Közönséges vörös mangrove

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Rhizophora mangle szócikkből átirányítva)
Közönséges vörös mangrove
A növény légzőgyökerei
A növény légzőgyökerei
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Malpighiales
Család: Rhizophoraceae
Nemzetség: Rhizophora
L.
Faj: R. mangle
Tudományos név
Rhizophora mangle
L.
Szinonimák
  • Bruguiera decangulata Griff.
  • Rhizophora americana Nutt.
  • Rhizophora mangle var. samoensis Hochr.
  • Rhizophora samoensis (Hochr.) Salvoza
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Közönséges vörös mangrove témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges vörös mangrove témájú médiaállományokat és Közönséges vörös mangrove témájú kategóriát.

A közönséges vörös mangrove (Rhizophora mangle) a Malpighiales rend Rhizophoraceae családjának névadó faja.

Előfordulása[szerkesztés]

A Föld mindkét felén megtalálható kb. a 28-as szélességi körökig, tehát a szubtrópusokon és trópusokon is.

Megjelenése, felépítése[szerkesztés]

Erős gyökerei jól belekapaszkodnak a homokos vagy agyagos talajba azért, hogy a hullámok ne sodorják el. Az árapályöv lakójaként gyökerei naponta több óráig a víz alatt vannak. A mangrovék jellegzetes képét ezért az elöntés szintje felett növő légzőgyökerek adják. Ezek akadályozzák meg, hogy a fa a dagálytól megfulladjon.

Ha megfelelő az élőhelye, a vörös mangrove 24 méter magasra is megnőhet, azonban átlagos magassága csak 6,1 méter. Kérge vastag és szürkésbarna. Elliptikus levelei 7,6-13 centiméter hosszúak és 2,5-5,1 centiméter szélesek; a szélük sima. A levél felfelé forduló része sötétebb zöld, mint fonáka. Világossárga virágai tavasszal nyílnak.

Életmódja[szerkesztés]

A legfőbb élőhelyei a brakkvizes és sós mocsarak. Ezt csak kevés növény viseli el, így a vörös mangrove egy sajátos ökoszisztéma, az úgynevezett mangroveerdő egyik karakterfaja. Leggyakrabban az alábbi fajokkal társul:

Ez a növény igen fontos faja Florida, Louisiana és Texas államok tengerparti ökoszisztémáinak. A Schinus terebinthifolius nevű növényfaj térhódítása veszélyezteti a vörös mangrovét éppen úgy, ahogy a vörös mangrove veszélyezteti a Hawaii őshonos tengerparti növényeit. Hawaiiban egyfajú, sűrű erdőket alkot.[1] A vörös mangroveerdők ívó-, fészkelő-, de vadászhelyei egyes halaknak, madaraknak és krokodiloknak.

Szaporodása[szerkesztés]

Sarjadzással szaporodik. Sarjadzáskor az anyasejten egy dudor ("bimbó") keletkezik, amelybe az anyasejt citoplazmájának egy része és a kettévált sejtmag egyik fele átvándorol. Amint a bimbó egy bizonyos nagyságot elér, leválik az anyasejtről és önálló életet kezd. Miután az „új fa” levált az anyafáról, beesik a vízbe, amely addig sodorja, amíg el nem ér egy sekély vizű iszapos tengerparti vagy torkolati részt. Az „új fa” egy tokszerű képződményben „utazik.” Az „utazás” több, mint egy évet is tarthat. A kis fának nincs „gyermekkora”; még mielőtt leszakadt volna az anyafáról, úgy élt, mint egy kifejlett fa, csak kisebb méretben. A növény kétnemű és képes akár magát is megtermékenyíteni, vagy a szél segítségével más fákkal szaporodik.

Érdekességek[szerkesztés]

A közönséges vörös mangrove a venezuelai Delta Amacuro szövetségi állam címerfája. Tongában ebből a növényből festéket nyernek ki, amellyel a hagyományos, kéregből készült ruhákat festik meg.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Allen, J.A., 1998. Mangroves as Alien Species: The Case of Hawaii. Global Ecology and Biogeographical Letters 7:61-71

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rhizophora mangle című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]