Rasszvet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Rasszvet modul a Kupolából
Az MRM-1 modul elhelyezkedése a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensében
A Rasszvet modul belseje

A Rasszvet (oroszul: Рассвет, magyarul: napfelkelte) vagy Mini-Research Module 1 a Nemzetközi Űrállomás egyik orosz eleme. Főleg tárolásra és dokkoló portnak használják. 2010. május 14-én vitte fel az Atlantis űrrepülőgép az STS–132 küldetésen. Elsőként a Szojuz TMA–19 csatlakozott rá 2010. június 28-án.

A modul hivatalos megjelölése eredetileg Docking Cargo Module (DCM), magyarul: „dokkoló és raktármodul” volt. Az orosz fél 2008-ban változtatta meg az eredetileg használt elnevezést MRM-1-re (Mini Research Module-1, magyarul: Mini Kutatómodul-1).[1] majd 2009-ben a Rasszvet nevet kapta.[2]

A NASA és a Roszkozmosz által 2007. április 19-én aláírt szerződésben az orosz fél vállalta egy amerikai finanszírozású dokkolómodul megépítését, ami amerikai felszerelés raktározására is szolgálna.

Az orosz DSM modul törlése miatt, ha a Node-3 modult a Unity modul alsó csatlakozójára helyezik, akkor a Zarja modul alsó dokkolója nem lesz hozzáférhető az orosz űrhajók számára. Mivel a Nemzetközi Űrállomás tervezett hatfős személyzetének fenntartásához egyszerre legalább két Szojuz űrhajónak kell az űrállomáshoz kapcsolódnia, ezért szükség volt a Zarja modul alsó dokkolójának meghosszabbítására egy a DSM modult kiváltó kisebb modullal.

A modult a törölt SPP egység hermetikus részének földi tesztpéldányából alakították ki. A munkálatok 2007-ben elkezdődtek.[3] A modul belterében és a külső részén egyaránt szállít rakományt az űrállomásra. A külső részén szállított felszerelés legnagyobb része a későbbre tervezett MLM modulon lesz elhelyezve; ennek legnagyobb elemei egy teherzsilip, egy új kísérleti radiátor az űrállomás orosz részegységének hőszabályozó rendszeréhez és egy tartalék csukló az Európai Robotkar (ERA) részére.

Adatok[szerkesztés]

  • Starttömeg: 8,2 tonna;
  • Rakomány tömege: 4,78 tonna;
  • Hosszúság: 5,5 méter; (hermetikus rész)
  • Átmérő: 2,2 méter; (hermetikus rész)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nasaspaceflight.com Forum ISS Russian Segment/16 2008
  2. Nasaspaceflight.com Forum ISS Russian Segment/22 2009. szeptember 19.
  3. NASAspaceflight.com Forum:Docking Cargo Module. [2007. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 12.)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]