Rawai csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rawai csata
EasternFront1914a.jpg
Konfliktus Első világháború
Időpont 1914. szeptember 3–11.
Helyszín Rava-Ruszka mellett, az osztrák Lengyelország területén (ma Ukrajna)
Eredmény Orosz győzelem
Szemben álló felek
Flag of Russia.svg Orosz BirodalomFlag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Osztrák–Magyar Monarchia
Parancsnokok
Flag of Russia.svg Nyikolaj Ruzszkij (3. hadsereg)Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Moritz Auffenberg (4. hadsereg)
Szemben álló erők
az orosz 3. hadsereg (Délnyugati Front)az osztrák 4. hadsereg
Veszteségek
??

A rawai csata (vagy rava-ruszkai csata) az Osztrák–Magyar Monarchia és Oroszország közötti ütközet volt az első világháború korai fázisában, 1914. szeptember 3. és 11. között. Az orosz hadseregek legyőzték és visszavetették ellenfeleiket a Kárpátokig. A csata a galíciai csata, vagy lembergi csaták néven ismert összecsapás-sorozat része volt.

A csata lefolyása[szerkesztés]

Az Auffenberg parancsnoksága alatt álló osztrák 4. hadsereg, amely a komarówi csatában győzelmet aratott, utasítást kapott, hogy forduljon dél felé, és siessen a súlyos veszteségeket szenvedett osztrák 3. hadsereg (Brudermann) segítségére. Ezzel rés jött létre az osztrák 1. (Dankl) és a 4. hadsereg között, és a Ruzszkij parancsnoksága alatt álló orosz 3. hadsereg kihasználta a lehetőséget. Rava-Ruszka (Galícia, ma Ukrajna) mellett kilenc osztrák–magyar hadosztály összecsapott kilenc orosz hadosztállyal. Az Auffenberg által vezetett alakulatok hosszú visszavonulás és súlyos élőerő- és felszerelésbeli veszteség árán éppen hogy megmenekültek a bekerítéstől.

A csata következményei[szerkesztés]

A vereségért Auffenberget hibáztatták, bár az osztrák 3. hadsereg megsegítése érdekében végrehajtott hadmozdulatra Conrad von Hötzendorf adott utasítást. A háború későbbi fázisában, 1915. június 21-én Rava-Ruszkát a központi hatalmak hadseregei visszafoglalták.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Rawa című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Irodalom[szerkesztés]

  • Nicholas Golovin: "The Great Battle of Galicia, 1914: a Study in Strategy". Slavonic Review, Vol. 5, 1926–27.