Raymond Lemieux

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Raymond Lemieux
Született
1920. június 16.
Lac La Biche
Elhunyt
2000. július 22. (80 évesen)
Állampolgársága kanadai
Foglalkozása
Iskolái University of Alberta
Kitüntetései
  • Fellow of the Royal Society
  • Kémiai Wolf-díj
  • Albert Einstein World Award of Science
  • Companion of the Order of Canada
  • Gairdner Foundation International Award
  • King Faisal International Prize

Raymond Urgel Lemieux (Kanada, Alberta, Lac La Biche, 1920. június 16.2000. július 22.) kanadai kémikus, biokémikus, a kémia számos területén úttörő volt. Az első és leghíresebb munkája a cukor szintetizálása volt. Az 1999. évi Kémiai Wolf-díj nyertese.

Élete[szerkesztés]

Lac La Biche-ben született de a családja 1926-ban elköltözött Edmontonba. Az Alberta Egyetemen kémiát tanult és 1943-ban megszerezte a BSc. fokozatát. Ezután a McGill Egyetemre ment ahol szerves kémiából megszerezte a PhD fokozatát 1946-ban. Posztdoktori ösztöndíjjal az Ohio Állami Egyetemre ment a Bristol Laboratories Inc.-ba kutatni. Itt a sztreptomicinnel foglalkozott. Megismerkedett a későbbi feleségével akit 1948-ban el is vett.

Visszatért Kanadába ahol a Saskatchewani Egyetemen asszisztens professzor lett. Utána Saskatoonban felügyelő lett a Kanadai Nemzeti Kutatási Tanácsban. 1953-ban George Huberrel együtt először szintetizáltak cukrot a világon. 1954-ben az Ottawai Egyetemen az Elméleti és Alkalmazott Tudományok Karának lett a dékánja. Itt megalapított a Kémia Tanszéket. 1961-ben visszatért az Alberta Egyetemre ahol a Kémia Tanszék professzora és a Szerves Kémia Osztályának elnöke lett.

2000-ben rákban hunyt el.

Források[szerkesztés]