Rejtett penge

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rejtett penge
(Kakushi Ken: Oni no Tsume)
2004-es japán film
RendezőJamada Jódzsi
ProducerFukazava Hirosi
Műfaj
ForgatókönyvíróAszama Jositaka
Jamada Jódzsi
Fudzsiszava Súhei (történet)
FőszerepbenNagasze Maszatosi
Macu Takako
Ozava Jukijosi
ZeneTomita Iszao
OperatőrNaganuma Mucuo
VágóIsii Ivao
Gyártás
GyártóSócsiku
Ország Japán
Nyelvjapán
Játékidő132 perc
Forgalmazás
ForgalmazóShochiku
Bemutató2004
Kronológia
ElőzőAz alkonyat harcosa
További információk
SablonWikidataSegítség

A Rejtett penge (eredeti cím: Kakusi Ken: Oni no Cume (隠し剣 鬼の爪; Hepburn: Kakushi Ken: Oni no Tsume?, ’szó szerint „Rejtett penge: az ördögkarom”’)) 2004-ben bemutatott romantikus történelmi dráma. A film rendezője Jamada Jódzsi, akinek Szamuráj-trilógiájának ez a második része Az alkonyat harcosa után és a Szerelem és becsület előtt.

A történet Japánban, a szamurájok időszakának vége felé játszódik, a 19. század végén, amikor a japán társadalomban és a katonai kiképzésben jelentős változások történtek.

A film története az Az alkonyat harcosához hasonlóan Súhei Fudzsiszava elbeszélésén alapul. A film zenéje Tomita Iszao alkotása.

A filmet Japánban 2004. október 30-án mutatták be.

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy szamuráj, Hazama Jaicsiro Edóba indul, két barátja és felesége a folyóparton búcsúztatják. Az egyik szamuráj a másik szamuráj, Katagiri húgának udvarol, ezért náluk ebédel. Az ételt azonban csak kis részben készítette a jövendőbeli feleség, nagyobbrészt a házvezetőnő, Kie főzte.

Három évvel később. Katagiri meglátja Kiét egy boltban és vásárol neki egy kimonógallért. Kie időközben férjhez ment és elkerült a háztól.

Egy japán katonai oktató a modern nyugati harctechnikára oktatja a szamurájokat, például egy ágyú kezelésére.

Katagiri megtudja a húgától, hogy Kiének rosszul megy a sora: sokat dolgoztatják és lebetegedett. Katagiri meglátogatja és elviszi magával a két hónapja ágyban fekvő nőt. Egyúttal kéri a házasság felbontását. Messzi földről megérkezik Kie húga, akit apja küldött nővére meglátogatására. Kie hamarosan felépül.

Hazamát visszaküldik fogolyként, mert egy lázadásban vett részt a sógun ellen. A klán titokban tartotta a lázadást és a bűnösöket saját hatáskörben büntette meg. Többen harakirit követtek el. Katagirit hamarosan kihallgatják és a Hazamával való kapcsolatáról kérdezik.

Kiderül, hogy Katagiri apja tizenhat évvel korábban öngyilkos lett, bár nem volt bűnös, de vállalta a felelősséget. A Katagiri családnak el kellett költöznie, és akkor került hozzájuk Kie, aki vidékről jött.

Katagirit figyelmezteti barátja, nem illendő, hogy egy elvált asszony, Kie él a házában, aki nem a felesége, ezért Katagiri egy tengerparti kirándulás alkalmával azt mondja Kiének, hogy vissza kell mennie az apjához. A nő engedelmeskedik a parancsnak.

Hazama megszökik a ketrecéből: a fogvatartója azt hitte, meghalt, ő azonban elkapja a kezét és a kulcsot követeli. Egy parasztházba fészkeli be magát. A fogvatartó értesíti a helytartót, hogy Hazama megszökött. A helytartó Katagirit hívatja magához, mert tudja róla, hogy ő és Hazama voltak a legjobb kardforgatók ugyanannál a tanárnál. Parancsot ad rá, hogy ölje meg Hazamát, amit Katagiri kénytelen végrehajtani, bár a barátjáról van szó. Katagiri felkeresi régi tanárukat, aki egy új, veszélyes támadási módot mutat neki.

A támadás előtti éjszaka Katagirit felkeresi Hazama felesége, és azt kéri tőle, hogy engedje szabadon elmenni a férjét és a saját testét is felajánlja neki, ha ezt megteszi. Katagiri megtagadja a kérést. A nőt nem lepi meg a dolog, mert Hazama felkészítette rá. Közli vele, hogy a helytartóhoz is el akar menni azzal a kéréssel, hogy adjon kegyelmet a férjének. Katagiri figyelmezteti, hogy ne tegye, mert a helytartó megbízhatatlan.

Katagiri megpróbálja rábeszélni Hazamát, hogy kövessen el öngyilkosságot, mert úgy a felesége tisztességesen élhetne tovább, míg ha ő megöli, akkor a felesége egy bűnöző özvegye lesz, akit mindenki megvet. Hazama azonban közli vele, hogy a feleségének azt mondta, ölje meg magát, ha ő meghal. Katagirit felháborítja ez. A házat időközben puskákkal felszerelt katonák veszik körül. Parancsnokukkal Katagiri korábban megbeszélte, hogy csak sötétedés után támadnak, ha ő addig nem térne vissza. Katagiri és Hazama összecsapnak a házban, majd a harcot a szabadban folytatják. Katagiri próbálja elkerülni, hogy ő támadjon, és újból kéri barátját: legyen tisztességes és ölje meg magát. Hazama nem hajlandó erre. Hazama megsebesíti Katagiri bal karját, aki a tanárától tanult új támadási móddal felhasítja Hazama hasfalát. Ugyanakkor egy lövés leszakítja Hazama jobb alsó karját, amiben a kardját fogta, és egy második lövés megöli. Visszafelé menet Katagiri elnézést kér Hazama feleségétől, aki elmondja neki, hogy előző éjszaka elment a helytartóhoz, hogy kegyelmet kérjen a férjének, és ő megígérte neki, hogy teljesíti a kérését.

Katagiri elmegy a főtanácsoshoz, aki örömlányokkal körülvéve fogadja, és jutalmat helyez kilátásba neki az elvégzett feladatért. Katagiri azonban becstelennek nevezi a főtanácsost, amiért magáévá tette az asszony testét, de a kérését esze ágában sem volt teljesíteni. A főtanácsos felháborodva távozik.

Katagiri otthon előveszi a „rejtett pengét”, és gyakorol vele, majd észrevétlenül a főtanácsos házába megy és egy szúrással megöli. A gyilkosságot csak egy apró vércsepp jelzi a szív magasságában. Katagiri elássa a pengét a barátja felesége sírjánál.

Katagiri elbúcsúzik barátjától és annak feleségétől, a húgától, hogy Ezo szigetére menjen. Útközben elmegy Kie falujába és megkéri a nőt, hogy legyen a felesége. Elmondja neki, hogy már a kezdetektől szerelmes volt belé. Kie boldogan fogadja a hírt.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Tizenhat jelölés mellett,[1] a film a következő díjakat kapta meg:

  • A japán filmakadémia díja „a legjobb művészeti vezetés” kategóriában Degava Micuo és Nisioka Josinobu számára
  • Hocsi filmdíj „a legjobb színésznő” kategóriában Macu Takako számára
  • Mainicsi filmdíj „a legjobb mellékszereplő” kategóriában Tabata Tomoko számára

Tárgyi tévedés[szerkesztés]

A történetben szereplő puska lövedékének energiája aligha volt elég ahhoz, hogy egy férfi alkarját tőből leszakítsa, ahogy a film egyik kulcsjelenetében látható.

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]