Ribeiroia ondatrae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ribeiroia ondatrae
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Laposférgek (Platyhelminthes)
Osztály: Valódi mételyek (Trematoda)
Rend: Plagiorchiida
Család: Psilostomatidae
Nemzetség: Ribeiroia
Faj: R. ondatrae
Tudományos név
Ribeiroia ondatrae

Looss, 1907

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ribeiroia ondatrae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ribeiroia ondatrae témájú kategóriát.

Parazita (Ribeiroia ondatrae) által indukált végtag-rendellenesség Pseudacris regilla békánál

A Ribeiroia ondatrae a Ribeiroia nemzetségbe tartozó parazita faj, mely vélhetően a kétéltűek végtag-rendellenességeiért felelős, különösen a hiányzó, torz vagy számon felüli lábakért.

A 2000-es évek elején végzett tanulmányok szerint a R. ondatrae parazitával fertőzött területeken gyakoribbak voltak a végtag-rendellenességek, mint azokon a területeken, ahol ez a parazita nem volt jelen. Az eredmények a tanulmányozott fajok között különböztek, például: a Pseudacris regilla, Rana aurora és Taricha torosa kétéltű fajok körében a rendellenségek gyakorisága magas volt. [1]

A deformációk pontos mechanizmusa még ismeretlen, de feltételezhető, hogy a deformációkat a kétéltűek lárvális állapotában, a végtagbimbó kialakulásáért felelős sejtek mechanikai szétválása okozza.

Életciklus[szerkesztés]

A R. ondatrae parazita első köztigazdái a tányércsigák (Planorbidae), második közti gazdái pedig a halak és a kétéltű lárvák, ide értve a békák (Anura) és a farkos kétéltűek (Caudata) lárváit is. A kétéltűekben a cerkáriákat azok a végtagbimbó régiók vonzzák leginkább, ahol a hátsó végtagok indulnak fejlődésnek. Ennek eredményeként a metacerkáriák nagy számban a hátsó végtagok kiindulásánál encisztálódnak. A végleges gazdák olyan ragadozók, mint például a sólymok, héják, kócsagok, gémek, récék és borzok.

Transzmissziót fokozó tényezők[szerkesztés]

A R. ondatrae fertőzések gyakoriságának fontos tényezője a vizek tápanyag gazdagsága (eutrofizáció). Például a foszfátban gazdag trágya jelenléte előrejelzi a R. ondatrae denzitását a kétéltűekben. További példa: az atrazin tartalmú gyomirtó szerek igazoltan gyengítették a kétéltűek immunrendszerét, és ez hajlamosabbá tette őket a R. ondatrae fertőzésre, ezáltal kitettebbé váltak a ragadozóik számára. [2]

Fertőzés helye[szerkesztés]

Habár a R. ondatrae által előidézett deformációk mechanizmusa nem ismert, egyértelműnek tűnik, hogy a fertőzés a test mely területire koncentrálódik. Az eddigi tanulmányok alapján R. ondatrae parazitával fertőzött békákon és varangyokon észlelhető deformitások leggyakrabban a hátsó végtagokat érintik. Habár a R. ondatrae cerkáriáknak való kitettség mértéke meghatározza, hogy hol alakul ki a deformáció. Például egy mérsékelt R. ondatrae kitettség hatással lehet a mellső lábakra is, de egy súlyos parazitaterhelés csak a hátsó végtagokon okoz deformitást. [3]

Fertőzésnek kitett fajok[szerkesztés]

Lithobates clamitans
Pseudacris regilla
Lithobates pipiens
Ambystoma macrodactylum
Taricha torosa
Anaxyrus boreas
Rana aurora
Rana luteiventris
Lithobates sylvaticus

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ribeiroia ondatrae című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Johnson, Pieter T. J.; Lunde, Kevin B.; Thurman, E. Michael; Ritchie, Euan G.; Wray, Simon N.; Sutherland, Daniel R.; Kapfer, Joshua M.; Frest, Terrence J.; Bowerman, Jay; Blaustein, Andrew R. (2002). "Parasite (Ribeiroia Ondatrae) Infection Linked to Amphibian Malformations in the Western United States". Ecological Monographs. 72 (2): 151–168. doi:10.1890/0012-9615(2002)072[0151:PROILT]2.0.CO;2.
  2. Koprivnikar, Janet; Marcogliese, David J.; Rohr, Jason R.; Orlofske, Sarah A.; Raffel, Thomas R.; Johnson, Pieter T. J. (2012). "Macroparasite Infections of Amphibians: What Can They Tell Us?". EcoHealth. 9 (3): 342–360. doi:10.1007/s10393-012-0785-3. PMID 22810498.
  3. Johnson, Pieter T.J.; Lunde, Kevin B.; Haight, Ryan W.; Bowerman, Jay; Blaustein, Andrew R. (2001). "Ribeiroia ondatrae (Trematoda: Digenea) infection induces severe limb malformations in western toads (Bufo boreas)". Canadian Journal of Zoology. 79 (3): 370–379. doi:10.1139/cjz-79-3-370.