Ugrás a tartalomhoz

Regionalbahn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Regionalbahn
Adatok
Ország Németország
Típusvonatnem
Nyomtávolság1435 mm
Üzemeltető
A Wikimédia Commons tartalmaz Regionalbahn témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Regionalbahn (szó szerint regionális vonat; rövidítve RB) a helyi személyvonatok egy típusa Németországban. Hasonló a szomszédos Ausztriában és Svájcban használt Regionalzug (R) és Regio (R) vonatkategóriákhoz.

Szolgáltatások[szerkesztés]

A Regionalbahn vonatai általában egy adott vonal valamennyi állomásán megállnak, kivéve az RB vonatokat az S-Bahn-hálózaton belül - ezek csak egyes állomásokon állnak meg. Így a Regional-Express vonatok alatt állnak, amelyek rendszeresen csak az útvonaluk kiválasztott állomásain állnak meg.[1]

Üzemeltetők[szerkesztés]

Az RB vonatok a németországi szövetségi államok által kiadott koncesszió hatálya alá tartoznak; míg sok RB vonatot még mindig a DB Regio, a korábbi monopóliummal rendelkező Deutsche Bahn helyi közlekedési részlege üzemeltet, a koncesszió gyakran más vállalatokhoz kerül, mint például az Abellio Deutschland, az Eurobahn vagy a Transdev Germany.

Az alapvető helyi járatok esetében nem kötelező a Regionalbahn elnevezést használni; egyes magánvasút-üzemeltetők ezért saját nevüket használják vonataik jelölésére.

Állomány[szerkesztés]

Az RB-járatok nagyon különböző típusú gördülőállományt használnak; a villamosított vonalakon emeletes kocsikat és villamos mozdonyokat vagy villamos motorvonatokat használhatnak, a dízelüzemű vonalakon pedig dízelmozdonyokat és dízel motorvonatokat vagy motorkocsikat.

Források[szerkesztés]

  1. Unsere Züge: für jede Distanz das passende Produkt (német nyelven). DB Regio . [2020. augusztus 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 6.)