Rámalláh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ramallah szócikkből átirányítva)
Rámalláh (رام الله)
Rámalláh zászlaja
Rámalláh zászlaja
Közigazgatás
Ország Palesztina
KormányzóságRámalláh és el-Bíra
Alapítás éve16. század
Körzethívószám02
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség38 998 fő (2017)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság900 m
Terület16,3 km²
IdőzónaEET (UTC+2)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 31° 53′ 49″, k. h. 35° 12′ 06″Koordináták: é. sz. 31° 53′ 49″, k. h. 35° 12′ 06″
Rámalláh weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Rámalláh témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Rámalláh (arabul Hallgat رام الله, Rām Allāh, szó szerint: Isten hegye) palesztin város Ciszjordániában, el-Bíra (al-Bireh) szomszédságában. Rámalláh Jeruzsálemtől 10 kilométerre északra van, és jelenleg a Palesztin Nemzeti Hatóság nem hivatalos fővárosa.

Történelem[szerkesztés]

Óvárosi utcakép
Az Al-Manara tér (piactér) kőoroszlánjai

Korai történelem[szerkesztés]

A modern Rámalláhot az 1500-as évek közepén alapították a haddadeenek, egy testvértörzs, akik gasszánid keresztény arabok leszármazottai voltak. A haddadeenek – akiket Rashed Haddadeen vezetett – megérkeztek a Jordán folyó keleti oldalához, oda, ahol most Sobak jordán város fekszik. A haddadeenek vándorlását a klánok között harc és nyugtalanság jellemezte a térségben.

Egy helyi legenda szerint Rashed testvére, Sabri Haddadeen, vendégül látta Emir Ibn Kaysoomot, egy hatalmas helyi muszlim klán fejét, amikor Sabri felesége világra hozott egy lánygyermeket. Szokás szerint, az emír eljegyzést ajánlott a saját fiával. Sabri azt hitte, hogy ez a javaslat csak tréfa, hiszen ebben az időben nem volt szokás a muszlim-keresztény házasság, így hát a szavát adta.

Mikor később az emír visszament a haddadeensekhez, és követelte, hogy teljesítsék az ígéretüket, ellenálltak. Ez véres harcokat idézett elő a két család között. A haddadeenek nyugatra menekültek, majd megállapodtak Rámalláh hegycsúcsaiban, ahol ekkor csak néhány muszlim család élt.

Manapság Rámalláh néhány lakója még vissza tudja vezetni származását a haddadeenekig.

Keresztény telepesek[szerkesztés]

Rámalláh mezőgazdasági városként tovább nőtt a 17. és 18. században, miközben vonzotta a környékén lakó, főként keresztény lakosokat.

Testvérvárosok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]