Ugrás a tartalomhoz

Richard Brinsley Sheridan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Richard Brinsley Sheridan
Élete
Született1751. október 30.
Dublin
Elhunyt1816. július 7. (64 évesen)
London
SírhelyWestminsteri apátság
SzüleiFrances Sheridan
Thomas Sheridan
Házastársa
  • Elizabeth Ann Linley (1773–, 1)
  • Esther Jane Ogle (1795. április 27. – , 2)
Gyermekei
  • Thomas Sheridan
  • Charles Brinsley Sheridan
  • Mary Sheridan
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)dráma
A Wikimédia Commons tartalmaz Richard Brinsley Sheridan témájú médiaállományokat.

Richard Brinsley Sheridan (Dublin, 1751. október 30.London, 1816. július 7.) ír drámaíró és politikus, Caroline Norton írónő nagyapja.

Élete[szerkesztés]

R. B. Sheridan Dublinban született 1751. október 30-án, 1751. november 4-én keresztelték meg. Édesapja, a színész és igazgató Thomas Sheridan, a dublini királyi színházat (Theatre Royal) igazgatta. Édesanyja, Frances Sheridan írónő volt (leghíresebb regénye a The Memoirs of Sidney Biddulph). 15 éves volt Sheridan mikor édesanyja meghalt, majd később két másik testvére is 1750-ben és 1806-ban.

Richard jogot szeretett volna tanulni, azonban Elizabeth Linley-vel történő romantikus szökése, majd 1773-as esküvője keresztül húzták ez irányú szándékait. Egy fiuk született, Thomas (1775-1817).

Amikor Sheridan visszatért Londonba, színdarabokat kezdett írni. Első darabja (The Rivals), hatalmas bukás volt a bemutató estéjén. Sheridan ezután megfelelőbb színészek után nézett és a második bemutató már fergeteges sikert aratott, megalapozva írói pályafutását. A mű az angol irodalom egyik meghatározó alkotása lett.

Sheridan gyorsan meggazdagodott, így részt vásárolt a Theatre Royalból. Leghíresebb darabja az Így él a világ (The School for Scandal) (1777), mely az angol nyelv egyik legkiválóbb társadalmi vígjátéka. 1780-tól a parlament tagja, majd helyettes államtitkár lett. 1812-ig volt Whig politikus. Pitt alatt az ellenzékhez csatlakozott. 1806-ban tengerészetügyi kincstárnok és később Cornwallis hercegség fő adószedője lett. Az ivásra való hajlandóságát 1792-től családi perpatvarai is élesztették, ez évben ugyanis első neje halála után Esther Jane Ogle-t vette nőül. Ebből a házasságból is egy fia született, Charles Brinsley Sheridan

1815 decemberében Sheridan megbetegedett és ágynak esett. Szegénységben halt meg, de a Westminster-apátságban temették el a költőknek kialakított helyen.

Művei[szerkesztés]

Verseket és politikai röpiratokat is írt.

Magyarul[szerkesztés]

  • Rágalom' iskolája. Vígjáték. Richard Brinsley Sheridan után Tóth Lőrincz által; Egyetemi betűivel, Buda, 1839 (Külföldi játékszín)
  • A rágalom iskolája. Vígjáték; ford. Stenger Károly; Aigner, Bp., 1880 (Magyar könyvesház)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]