Rhomaleosaurus cramptoni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Rhomaleosaurus cramptoni
Evolúciós időszak: Kora jura
Rajz a Rhomaleosaurus cramptoniról
Rajz a Rhomaleosaurus cramptoniról
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Alország: Valódi szövetes állatok (Eumetazoa)
Alországág: Kétoldali szimmetriájúak (Bilateria)
Főtörzs: Újszájúak (Deuterostomia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Sauropterygia
Rend: Plezioszauruszok (Plesiosauria)
Alrend: Pliosauroidea
Család: Rhomaleosauridae
Nem: Rhomaleosaurus
Seeley, 1874
Faj: R. cramptoni
Tudományos név
Rhomaleosaurus cramptoni
Carte & Bailey, 1863
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rhomaleosaurus cramptoni témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rhomaleosaurus cramptoni témájú kategóriát.

A Rhomaleosaurus cramptoni a hüllők (Reptilia) osztályának a plezioszauruszok (Plesiosauria) rendjébe, ezen belül a Rhomaleosauridae családjába tartozó fosszilis faj.

A Rhomaleosaurus nem típusfaja.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Rhomaleosaurus cramptoni csontváz rekonstrukciója a londoni Természettudományi Múzeumban

1848 júliusában az Egyesült Királyságbeli Yorkshire megyében, a Whitby melletti Alum nevű bányában, egy óriási plezioszauruszra bukkantak. Ez a maradvány a toarci korszakból származó, úgynevezett A. bifrons ammonitesz Whitby Mudstone Formation-ban keletkezett, azaz az állat körülbelül 183-180 millió évvel ezelőtt élhetett.[1] Ezt a teljes, koponyával rendelkező csontvázat öt éven keresztül a Normanby őrgróf tulajdonában levő Mulgrave kastélyban őrizték. Ez a példány a NMING F8785 tároló számot kapta. 1853-ban az őrgróf megmutatta az ír sebésznek és anatómusnak, Sir Philip Cramptonnak ezt a maradványt. Ugyanabban az évben az ír anatómus átszállíttatta az óriási hüllőt Dublinba, ahol éppen a British Science Association éves találkozója volt. A Zoological Society of Ireland külön épületet építettet ennek a hatalmas csontváznak. Tíz évvel a felfedezése után, még senki sem írta le vagy nevezte meg ezt az állatot. Aztán a hüllőt átszálitották a Royal Dublin Society múzeumában, ahol végre Alexander Carte és W. H. Bailey leírták és megnevezték a hüllőt. Ők plesiosaurusnak vélték és a Plesiosaurus cramptoni nevet adták neki Sir Philip Crampton ír tudós tiszteletére. 1874-ben a brit őslénykutató, Harry Seeley e maradvány alapján, amelyet manapság a Rhomaleosauridae család holotípusként ismernek, rájött, hogy ez az állatfaj nem lehet plesiosaurus és külön nembe, a Rhomaleosaurusba sorolta át a hüllőt. Csak 2006-ban került rá sor, hogy újból tartósítják és megvizsálják a Rhomaleosaurus cramptoni koponyáját.[2]

Az állat körülbelül 7 méter hosszú volt. Táplálékai között szerepeltek az ichthyoszauruszok, az ammoniteszek és egyéb plezioszauruszok is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Adam S. Smith (2007). „Anatomy and systematics of the Rhomaleosauridae (Sauropterygia, Plesiosauria)”. Ph.D. thesis, University College Dublin.  
  2. Adam S. Smith and Gareth J. Dyke (2008). „The skull of the giant predatory pliosaur Rhomaleosaurus cramptoni: implications for plesiosaur phylogenetics”. Naturwissenschaften 95, 975–980. o. DOI:10.1007/s00114-008-0402-z. PMID 18523747.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rhomaleosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. [1]