Ricardo Zamora

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ricardo Zamora Martínez szócikkből átirányítva)
Ricardo Zamora
SzületettRicardo Zamora Martínez
1901. január 21.[1][2][3]
Barcelona
Elhunyt1978. szeptember 8. (77 évesen)[1][2][3]
Barcelona
ÁlneveEl diví
Állampolgárságaspanyol
GyermekeiRicardo Zamora De Grassa
Foglalkozása
SírhelyeMontjuïc Cemetery

A Wikimédia Commons tartalmaz Ricardo Zamora témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ricardo Zamora Martínez (Barcelona, 1901. január 21.Barcelona, 1978. szeptember 15.) spanyol labdarúgó, 46-szoros válogatott kapus.

Élete[szerkesztés]

Zamora pályafutását szülővárosában, az RCD Espanyol csapatánál kezdte 1916-ban. 1919-ben került a város rivális csapatához, az FC Barcelonához. Innen került be a válogatottba is, amellyel az 1920-as olimpián ezüstérmet szerzett. Kétszeres spanyol kupagyőztes lett, mielőtt 1922-ben visszatért az Espanyolhoz. E csapattal ugyanezt a kupát 1929-ben nyerte meg. Ebben az évben Zamora tagja volt annak a spanyol válogatottnak, mely 4-3-ra megverte anglia csapatát; ez volt a szigetországiak első veresége a Brit szigeteken kívüli csapattól. Zamora ráadásul a mérkőzés közben bordatörést szenvedett, de végig a pályán maradt.

1929-ben másodszor is elhagyta az Espanyolt, és a Real Madridhoz szerződött, ezzel karrierje legsikeresebb szakasza kezdődött el. A csapat első La Liga bajnoki címét 1932-ben szerezték meg, egy évre rá sikerült a címvédés, a bajnoki címek mellé a spanyol kupát is kétszer elhódították.

Zamora 1936-ban fejezte be a pályafutását. Ekkor Franciaországba menekült a Spanyol polgárháború elől. Később több spanyol csapat edzője volt.

Emlékezete[szerkesztés]

A spanyol bajnokság legkevesebb gólt kapó kapusának járó díjat róla nevezték el Zamora-díjnak.

Források[szerkesztés]

  1. a b Diccionario biográfico español (spanyol nyelven). Real Academia de la Historia, 2011. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b Большая российская энциклопедия (orosz nyelven). The Great Russian Encyclopedia
  3. a b Gran Enciclopèdia Catalana (katalán nyelven). Grup Enciclopèdia