Rigó Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rigó Sándor
Született1965. december 14. (58 éves)[1][2][3]
Budapest[1][3]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • szaxofonos
  • klarinétművész
  • zenepedagógus
Iskolái
Zenei pályafutása
Műfajokkomolyzene
dzsessz
világzene
Aktív évek1988–
Kiadók[CD:]
Ariola
Hungaroton
[kotta:]
B. Schott’s Söhne
EgyüttesQuartetorigo
Sándor Rigó Quartet
Hangszerszaxofon
klarinét

SablonWikidataSegítség

Rigó Sándor (Budapest, 1965. december 14. –) szaxofonművész és -tanár.

Élete[szerkesztés]

1981 és ’85 között a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola klarinét szakán Kraszna László növendéke volt. A végzés után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola győri tagozatán szerzett klarinét művész-tanári képesítést. 1991-től egy évtizeden át volt a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemen Oto Vrhovnik klasszikusszaxofon-tanítványa. 2001-ben kitüntetéssel kapott magiszteri fokozatot. 2009-ben ugyanezen az egyetemen zenetanári bakkalaureátust szerzett. Dzsessztanára Martin Fuss volt. Több neves művész mesterkurzusán (pl. Jean-Marie Londeix, Marcus Weiss) vett részt.

Kamarakoncertek mellett szólistája volt a Győri Filharmonikus Zenekarnak. Állandó zongorakísérőjével, Christina Leeb-Grill-lel Európa-szerte és Észak-Amerikában mutatják be a szaxofonirodalom elfeledett szerzőit és műveit. A 2000-es évektől rendszeresen játszik dzsesszt (saját formációi a Quartetorigo, valamint a Sándor Rigó Quartet) és világzenét.

Már 1988-tól tanít. Előbb a csornai, majd a győri zeneiskolában. A már Bécsben élő művész kezdetben az ottani Volkhochschuléban, jelenleg a Vienna Konservatoriumban tanár.[4] Rendszeresen tart mesterkurzusokat és versenyek zsűritagja.

Hangszerére átiratokat, saját kompozíciókat és pedagógiai darabokat ír.

Diszkográfia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap