Református Egyházak Világközössége

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Református Egyházak Világközössége (angolul World Communion of Reformed Churches) 2010. június 18-án alakult meg a Michigan állambeli Grand Rapids-ban. A Református Egyházak Világszövetsége és a Református Ökumenikus Zsinat egyesült ezen az új néven. Az új egyházi világszervezet 108 ország több mint 230 egyházába tartozó, 80 millió református legmagasabb szintű nemzetközi testülete. Az új szervezetnek a Magyarországi Református Egyház is a tagja.

Előzményei[szerkesztés]

  • Kétnapos tanácskozás után, 2006. február 1-jén Clifton Kirkpatrick, a Református Egyházak Világszövetsége (Református Világszövetség) elnöke és Douwe Visser, a Református Ökumenikus Tanács (REC) elnöke, közös levélben fejezték ki szándékukat, hogy a két szervezetet World Reformed Communion néven a közeljövőben egyesítik.
  • A református egyházak két nagy világszervezetének összevonásával 2010. június 18-án létrejött a Református Egyházak Világközössége Egyben a Református Egyházak Világszövetsége megszűnt. Az új szervezetet – amely a Református Világszövetség (RVSZ) és a Református Ökumenikus Tanács (RÖT) összevonásával jött létre. Egyben a két egyesült szervezet megszűnt.

Források[szerkesztés]