Rarotongai tengerilégykapó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rarotongai tengerilégykapó
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Alrend: Verébalkatúak (Passeri)
Részalrend: Corvida
Öregcsalád: Corvoidea
Család: Császárlégykapó-félék (Monarchidae)
Nem: Pomarea
Faj: P. dimidiata
Tudományos név
Pomarea dimidiata
(Hartlaub & Finsch, 1871)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rarotongai tengerilégykapó témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rarotongai tengerilégykapó témájú kategóriát.

A rarotongai tengerilégykapó vagy kakerori (Pomarea dimidiata) madarak (Aves) osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a császárlégykapó-félék (Monarchidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A rarotongai tengerilégykapó a Cook-szigetekhez tartozó Rarotonga sziget endemikus madara.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a madár azért különös, mivel növekedése során többször is átalakítja tollazatának színezetét.[1] Például négy év alatt a rarotongai tengerilégykapó tollazatának a színezete a narancsszínűtől a szürkés-narancsszínűn át a tiszta szürkéig változik.

Életmódja[szerkesztés]

Mivel nagyjából a ragadozó mentes óceáni, trópusi szigetek egyik lakója, a kakeori eléggé hosszú életű egy 22 grammos madárhoz képest;[1] általában 7-9 évig él. A fiókák 85-89 százaléka válik felnőtté; ez a szám nagyjából megegyezik a pompás lantfarkúmadár (Menura novaehollandiae) és a selyemmadár (Ptilonorhynchus violaceus) túlélési rétéjéval,[2] és körülbelül tízszer nagyobb, mint a holarktikus énekesmadarak esetében. A megfigyelés az 1980-as évektől folyik és 24 meggyűrűzött rarotongai tengerilégykapót vett igénybe. Ez a magas túlélési ráta, annak köszönhető, hogy a fiókákat a korábbi fészekaljból származó madarak is táplálják, illetve védelmezik.[3]

Szaporodása[szerkesztés]

A hímek már egyévesen ivarérettek, azonban csak négy év után szaporodnak.[4] Egy fészekben általában 2 tojás van.

Veszélyeztetettsége és védelme[szerkesztés]

A korábban gyakori madarat a szigetre behurcolt házi patkányok (Rattus rattus) és macskák (Felis silvestris catus) szinte teljesen kiirtották.[5] A csendes-óceáni szigetek egyik legveszélyeztetettebb madarává vált az 1980-as évek közepére.[6] De a patkányok kiirtásával és némi emberi segítséggel, a rarotongai tengerilégykapó állományok újból növekedésnek indultak. Mivel az egész faj csak a Rarotonga szigetre korlátozódik, egy erős trópusi ciklon az egész költőkolóniát megsemmisítheti abban az évben.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rarotonga Monarch című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]