Ráckanizsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Razkrižje szócikkből átirányítva)
Ráckanizsa (Razkrižje)
Közigazgatás
Ország Szlovénia
Statisztikai régióPomurska
KözségRáckanizsa
Rangközség
PolgármesterStanko Ivanušič
Irányítószám9240 (Ljutomer)
Rendszám területkódMS
Népesség
Teljes népesség279 fő (2020. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság180 m
Terület2 km²
IdőzónaUTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 31′ 13″, k. h. 16° 18′ 03″Koordináták: é. sz. 46° 31′ 13″, k. h. 16° 18′ 03″
Ráckanizsa község elhelyezkedése
Ráckanizsa község elhelyezkedése
Ráckanizsa weboldala

Ráckanizsa (szlovénül Razkrižje IPA: [ˈraːskriʒjɛ]) falu és a hasonló nevű alapfokú közigazgatási egység, azaz község központja Szlovéniában.

A község települései[szerkesztés]

Murafüred (Gibina), Kopriva, Ráckanizsa, Ligetfalva (Šafarsko), Šprinc, Végfalva (Veščica).

Neve[szerkesztés]

A településen sohasem éltek rácok (szerbek), és a név a Kanizsa helynevekkel sem tartozik etimológiailag össze. A magyar megnevezés valójában a szláv névvel való hangalaki asszociációkon alapul, és a 19. század végi magyarországi földrajzinév-magyarosítási hullám idején született. Azóta feledésbe merült, a környéken élő magyarok sem használják.

Fekvése[szerkesztés]

A Mura és a Ščavnica folyók összefolyásánál fekszik, a Muraközi-dombság északkeleti határán, Ljutomertől 6 km-re keletre, a horvát határ mellett. Muraköz, Muravidék és a történelmi Stájerország hármashatárának Muraköz felőli oldalán helyezkedik el. Az átcsatolás miatt ma Szlovéniában – egyfajta maradékelven – Alsó-Stájerország történelmi régióhoz számítják, noha sosem volt Stájerország része.[2]

Története[szerkesztés]

A középkorban a Zrínyi család birtoka volt. A trianoni békeszerződésig Zala vármegye Csáktornyai járásához tartozott. 1920-ban Jugoszlávián belül Szlovéniához csatolták, miközben földrajzilag a Muraköz része, ami különben Horvátországé lett.

1941-ben a német csapatok 10 napra megszállták, de azután visszakerült Magyarországhoz egészen 1945-ig, amikor ismét Jugoszlávia része lett. 1991 óta Szlovéniához tartozik.[3]

Mivel a település és néhány szomszédos falu korábban a Muraköz részét alkotta, ami évszázadok óta horvát lakosú terület, ezért ez a kistérség is olykor témája az időszakosan fellángoló horvát-szlovén határvitáknak.

Népesség[szerkesztés]

A lakosság 88,97%-a szlovén, 8,80%-a horvát nemzetiségű.[4]

Az eredetileg horvát lakosság az évtizedek során azonosult a szlovénokkal és átvették a vend nyelvhez közel álló prlekijai nyelvjárást, amely nagyon közeli rokonságban áll a muraközi kaj-horvát dialektussal. Az asszimilációt segítette továbbá, hogy még Trianon előtt is a ráckanizsaiaknak szoros kapcsolatuk volt a stájervidéki szlovénokkal és gyakoriak voltak a kevert házasságok. A falu templomában még az 1990-es években is tartottak horvát nyelvű miséket.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Prebivalstvo - izbrani kazalniki, naselja, Slovenija, letno. Statistical Office of the Republic of Slovenia. (Hozzáférés: 2021. április 28.)
  2. Razkrižje elhelyezkedése. World Places. (Hozzáférés: 2010. október 2.)[halott link]
  3. Ráckanizsa község weboldala (szlovén nyelven). razkrizje.si. (Hozzáférés: 2010. október 3.)
  4. Slovenian Population Census results (szlovén nyelven). stat.si/popis2002. (Hozzáférés: 2010. október 3.)

További információk[szerkesztés]