Richard Matthew Stallman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Richard Stallman szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Richard Matthew Stallman
Richard Stallman 2014-ben
Richard Stallman 2014-ben
Született 1953március 16. (68 éves)
New York
Álneve
  • rms
  • Saint IGNUcius
Állampolgársága amerikai
Nemzetisége amerikai
Foglalkozása szabadszoftver-aktivista, hacker, szoftverfejlesztő
Tisztség
  • Chief GNUisance (1984–, GNU Project)
  • elnök (1985–2019, Free Software Foundation)
Iskolái Harvard Egyetem, Massachusetts Institute of Technology
Kitüntetései EFF Pioneer díj

Richard Matthew Stallman aláírása
Richard Matthew Stallman aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Richard Matthew Stallman témájú médiaállományokat.

Richard Matthew Stallman (röviden RMS) (New York, 1953. március 16. –) a szabad szoftver mozgalom alapítója,[1] szabadszoftver-aktivista, hacker és szoftverfejlesztő, aki a korlátozások nélkül felhasználható, tanulmányozható, továbbterjeszthető és módosítható szoftverekért kampányol, melyek a szabad szoftver (Free software) fogalmat alkotják.

GNU és Copyleft[szerkesztés]

RMS önmagát kísérve a Szabad Szoftver Dalt énekli

1983 szeptemberében ő indította el a GNU projektet, azzal a céllal, hogy létrejöjjön egy szabad Unix-szerű operációs rendszer, és azóta is ő a projekt főmérnöke és szervezője. A GNU projekt elindításával párhuzamosan elindította a szabad szoftver mozgalmat is és 1985 októberében megalapította a Free Software Foundationt (Szabad Szoftver Alapítvány). Társalapítója volt a League for Programming Freedom-nak is (Liga a programozás szabadságáért).

Stallman volt a copyleft fogalmának úttörője, amely a copyright kereteken belül biztosítja a szerző és a felhasználó közötti szabad felhasználás továbbadását, lehetővé téve a kultúra szélesebb megosztását. Ő volt számos copyleft felhasználói szerződés szerzője is, többek között a GNU General Public License-é is, amely a legelterjedtebb szabadszoftver-licenc.[2]

Az 1990-es évek közepétől Stallman idejének jelentős részét a szabad szoftverek ügye pártfogásának szentelte, valamint a szoftverszabadalmak és a copyright-monopóliumok túlzott kiterjesztése ellen kampányolt.

Stallman számos elterjedt szoftver szerzője, többek között az ő nevéhez fűződik az eredeti Emacs, a GNU Compiler Collection és a GNU Debugger.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]