Rafale

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rafale
Rafale B, a törővégen Matra Mica rakétával
Rafale B, a törővégen Matra Mica rakétával

Funkció Harcászati vadászbombázó repülőgép
Gyártó Dassault Breguet
Gyártási darabszám 175
Ár Rafale C: 51,8 millió €
Rafale M: 56,6 millió €
Rendszeresítők Francia Légierő Francia Légierő

Személyzet 1 vagy 2 fő
Első felszállás 1986. július 7.
Szolgálatba állítás 2000. december 4.
Méretek
Hossz15,27 m
Fesztáv10,80 m
Magasság5,34 m
Szárnyfelület45,7 m²
Tömegadatok
Szerkezeti tömeg9060 kg
Max. felszállótömeg24 500 kg
Hajtómű
Hajtómű 2 db SNECMA M88–2 utánégetős kétáramú gázturbinás sugárhajtómű
Repülési jellemzők
Max. sebesség 1,8 Mach felett nagy magasságon
Hatósugár 1800 km
Legnagyobb repülési magasság 18 000 m
Emelkedőképesség 333 m/s
Szárny felületi terhelése 326 kg/m²
Tolóerő-tömeg arány 0,83
Avionika
Rádiólokátor Thales RBE2
Katapultülés Martin-Baker Mark 16F
Fegyverzet
Beépített fegyverzet 1 db 30 mm-es GIAT 30/719B gépágyú 125 db lőszerrel
Fegyverfelfüggesztő pontok Rafale C: 14
Rafale M:13
Bombák GBU–12 Paveway II
Háromnézeti rajz
A Rafale háromnézeti rajza
A Rafale háromnézeti rajza
A Wikimédia Commons tartalmaz Rafale témájú médiaállományokat.

A Rafale negyedik generációs, szuperszonikus vadászbombázó repülőgép, melyet Franciaországban gyártanak. A Francia Haditengerészetnél az F–8 Crusader elfogóvadászokat és a Super Étendard vadászbombázókat, a Francia Légierőnél pedig a Mirage 2000-eseket, a Jaguarokat és a Mirage F1-eseket fogja leváltani. A haditengerészet első Rafale-százada, a 12F 2004. június 25-én, mig a légierő első százada 2006 júniusában lett hadrafogható.[1] A repülőgéppel intenzív marketingtevékenységet folytatnak, de egyelőre külföldi megrendelés nem érkezett rá, bár Líbia érdeklődik a típus iránt.[2]

Története[szerkesztés]

Franciaország mindig saját iparára támaszkodva igyekezett kielégíteni hadseregének igényeit, de a magas költségek miatt a Rafale az utolsó önállóan kifejlesztett francia harci repülőgép. A Rafale (Széllökés) tervezése a hetvenes évek végéig nyúlik vissza. A Dassault-Brequet Aviation mérnökei a tervezésnél igyekeztek a legújabb eredményeket alkalmazni. Az új szerkezeti anyagok, fedélzeti berendezések és rendszerek kipróbálására két, úgynevezett technikai demonstrátort építettek ACX jelzéssel, melyek nagyon hasonlítottak a későbbi prototípusra. A prototípus először 1986. július 4-én emelkedett a magasba. A fejlesztésnél prioritást élvezett az észlelhetőség csökkentése, a kiváló manőverezőképesség, a nagy hatósugár és a hajóról történő üzemeltethetőség.

A Rafale-t egyelőre csak a francia légierő rendelte meg. A megrendelés 95 kétüléses B, 139 együléses C és 60 együléses M haditengerészeti változatra szól.

Szerkezeti felépítés és tervezési sajátosságok[szerkesztés]

A Rafale törzs struktúrájának 50%-a kompozit műanyag. Az oldalsó borítópanelek alumínium- lítiumötvözetből készültek. A kormányfelületek, a függőleges vezérsík, a szárnyak és az áramvonalazó idomok borítása szénszálas kevlár. Titánból készült a kacsa vezérsík, a szárnyak bordái, főtartói, bekötési pontjai és a réselt orrsegédszárny.

A radarhullám-visszaverő keresztmetszetet osztott oldalsó szívócsatornák alkalmazásával csökkentették. A gép kialakítása aerodinamikai szempontból statikusan instabil. A Rafale duplakerekes orrfutóval rendelkezik, ami ±70 fokos szögben kitéríthető. Az M változat megerősített futóművet kapott, mely berugóztatható.

A Rafale B és C változata fékernyővel is rendelkezik.

A haditengerészeti M változat szárnyait sem lehet felhajtani, így a hajón történő elhelyezés megnehezül. Ez a változat hidraulikus működtetésű fékhoroggal rendelkezik.

Az üzemanyagrendszer integrált tartályokból áll. Lehetőség van légi utántöltésre is a pilótafülke elé felszerelt fix vevőcsonk segítségével. A hatótávolság öt póttartály hordozásával tovább növelhető. Az üzemanyagrendszer robbanás elleni védelmét a fedélzeti semlegesgáz generáló rendszer (OBIGGS) biztosítja.

Avionika[szerkesztés]

Haditengerészeti Rafale M repülőgép

A Rafale radarja a Thomson CSF által kifejlesztett RBE-2. Az egyidőben követhető célok száma meghaladja a húszat és közülük négy támadható egyszerre. A célok felderítését és azonosítását segíti még az OSF televíziós, infravörös és lézeres berendezés is. A TERPROM rendszer a digitalizált topográfiai adatbázis és a GPS segítségével lehetővé teszi a kisugárzás nélküli terepkövető mélyrepülést. A gép védelmi rendszere a Spectra kombinált radar és lézeres besugárzásjelző, rakétaindításra figyelmeztető, aktív és passzív zavarórendszer.

A Rafale kormányvezérlő-rendszere négycsatornás fly-by-wire. Lehetőség van a gépet hangvezérlő rendszeren keresztül is irányítani. A B változat hátsó kabinjában ülő operátor csak a külső függesztményként hordozott célmegjelölő konténerek vezérlőrendszerét tudja működtetni, a gép vezérlőrendszerét nem.

Hajtómű[szerkesztés]

A Rafale hajtóműve a SNECMA M88−2. A hajtómű modulrendszerű és teljes körű digitális elektronikus vezérléssel (FADEC) rendelkezik.

Fegyverzet[szerkesztés]

A Rafale által hordozható fegyverek a 2005-ös Párizsi Légiszalonon kiállítva. Bal oldalon a Scalp EG robotrepülőgép, a szárny alatti tripla indítósínen az AASM földi célok elleni rakéta, a levegőbeömlőnyílás alatt a Damocles célmegjelölő konténer látható.

A Rafale beépített fegyverzete az egycsövű GIAT 791B típusú 30 mm-es gépágyú, melyet a bal szárnytő alá, a szívócsatorna oldalába szereltek. Lőszerjavadalmazása 150 db lőszer.

A B és C változat 14, az M 13 fegyverfelfüggesztő csomóponttal rendelkezik. A legfontosabb fegyver a Mica EM aktív lokátoros önirányítású légiharc-rakéta, amelyből egyidejűleg tízet hordozhat. A törővégi indítósínekre a kis hatótávolságú, infravörös önirányítású Mica IR vagy Magic rakétákat függesztik.

A földi célpontok ellen bevethető fegyverek között megtalálható az AS.30L lézervezérlésű rakéta, az Apache robotrepülőgép, Exocet hajók elleni rakéta, ASMP nukleáris töltetű szuperszonikus robotrepülőgép, a BLU–107 Durandal betonromboló bomba, a Belouga kazettás bomba és hagyományos bombák is.

Megrendelő és üzemeltető országok[szerkesztés]

Francia Légierő Francia Légierő[szerkesztés]

Francia Haditengerészeti Légierő Francia Haditengerészeti Légierő[szerkesztés]

  • Landivisiau tengerészeti légi támaszpont
    • Flottille 12F (2001–től)
    • Flottille 11F (2011–től)

Katari Légierő Katari Légierő[szerkesztés]

A fejlesztő Dassault Aviation bejelentése szerint Katar képviselője 24 darab repülőgépről szóló vásárlási szerződést írt alá Dohában 2015. május 4-én hétfőn, François Hollande államfő jelenlétében.[3]

Vásárlójelöltek[szerkesztés]

Brazília
A beszerzési tendert a Saab Gripen típusa nyerte meg.
Egyesült Arab Emírségek
Egyiptom
Összesen 24 darab megvásárlására tett igényt az ország 2015. februárjában, első külföldi alkalmazóként.
India
Összesen 126 darab repülőgépet terveznek vásárolni, de a 2012 óta többször módosított szerződéstervezet nem került véglegesítésre az MMRCA beszerzés keretében.
Líbia

Harci alkalmazása[szerkesztés]

Líbiai polgárháború[szerkesztés]

Nyugat- és Közép-afrikai konfliktusok[szerkesztés]

Szíriai válság[szerkesztés]

A Francia Légierő 2014 szeptembere óta hét darab Rafale-t üzemeltet Irakban egy 22 tagú katonai koalíció részeként az Iszlám Állam ellen. 2015 szeptemberéig összesen négyezer légi csapást hajtottak végre.[4]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szolgálatba állt az első Rafale-század – Horváth Zoltán – JETfly Online
  2. Francia Rafale vadászgépeket akar Kadhafi, Líbia vezetője – JETfly Internetes Magazin
  3. Ian Maxwell: Dassault enjoys further export success with Rafale (angol nyelven). AirForces Monthly, 2015. május 1. (Hozzáférés: 2015. június 14.)
  4. MTI: Franciaország légi csapásokat fontolgat Szíriában (magyar nyelven). Origo, 2015. szeptember 5. (Hozzáférés: 2015. szeptember 6.)
Commons:Category:Dassault Rafale
A Wikimédia Commons tartalmaz Rafale témájú médiaállományokat.