Receiver of Wreck

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Receiver of Wreck (magyarul körülbelül a roncsok átvevője) a brit kormány egyik tisztviselője, akinek a hivatalát a Merchant Shipping Act 1995 (Törvény a kereskedelmi hajózásról) határozza meg. A fő feladata a roncsokról szóló jelentések feldolgozása, annak érdekében hogy a jogos tulajdonosoknak legyen esélye visszaszerezni a tulajdonukat és hogy biztosítsa, hogy a törvénytisztelő megtalálók megfelelő jutalomban részesednek.

Ehhez fel kel kutatnia a roncs tulajdonosát, egyeztetnie kell a megtaláló, a tulajdonos és más érdekelt felek, például részészek és múzeumok közt.

A Receiver of Wrecket időnként a tengerek halottkémének nevezik. A brit törvények alapján a Receiver of Wrecket a partravetett bálnákról, delfinekről, barna delfinekről és tokfélékről (királyi halakról), és a hajózási útvonalakat zavaró bálnatetemek eltávolításáról is tájékoztatni kell. A Közlekedési Minisztériumon belül a Tengeri és Partiőrségi Ügynökségen belül tevékenykedik a Receiver of Wreck. 1993-ig a feladatot a parti vámhivatalnokok végezték. Manapság a Receiver of Wreck Southamptonban van és a Partiőrség helyi kirendeltségei segítik. A jelenlegi hivatalnok a pozícióban Alison Kentuck.

Kanadának is van egy Receiver of Wreckje akit a Canada Shipping Act VI-os része hatalmaz fel, a program végrehajtását a Transport Canada hajózható vizek védelméért felelős osztálya végzi.

Roncsok[szerkesztés]

A Merchant Shipping Act 1995 alapján roncsnak számít:

  • Azok az áruk amik egy elsüllyedt vagy megsemmisült hajóból kerültek ki és úsznak a vízen - angolul flotsam
  • Az elsüllyedést elkerülendő a hajó könnyítése érdekében a vízbe dobott áruk, még akkor is ha a hajó végül elsüllyed - angolul jetsam
  • A tengeren a visszaszerzés nélkül elhagyott tulajdon, beleértve hajót és rakományt is - angolul derelict
  • A később elpusztuló hajóból kidobott olyan áruk, amik ki vannak bójázva, hogy később megtalálhatóak legyenek - angolul lagan (vagy ligan)

Törvényi kötelezettségek az Egyesült Királyságban[szerkesztés]

Törvényi követelmény a Merchant Shipping Act 1995 alapján, hogy az összes megmentett roncsot mely az Egyesült Királyságban ér partot jelenteni kell a Receiver of Wrecknek, akár a területi vizeken belül, akár azokon kívül mentették meg őkét és még akkor is, ha a megtaláló a tulajdonos maga. A Receiver of Wreck kivizsgálja a tulajdonlást, a tulajdonosnak egy éve van hogy bebizonyítsa jogát az adott roncshoz. Ez alatt az idő alatt gyakori, hogy a megtaláló vigyáz a roncsra a Receiver of Wreck helyett amíg a vizsgálatok folynak.

Azokat a roncsokat melyekre senki nem nyújt be egy év alatt igényt a Korona tulajdona lesz és a Receiver of Wreck kötelessége hogy megszabaduljon tőle. Gyakran a megtalálónak megengedik, hogy megtartsa a nemigényelt roncsokat a megtalálói jutalom kifizetése helyett.

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Receiver of Wreck című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]