Richard Lorenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Richard Lorenc
Személyes adatok
Teljes név Richard Renald Lorenc
Születési dátum 1951. december 3.
Születési hely West RydeAusztrália
Egyéb foglalkozás Tanár
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
1995 I. Liga Játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
19871995 FIFA-tag Játékvezető

Richard Lorenc (West Ryde, 1951. december 3.) ausztrál nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Teljes neve: Richard Renald Lorenc. Polgári foglalkozása: tanár.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Stílusa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tehetségen kívül rengeteg adottság - például: jó fizikai- és reakcióképesség, szabálytudás, a valóság megörökítésének művészete -, ami megegyezik a személyiségi jegyekkel, valamint az évek alatt összegyűjtött tapasztalatok határozzák meg a játékvezetők minőségbeli különbségét. A kapcsolattartás érdekében nagyon fontos az idegennyelv tudása, a nemzetközi játékvezetőktől FIFA elvárja, hogy angolul, németül, franciául vagy spanyol nyelven képesek legyenek kommunikálni - írni és olvasni. Angolul és lengyelül beszél.

Alkalmazott taktikája elősegítette azt a hozzáállást, hogy a játékszabályok és azok szelleméből eredő döntések biztosítsák a játék szolgálatát. Szabályalkalmazása határozott, ítélkezése következetes, játékos párti sportember. Átfogó figyelemmel és gyors reagálókészséggel rendelkezik. Kifogástalan fizikai- és szellemi állapota biztosította, hogy a valósághoz viszonyított taktikája eredményes legyen. Fellépése erélyes, de nem erőszakos, szolgálata nem részrehajló. Szabályszerűen büntette a durvaságot, az alattomos játékot, a túlzott erő alkalmazását illetve a súlyosan sportszerűtlen magatartást. Fegyelmezési módszere alkalmazkodik a szabályi előírásokhoz, feleslegesen nem kapkodja el a lapok osztogatását.

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékvezetői vizsgát 1972-ben tette le, ezt követően, mint gyakorló játékvezető, különböző labdarúgó bajnokságokban szerezte meg a szükséges tapasztalatokat. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára lett hazája legmagasabb labdarúgó bajnokságának játékvezetője. Az aktív nemzeti játékvezetéstől 1995-ben vonult vissza. 500-nál több labdarúgó-mérkőzés játékvezetője lehetett.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Ausztrál Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága (JB) 1987-ben terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Több nemzetek közötti válogatott- és klubmérkőzést vezetett. Az aktív nemzetközi játékvezetéstől 1995-ben vonult vissza. Vezetett nemzetközi mérkőzéseinek száma: 50

Világbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1987-ben rendezett U20-as ifjúsági labdarúgó-világbajnokságon egy csoportmérkőzést, a NSZKBahrein (2:0) és egy elődöntőt, a Jugoszlávia–NSZK (2:1) találkozókat irányította.

Olaszországban rendezték a XIV., az 1990-es labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzéseit, ahol a FIFA kifejezetten partbírói feladatok ellátása érdekében foglalkoztatta. Három csoporttalálkozón lehetett a működő játékvezető első számú partbírója. A kor előírásai szerint, ha a játékvezető megsérül, akkor neki kellett volna továbbvezetnie a találkozót.

Partbírói mérkőzéseinek száma: 3

Ausztrália rendezte az 1993-as U20-as ifjúsági labdarúgó-világbajnokságot, ahol a MexikóNorvégia (3:0) és a Mexikó–Szaúd-Arábia (2:1) csoportmérkőzéseket vezette.

Sportvezetői pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2005től az Ausztrál Labdarúgó Szövetség JB elnöke. 2009-től a Football New South Wales koordinátora.

Sikerei, díjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1994-ben az Ausztrál Labdarúgó Szövetség JB az Év Játékvezetője kitüntető címmel ismerte el szakmai munkáját.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]