Ugrás a tartalomhoz

Relatív többség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kördiagramok a relatív többség (bal oldalt, angolul plurality) és az abszolút többség (jobb oldalt, angolul majority) körti különbség illusztrálására. Bal oldalt a zöld csak relatív többséggel rendelkezik, jobb oldalt abszolút többséggel.

A relatív többség az egésznek azt a részét jelenti, amely nagyobb, mint bármely más rész. Fogalompárja az abszolút többség, amely azt is megköveteli, hogy az adott része nagyobb legyen, mint az egész fele.

A relatív többséget gyakran használják szavazásokkal kapcsolatban. Például, ha 100 leadott szavazat úgy oszlik meg, hogy A jelölt 45-öt, B jelölt 30-at és C jelölt 25-öt kap, akkor az A jelölt szerezte a legtöbb szavazatot, így relatív többséggel bír, de mivel nem szerezte meg a szavazatok felét, nem bír abszolút többséggel.

A többség szó önmagában (vagy az egyszerű többség kifejezés) nem mindig egyértelmű, hogy az abszolút vagy a relatív többségre vonatkozik, ez általában kontextusfüggő. Egyes nyelvekben a többségre két külön szót használnak, például az angolban az abszolút többséget majoritynek hívják, míg a relatív többség megfelelője a plurality.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Plurality (voting) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]