Richter József (artista, 1992)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Richter József Jr.
Richter József Jr. a Magyar Nemzeti Cirkusz 2014-es előadásán
Richter József Jr. a Magyar Nemzeti Cirkusz 2014-es előadásán
SzületettRichter József
1992április 7. (32 éves)
Egyesült Királyság Swansea, Egyesült Királyság
BeceneveJoci
Állampolgárságamagyar, német
Nemzetiségemagyar
HázastársaMerrylu Casselly (2016 - 2022)
SzüleiÉdesanyja: Richter Karola
Édesapja: Richter József
Foglalkozásaartistaművész, lovasakrobata, cirkuszigazgató
IskoláiSzéchenyi István Általános Iskola, Nádas Ferenc Gimnázium
SablonWikidataSegítség

Ifjabb Richter József (Swansea, 1992. április 7. –) Hortobágyi Károly-díjas magyar artistaművész, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója és egyben a világ legfiatalabb cirkuszigazgatója.

Karrier[szerkesztés]

Ifj. Richter József 1992. április 7-én született az angliai Swansea-ban, hetedik generációs artistacsalád gyermekeként. Szülei Richter József és Richter Karola szintén artisták voltak. Elefánt és lovasakrobata produkcióikkal az egész világot bejárták. Az 1974–es Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon elnyerték az Ezüst Bohóc-díjat.

József, becenevén Joci Budapesten járt általános iskolába. A Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában érettségizett. Gyermekkorában a Budapesti Honvédban is tornázott. Ötévesen már bátyja, Flórián lovasszámában szerepelt, később póni lovakkal lépett fel.

Négy évig profi teniszezőnek készült. Egy volt artista, Kapros Attila klubjában edzett. A 16 évesek korosztályában 11. volt a magyar ranglistán. Feladva leendő karrierjét, 2008-ban visszatért a cirkusz világához. „Akinek egyszer a forgács a talpához tapad, azt nem tudja többé onnan levakarni” – tartja egy híres cirkuszi mondás és ez Józsefre, saját elmondása szerint teljes mértékben igaz. A magyaron kívül beszél angolul, németül és olaszul is.[1]

2009-ben a Magyar Nemzeti Cirkusz műszaki vezetője lett, 2013-tól az igazgatója.[2] Az igazgatás mellett a műsor aktív fellépője. A Richter névhez méltón, ő is a lovas akrobatikában, illetve az állatok idomításában jeleskedik. Egyik partnere Szandra, az indiai elefánthölgy, aki Roger Mooreral a James Bond-filmek Polipka című részében is szerepelt. Rajta kívül még fellép tevékkel, lámákkal, skót és szürkemarhákkal, fríz és arab lovakkal, valamint a cirkusz egyik büszkeségével, Zambesivel az afrikai zsiráf bikával. Magasiskola produkcióját fekete fríz lovával, Warberrel mutatja be. Az állatszámok mellett, van trambulin és lovas akrobata száma is, melyet saját csoportjával mutat be.

2014 januárjában lovas akrobata csoportjával a Fővárosi Nagycirkuszban megrendezett 10. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon elnyerték a verseny fődíját, az Arany Pierrot-díjat.[3] A Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál 1996 óta íródó történetében még soha nem volt arra példa, hogy magyar artista vihesse haza az arany-díjat. József és csoportja – Bíró Anikó, Dinya Bence és Marton Marius – januári győzelmével beírta magát a cirkusztörténelembe. A világ második legrangosabb cirkuszfesztiválján a zsűri a szakmai tudást, a koreográfiát, a látványt pontozta, de a Richter csoport sikerét mégis az magyarázza, hogy olyan rendkívüli trükköket is bemutattak a lóháton, amelyeket senki más nem tud a világon.[4] 2014. október 18-tól november 16-ig a csoport Franciaországban vendégszerepelt a La Grande Fete Lilloise Du Cirque-ben. Ugyanezért a produkcióért 2015 elején a 23. Massyi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon ezüst-díjat, 2017-ben Bukarestben arany-díjat kaptak.

2018-ban a Csak show és más semmi! egyik zsűritagja volt. 2019-ben a Catch! – Úgy is utolérlek! egyik csapatkapitánya volt.

2020-ban a 13. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon feleségével, Merrylu Richterrel elnyerte az Arany Pierrot-díjat a balett lóháton produkciójukkal, valamint a magyar cirkuszigazgatók aranydíját is.

Magánélete[szerkesztés]

2016. február 14-én feleségül vette a német származású szintén artistaművész, Merrylu Casselly-t, esküvőjüket a budapesti Bazilikában tartották. 2022. novemberében hivatalosan is elváltak.

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ifj. Richter József: “Tulajdonképpen mindenes vagyok” (magyar nyelven). boon.hu, 2014. március 19. [2014. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 19.)
  2. Magyar Nemzeti Cirkusz: Varázslat a porondon, ötven vadállattal (magyar nyelven). bama.hu, 2013. szeptember 1. [2013. október 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 14.)
  3. Magyar artistacsoport is nyert a Nemzetközi Cirkuszfesztiválon! (magyar nyelven). MTI, 2014. január 13. (Hozzáférés: 2014. július 14.)
  4. A világ legjobb artistái magyarok (magyar nyelven). Neo World Média, 2014. január 23. (Hozzáférés: 2014. július 14.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]