Reykjanes-félsziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Reykjanes-félsziget, vagy más néven Reykjanesskagi Izland fővárosa, Reykjavík mellett található, a sziget délnyugati részén. A vulkáni utóműködés számos hőforrást és kénforrást táplál a félsziget déli részén a Kleifarvatn tó környékén a Krýsuvík geotermális területen. Itt található a Svartsengi geotermális erőmű, amelynek közelében az erőműből származó meleg víz hasznosítására egy uszodát hoztak létre, amelynek vize számos ásványi anyagot tartalmaz. A helyiek csak "Kék lagúnaként" emlegetik (izlandiul: Bláa Lónið).

A „Szerencsés Leif” (vagy más néven Miðlína) híd ível át a Grindavík melletti Alfagjá hasadékvölgy felett. Ezen a ponton találkozik az eurázsiai és az észak-amerikai kontinentális lemez. A hidat 2002-ben adták át, majd Leif Eriksson izlandi felfedező tiszteletére nevezték el, aki Európából 500 évvel korábban jutott el Amerikába, mint Kolumbusz.

A félsziget partvidékén néhány halászkikötő is található, mint például Grindavík és Njarðvík. A félszigeten található Keflavík is, amely a Keflavík nemzetközi repülőtérnek ad otthont, illetve a Leifur Eriksson Légikikötőnek.

Galéria[szerkesztés]


Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Reykjanes című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.