Ranolder János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ranolder János
Veszprém püspöke
Ranolder 05.JPG

Született 1806. május 16.
Pécs
Elhunyt 1875. szeptember 21. (69 évesen)
Veszprém
Felekezet római katolikus egyház
Püspökségi ideje
1849. október 27. – 1875. szeptember 12.
Előző püspök
Következő püspök
Zichy Domonkos
Kovács Zsigmond
Ranolder János a Catholic Hierarchy-n
A Wikimédia Commons tartalmaz Ranolder János témájú médiaállományokat.
Ranolder János portréja a Vasárnapi Ujság 1857. évi 41. számában

Ranolder János (Pécs, 1806. május 16.Veszprém, 1875. szeptember 12.) veszprémi püspök, egyetemi tanár.

Életpályája[szerkesztés]

Pécsett született köztiszteletben álló polgári család sarjaként. Édesapja Ranolder Ferenc kesztyűkészítő, édesanyja Hubáts Cecília, testvérbátyja Ranolder Károly a későbbi dárdai, majd beremendi plé­bános volt. Iskoláit szülővárosában kezdte a pécsi Ciszterciek Gimnáziumában, ahol kitűnő tanulmányi eredménnyel végzett, majd tanulmányait Pesten folytatta a papi szemináriumban a hittudományi karon.

Ranolder János

1829. május 17-én pappá szentelték, ezután először a pécsi püspökségen dolgozott. Később további tudományos képzésre Bécsbe az Agusztineumba küldték, ahol teológiai doktorátust szerzett 1830-ban. Ezután visszakerülvén Pécsre, az ottani papi szemináriumban tanított a szentírástudomány és a keleti nyelvek tanáraként 1831. január 6-ától 1840-ig. 1834-től püspöki segédkönyvtárosként is dolgozott, 1834 és 1835-ben között a Szentírás magyarra történő fordításában segédkezett Szepessy püspök mellett. Kiemelkedő képességei, ismeretei révén 1840-től már a pesti egyetemen adott elő. A görög, a latin és a héber nyelv elsajátítása után több élő európai nyelvet is megtanult. Egyházi szakírói tevékenységet is kifejtett. Műveket publikált Hermeneuticae Bibliae generalis valamint A katolikus anyaszentegyház szertartásai címmel. Tanulmányúton járta be Európa nevesebb helyeit: megfordult Itáliában, Angliában, Svájcban és Németországban. Tapasztalatairól a Religio című folyóiratban számolt be.

Az egyházi ranglétrán nagy léptekkel haladt előre, előbb pécsi kanonok, majd a papnevelde kormányzója, és 1849-ben, negyvenhárom évesen megkapta a veszprémi püspöki kinevezést. 1850. május 19-én foglalta el püspöki székét. 1861-ben 50 holdas csopaki birtokán három hónap alatt hatalmas kastélyt és a kastély mellett lévő pince mellé vincellér és présházat építtetett.[1] Jövedelmeinek jelentős részét rendkívül szerteágazó karitatív tevékenységére fordította: Ranolder János püspök, aki szabadidejében legszívesebben szőlőbirtokaira visszahúzódva töltötte napjait, hitben, szerénységben leélt élete során jövedelmének nagy részét, mintegy négymillió forintot – az akkori időkben hihetetlenül nagy összeget – fordított közcélokra.

Alapítványokat hozott létre a pécsi szegény betegek gyógyítására, a veszprémi egyházmegye rászoruló papjai, apácái, iskolái támogatására. Veszprémben kórházat, zárdát, iskolát építtetett. Felismerte, hogy Magyarországon és a Dunántúl egyes részein nagy jövője van a bortermelésnek, ezért Csopakon, Badacsonyban a Somló hegyen és a Hegyalján szőlőket telepíttetett, modern alapokra helyezve ezzel a fajtanemesítést. A szőlőtermesztés népszerűsítése érdekében szőlőoltványokat ajándékozott a földműveseknek, a csopaki bor nemzetközi hírnevének megalapítása az ő nevéhez fűződik. Élete utolsó nagylelkű gesztusaként a főváros részére százezer forintot adományozott egy leánynevelő intézet alapítására.

Emlékezete[szerkesztés]

A tudós és bőkezű mecénás nevét viselő iskola – a Ranolder Intézet – mai neve: Leövey Klára Gimnázium.[2] Csopakon minden év szeptemberében a Ranolder Emléknapon megemlékeznek életéről és áldásos tevékenységéről.[3] Emlékére Veszprém város Önkormányzata Ranolder-díjat alapított (Ranolder-emlékérem és díszoklevél), az oktatás és nevelés területén kiemelkedő személyek munkájának elismerésére.

Budapesten, a Ferencvárosban az ő nevét viselte 1879 és 1954 között a Balázs Béla utca.[4]

Művei[szerkesztés]

  • Ranolder János: Kemenes költeményei, Werfer Károly kiadása,[5]

Kitüntetései[szerkesztés]

  • Ferenc József „Pro litteris et artibus” nagy aranyérme, 1854.

Róla írták[szerkesztés]

  • Takács Lajos: Ranolder János veszprémi püspök élete és munkássága 1806-1875. A Veszprémi Egyházmegye Múltjából 14., kiadta a Veszprémi Egyházmegye Érseki Levéltára, 1987.[6]
  • Dr Sziklay János: Veszprém Város az irodalomban és művészetben (p.269) - K.: Dr Óvári Ferenc, Veszprém, 1932.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Csopak-Ranolder-Jásdi pince. (Hozzáférés: 2009. szeptember 24.)[halott link]
  2. Leövey Klára Gimnázium. [2010. január 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 24.)
  3. Ranolder Jánosra emlékezve. (Hozzáférés: 2009. szeptember 24.)[halott link]
  4. Budapest teljes utcanévlexikona. Sprinter Kiadó, 2003. 89., 417. old.
  5. Ranolder, János: Kemenes költeményei. (Hozzáférés: 2009. szeptember 24.)
  6. Ranolder János veszprémi püspök élete és munkássága 1806-1875[halott link]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:János Ranolder
A Wikimédia Commons tartalmaz Ranolder János témájú médiaállományokat.


Előde:
Zichy Domonkos
Veszprémi püspök
1849–1875
Utóda:
Kovács Zsigmond