Ridge Racer (videójáték, 2011)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ridge Racer
FejlesztőCellius
KiadóNamco Bandai Games
SorozatRidge Racer
PlatformokPlayStation Vita
Kiadási dátumJP 2011. december 17.
EU 2012. február 22.
AUS 2012. február 23.
NA 2012. március 13.[1]
MűfajVerseny
JátékmódokEgy- és többjátékos
A Ridge Racer weboldala
SablonWikidataSegítség

A Ridge Racer (リッジレーサー; Hepburn: Rijji Rēsā?), ideiglenes címén Ridge Racer Vita (リッジレーサーヴィータ ; Hepburn: Rijji Rēsā Vīta?), autóversenyzős videójáték, melyet a Cellius fejlesztett és a Namco Bandai Games jelentetett meg, kizárólag PlayStation Vita kézikonzolra. A játék a konzol nyitócímeként, 2011. december 17-én és 2012. február 22-én jelent meg Japánban és Európában, melyeket 2012. február 23-án követett az ausztrál, majd 2012. március 13-án az észak-amerikai kiadás. A játék a Ridge Racer sorozat ötödik mobileszközre megjelent címe.

Fejlesztés[szerkesztés]

A játékot a 2011-es Electronic Entertainment Expo játékkiállításon jelentették be.[2] Teramoto Hideo, a Cellius vezére a Famicú japán szaklapban közzétett interjújában elmondta, hogy a játék tényleges fejlesztését 2011 tavaszán kezdték meg, így a fejlesztési ideje mindössze néhány hónap volt.[3]

Letölthető tartalmak[szerkesztés]

A Sega Daytona USA című videójátékának „Hornet” nevű szériaautója letölthető tartalom képében szerepel a Ridge Racerben, valamint egy a két franchise által inspirált exkluzív dal is. A további cameoszereplépesek között vannak a játék borítóautójának (Kamata SYNCi) Idolmaster sorozat színeibe, illetve a DoCoMO- és a Pac-Man-festésbe öltöztetett verziói. A DoCoMo és az Idolmaster-autók kizárólag Japánban érhetőek el.

Fogadtatás[szerkesztés]

A Ridge Racert a szaksajtó éles kritikával fogadta a lecsupaszított megvalósítása és a megfelelő előrehaladás-érzet hiánya miatt. A GameSpot 3/10-es pontszámmal díjazta a játékot, kritizálva annak kezdeti tartalmának – ami a Ridge Racer 7-ből átemelt 5 autót és 3 pályát jelentett – hiányát, amivel arra próbálták rákényszeríteni a játékosokat, hogy vásárolják meg a letölthető tartalmakat. Ugyan az első kiegészítőcsomag egy bizonyos ideig ingyenes volt, azonban ez szintén csak a Ridge Racer 7-ből átemelt tartalmakat jelentett, ami gyenge élményhez vezetett, amiből hiányzik a korábbi részekre jellemző változatosság. Összegzésül megjegyezték, hogy a játék „teljes és tökéletes lehúzás”, ami „sokkal inkább egy olcsó lehúzásnak, semmint egy jól átgondolt terméknek érződik.”[4] Az IGN hasonló okok miatt szintén 3/10-es pontszámot adott a játékra, kritizálva a bárminemű történetvonal vagy az előrehaladáson alapuló játékmódok vagy ligák hiányát, illetve a kiegyensúlyozatlan internetes versenyeket, melyek egy fejlődési rendszert alkalmaznak a játékos autójának maximális sebességének meghatározására, ezzel tisztességtelen hátrányt gördítve az újabb játékosok elé. A weboldal szerint a Ridge Racer „vákuumban való versenyzés, alig több mint egy tech demo, egy olyan internetet igénylő közösségi keretre ráhúzva, ami számos szinten alapvetően el van baltázva.”[5] A Ridge Racer az IGN 2012. júniusi „2012 eddigi legrosszabb videójátékai” listájára is felkerült.[6]

Források[szerkesztés]

  1. Jonathan Downin: Katamari, Ridge Racer roll into PS Vita launch lineup. Gamespot.com, 2011. október 20. (Hozzáférés: 2011. október 21.)
  2. E3 2011 : Ridge Racer sur Vita sur Jeuxvideo.com
  3. Ridge Racer Vita développé à la va-vite ? sur Jeuxvideo.com
  4. Walton, Mark: Ridge Racer Review. Gamespot. (Hozzáférés: 2013. február 19.)
  5. Ridge Racer Vita Review. IGN. (Hozzáférés: 2013. február 19.)
  6. The Worst Video Games of 2012 So Far. IGN. (Hozzáférés: 2013. február 19.)

További információk[szerkesztés]