Regős Mátyás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Regős Mátyás
Született1994. november 5. (29 éves)
Ferencváros
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaköltő
Iskoláibudapesti Fasori Evangélikus Gimnázium (–2013)
KitüntetéseiKiváló Művész ösztöndíj (2019) - PPKE
SablonWikidataSegítség

Regős Mátyás (Budapest, 1994. november 5.) magyar író, költő, előadóművész.

Életrajzi adatok[szerkesztés]

1994. november 5-én született Ferencvárosban. Római katolikusnak keresztelték, szüleivel és négy testvérével Kőbányán töltötte gyermekéveit. 2017-ben megnősült, majd megszületett első gyermeke, Liliom. Jelenleg Budapesten él.

Szakmai pályafutása[szerkesztés]

2013-ban érettségi vizsgát tett a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban. Ugyanebben az évben felvételt nyert a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karára magyar szakra, ahol rendszeres látogatója volt a kreatív írás kurzusoknak. Ettől az évtől Cseh Tamás és Bereményi Géza dalait adja elő Vértesi Ferenc zenésszel.

2015-től művei megjelentek a Pannon Tükörben, az Új Forrásban, A Vigiliában, a Hitelben, a Credoban, a Magyar Krónikában, az Előretolt Helyőrség Irodalmi-Kulturális Mellékletben és egyéb magyarországi és Kárpát-medencei irodalmi és művészeti folyóiratokban.

2015-ben felvételt nyert a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar magyar-hittan osztatlan tanári képzésére.

Ugyanebben az évben barátaival megalapította az Erős Vár FC nevű keresztény futballklubot, mely a baráti kötelékek megtartásán és a játék szeretetén kívül a keresztény értékrend és a fair play sportpályákon való képviseletét tűzte ki céljául; a csapat első szezonjában a BLASZ IV. feljutást érő első helyén végzett.

2017-től felolvasásokon, irodalmi esteken vesz részt, többek között a Petőfi Irodalmi Múzeumban, az A38 hajón, Tel-Avivban a Magyar Kulturális Évad Izraelben keretében, az Ünnepi könyvhéten, a Margó Irodalmi Fesztiválon, különböző magyarországi és határon túli középiskolákban és gimnáziumokban, könyvtárakban és fesztiválokon.

2017-ben az Előretolt Helyőrség Íróakadémia pályakezdő ösztöndíjasa lett. A rá következő évben először jelent meg nyomtatásban versfordítása a Fernando Pessoa életművét tartalmazó Bensőmben sokan élnek című kötetben, Szimbólumok? Fenébe a szimbólumokkal címmel.

2019-ben jelent meg első kötete Patyik Fedon élete címmel az Előretolt Helyőrség Kiadónál, Bereményi Géza és Sántha Attila ajánlásával. Ezzel egyidejűleg tanítási gyakorlatot végzett a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban, majd a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban.

2020-ban felvételt nyert a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Irodalomtudományi Doktori Iskolájába. Doktori témája Bereményi Géza életműve. Később jeles minősítésű diplomát szerzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, magyar-hittan osztatlan tanári szakon

Kötetei[szerkesztés]

  • Patyik Fedon élete; Előretolt Helyőrség Íróakadémia, Bp., 2019 (Enumeráció)
  • Tiki; Előretolt Helyőrség Íróakadémia, Bp., 2020
  • Lóri és a kihalt állatok, Móra Könyvkiadó, Bp., 2022

Díjak elismerések[szerkesztés]

Recenziók, kritikák:[szerkesztés]