Ramanai vár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ramanai vár
Ramana qalası
TelepülésAzerbajdzsán, Baku
Építési adatok
Építés éveXII. század
Építési stílusShirvan-Absheron architectural school
Hasznosítása
Felhasználási terület
Elhelyezkedése
Ramanai vár (Azerbajdzsán)
Ramanai vár
Ramanai vár
Pozíció Azerbajdzsán térképén
é. sz. 40° 27′ 22″, k. h. 49° 58′ 48″Koordináták: é. sz. 40° 27′ 22″, k. h. 49° 58′ 48″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Ramanai vár témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A ramanai torony (azeriül: Ramana qalası) a Bakuhoz tartozó Ramana faluban lévő vártorony, melynek építése a XII. századra tehető.[1] A torony 15 méter magas.[2][3] Mészkőből épült, pontos építési ideje ismeretlen. A tornyot vélhetően védelmi célokból építették, a Shirvanshah korszakban pedig palotaként funkcionált. [4]

Építészeti jellegzetességei[szerkesztés]

A torony falára két lépcső vezet fel. Belülről egy csigalépcsőn lehet feljutni a folyosóra, melyet a tornyon kívül 3 méterre építettek fel. A másik kőlépcső a kertből biztosít feljutási lehetőséget a toronyra. Ezzel fel lehet jutni a torony falaira, és meg lehet innét nézni a falura nyíló kilátást.

A mardakani vártól eltér a ramanai vár elhelyezkedése: ez sziklákra épült. Az erős várfalak feltehetőleg a sziklás kinyúlások természetes folytatásai. A torony keleti falán van egy boltív.

Van egy olyan négyszögletes öregtorony a várnál, mint amilyen a mardakani várnál. Az egymással szemközti bejáratoknak kedvező tulajdonságaik vannak a védelmet tekintve. Az Abşeron járásban lévő többi toronnyal ellentétben a csigalépcsővel ellátott bejárat a föld színéről indul, és nem magasabbról. Minden oldalon alakítottak ki lőrésként funkcionáló ablakokat.

A ramanai torony tervrajzát és felépítését tekintve hasonlít Absheron többi tornyára. Azoktól azonban a sokkal festőibb kinézetével különbözik. Ezt annak a magaslatnak köszönheti, melyen a torony áll. A tornyon nincs semmilyen díszítés, stíluselemeit tekintve pedig a XIV. század jellegzetességeit hordozza magán.

Filmekben[szerkesztés]

A ramanai tornyot több filmben is bemutatták. Ilyenek a Koroghlu, a Nesimi és a Babek. A tornyot 1956-ban a Koroghlu forgatása közben átalakították. Történészek szerint volt egy föld alatti összeköttetés Ramana és Maiden tornyai között.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Ramana Tower című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.