Ugrás a tartalomhoz

Richard Dembo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Richard Dembo
Született1948. május 24.
Párizs francia
Elhunyt2004. november 11. (56 évesen)
Párizs francia
Állampolgárságafrancia[1]
Foglalkozásafilmrendező, forgatókönyvíró, író
Kitüntetései

SablonWikidataSegítség

Richard Dembo (Párizs, 1948. május 24. – Párizs, 2004. november 11.) francia filmrendező, forgatókönyvíró, író.

Élete[szerkesztés]

Kelet-európai zsidó családban született 1948-ban, ortodox zsidó vallásúként nevelkedett.

Egyetemi végzettségét filozófia szakon szerezte 1964-ben. Szintén ez évben Jean Schmidt mellett segédrendezősködött három rövidfilmben az IDHEC (Institute of Advanced Film Studies – Magas szintű Filmtanulmányok Intézete) keretében. Tanulmányait a Francia Rádió és TV-nél folytatta, valamint 1969-ben André Techine Paulina Elmegy című filmjénél és 1970-ben Pierre Revert Baal követői című filmjénél.

1970-ben Pierre-Henry Deleau-val együttműködve megalapították a cannes-i fesztivállal párhuzamosan működő Rendezői munkacsoportot, melynek későbbiekben is egyik fő szervezője maradt. Évekig segédrendezett, míg végül 1984-ben világsikert aratott első filmjével a La diagonale du fou-val (Veszélyes lépések-el). Ez a film 1984-ben Oscar-díjat kapott legjobb külföldi filmként, valamint kitüntették még Louis Delluc- (1984) és César-díjakkal (1985). Michel Piccoli egy orosz, ortodox polgárt alakít benne egyik főszereplőkent.

1992-ben a Vernier kiadó megjelentette az Angyalszárny című regényét melyből a későbbiekben filmet is rendezett. 2001-ben megjelent a következő könyv Az isteni Diva cimmel, majd 2005-ben az utolsó Az égi kert cimmel.

1993-ban rendezte Angyalszárny (L'instinct de l'ange) című filmjét. Hosszú szünet után következett Nina otthona (La maison de Nina) című filmje, mely 2005-ben a rendező halála után került a közönség elé.

1997-ben Mr. Schütz pálmái című forgatókönyvéből Claude Pinoteau rendezett filmet.

2003-ban a Nemzetközi Multimedia Intézetnél(International Institute of Multimedia – IIM) professzorkodott. Itt készült el tanítványainak aktív közreműködésével Veszélyes lépések filmjének DVD változata.

Rendezői és írói tevékenysége mellett a Párizsi Operánál is rendezett (Hoffmann meséi, Pillangókisasszony).

2004. november 11-én Dembo váratlanul elhunyt Párizsban. 2003-ban megkezdett Ponty a fürdőkádban című filmje befejezetlen maradt.

Izraelben van eltemetve.

Filmográfia[szerkesztés]

  • 2005 – Nina otthona (La maison de Nina) ... forgatókönyvíró, rendező
  • 2003 – La Diagonale du Fou: interviews (dokumentumfilm) ... producer
  • 1997 – Mr. Schütz pálmái (Les Palmes de M. Schutz) ... forgatókönyvíró
  • 1993 – Angyalszárny (L'instinct de l'ange) ... rendező, író
  • 1984 – Veszélyes lépések (La Diagonale du fou) ... rendező
  • 1979 – Nabucco (TV film) ... rendező asszisztens
  • 1970 – Le cœur Fou ... színész

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Richard Dembo című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]