dinosaur Mailing List, 1994. (Hozzáférés: 2009. július 13.)
  7. Benton, M.J., Juul, L., Storrs, G.W., and Galton, P.M. (2000). „Anatomy and systematics of the prosauropod dinosaur Thecodontosaurus antiquus from the upper Triassic of southwest England”. Journal of Vertebrate Paleontology 20 (1), 77–108. o.  

Külső hivatkozások[szerkesztés]