Ramón Chao

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ramón Chao
Születési név Ramón Luís Chao Rego
Született 1935. július 21. (82 éves)
Vilalba, Terra Chá, Galicia
Állampolgársága spanyol
Gyermekei Manu Chao
Foglalkozása zenész,
író,
újságíró

Ramón Chao, teljes nevén Ramón Luís Chao Rego (Vilalba, Terra Chá, Galicia, 1935. július 21. −) galego származású spanyol zongorista, író, újságíró.

Életútja, munkássága[szerkesztés]

Miután 1955-ben Madridban megnyert egy jelentős spanyol zongoraversenyt, zenei tanulmányainak folytatása végett Párizsba költözött. Végül mégis az újságírás és az irodalom mellett kötelezte el magát. 1960-ban csatlakozott a Radio France Internationale-hoz, ahol később a latin-amerikai osztály vezetőjévé nevezték ki.

Jelentősebb folyóiratok, amelyeknek munkatársa volt: Triunfo, Le Monde Diplomatique, Le Monde és La Voz de Galicia.

Íróként első sikerét Georges Brassens életrajzával aratta (1973). Érdemes még kiemelni az Alejo Carpentierrel készített interjúkötetét vagy a Juan Carlos Onettiről írott esszékötetét.

Két fia van, a rádióriporter Antoine Chao és a közismert zenész Manu Chao. A két fiú együtt alapította a francia rocktörténet legendás együttesét, a Mano Negrát, amely egy kolumbiai turné folyamán bomlott fel. Ezen az úton elkísérte a csapatot Ramón Chao is, és ebből született meg A jég és a tűz vonata című könyv (Silenos, 2013, ISBN 9789638940742).

Magyarországi könyvtárakban fellelhető kötetei[szerkesztés]

  • Ramón Chao: Palabras en el tiempo de Alejo Carpentier. La Habana, Arte y Literatura, 1985. 251 p.
  • Ramón Chao: Un posible Onetti : Onetti (spanyol). Barcelona, Ronsel, 1994. 327 p. ill., portré[1]

Díjak, elismerések[szerkesztés]

  • 2003-ban a spanyol kormány a külföldön végzett, Spanyolország jó hírét öregbítő munka elismeréséért járó díjjal (Orden del Mérito Civil) tüntette ki.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. MOKKA katalógus nyomán.

Források[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ramón Chao című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]