Richard Matthew Stallman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Richard Stallman szócikkből átirányítva)
Richard Matthew Stallman
Richard Stallman 2014-ben
Richard Stallman 2014-ben
Született 1953március 16. (63 éves)
New York
Nemzetisége amerikai
Foglalkozása szabadszoftver-aktivista, hacker, szoftverfejlesztő
Iskolái Harvard Egyetem, Massachusetts Institute of Technology

Richard Matthew Stallman weboldala
Richard Matthew Stallman az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Richard Matthew Stallman témájú médiaállományokat.

Richard Matthew Stallman (röviden RMS) (1953. március 16.) szabadszoftver-aktivista, hacker és szoftverfejlesztő. 1983 szeptemberében ő indította el a GNU projektet, azzal a céllal, hogy létrejöjjön egy szabad Unix-szerű operációs rendszer, és azóta is ő a projekt főmérnöke és szervezője. A GNU projekt elindításával párhuzamosan elindította a szabad szoftver mozgalmat is és 1985 októberében megalapította a Free Software Foundationt (Szabad Szoftver Alapítvány). Társalapítója volt a League for Programming Freedom-nak is (Liga a programozás szabadságáért).

Stallman volt a copyleft fogalmának úttörője, és ő volt számos copyleft felhasználói szerződés szerzője is, többek között a GNU General Public License-é is, amely a legelterjedtebb szabadszoftver-licenc.[1] Az 1990-es évek közepétől Stallman idejének jelentős részét a szabad szoftverek ügye pártfogásának szentelte, valamint a szoftverszabadalmak és a copyrightjogok túlzott kiterjesztése ellen kampányolt.

Stallman számos elterjedt szoftver szerzője, többek között az ő nevéhez fűződik az eredeti Emacs, a GNU Compiler Collection és a GNU Debugger.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]