Radjah ásólúd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Radjah ásólúd
Tadorna radjah radjah alfaj
Tadorna radjah radjah alfaj
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Lúdalakúak (Anseriformes)
Család: Récefélék (Anatidae)
Alcsalád: Tarkalúdformák (Tadorinae)
Nemzetség: Ásóludak (Tadorini)
Nem: Tadorna
Faj: T. radjah
Tudományos név
Tadorna radjah
(Lesson, 1828)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Radjah ásólúd témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Radjah ásólúd témájú kategóriát.

A radjah ásólúd (Tadorna radjah) a lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe, ezen belül a récefélék (Anatidae) családjába tartozó faj.

Az ásóludak közül ez az egyetlen trópusi övben előforduló faj.

A nevében szereplő „Radjah” szó a Maluku-szigeteken beszélt nyelvből származik és madarat jelent.

Előfordulása[szerkesztés]

Elterjedése[szerkesztés]

Ausztrália, Indonézia és Pápua Új-Guinea területén honos. Kóborlásai során eljut Kelet-Timorra és betelepíteték Szingapúrba.

Élőhelye[szerkesztés]

A monszunesőknek kitett vidékeken honos, az ott található mocsarak, folyópartok lakója. Előfordul édes- és brakkvizű területeken is. Elsősorban az álló vagy a lassan folyó vizeket kedveli. A száraz időszakban a mangroveerdőkbe vagy a mocsarakba húzódik vissza. Minden vizes élőhelyen a fákhoz, erdőkhöz kötődő faj, sokat pihen a fák ágai között.

Alfajai[szerkesztés]

Két alfaja jól megkülönböztethető a tollazat alapján.

  • Tadorna radjah radjah - háta sötétbarna, fehér mellén egy vékony, fekete szalag halad keresztül. A Maluku-szigetek és Új-Guinea szigetének partvidéki mocsaraiban honos.
  • Tadorna radjah rufitergum - háta és a mellén áthaladó szalag vörösesbarna színű. Ausztrália északi részén, a trópusi övben vannak szétszórt populációi. Előfordul Nyugat-Ausztrália állam északnyugati területein, az Északi területen és Queenslandben is.

Megjelenése[szerkesztés]

Az ásóludak közül az egyik legkisebb testű faj, testhossza 44-48 centiméter, átlagos testtömege 886,5 gramm. A fajnál nincs ivari dimorfizmus, mindkét ivar megjelenése hasonló. Testének java része fehér, háta sötétebb, az északi alfajnál sötétbarna, a délinél vörösesbarna színű. Csőre és lába rózsaszínű, szeme fehér.

A legtöbb récefélével ellentétben nincs külön nászruhája és nyugalmi ruhája; egész évben egyformán néz ki.

A vízen
és a levegőben

Életmódja[szerkesztés]

Táplálkozása[szerkesztés]

Szürkületkor táplálkozó faj, élelmét hajnalban vagy kora este keresi. Olykor éjszaka is kutathat táplálék után. a nappalt pihenőhelyén tölti, ami kilométerekre is lehet a táplálkozó helyektől. Napközben többször repül oda-vissza a két hely között. Alacsonyan repülő faj, sokszor alig a vízfelszín felett száll. Fás területeken gyakran átrepül az ágak között, nem szeret a fakorona fölé kirepülni. Táplálékát főleg a vizek partján keresi, a vízen úszva ritkán látható. Tápláléka puhatestűekből, növényi anyagokból és magvakból áll.

Szaporodása[szerkesztés]

Szaporodási szokásairól viszonylag keveset lehet tudni. A szaporodási időszak kezdete az esős évszak kezdetével esik egybe. Akkor kezd el fészkelni, amikor a vizek apadni kezdenek és szárazra bukkannak a táplálékkal bőven ellátott partszakaszok. Fészkelési időszaka az Északi Területen februártól májusig tart, Queenslandben viszont novembertől januárig tart. a különbség oka, hogy mindkét területen máskor kezdődik az esős évszak. Mint az összes ásólúd, a Radjah ásólúd is zárt helyen fészkelő faj. elsősorban faodvakba építi fészkét. Fészekalja 6-12 tojásból áll, melyen 30 napig kotlik. Mint az az ásóludaknál tipikus, itt is kizárólag a tojó kotlik, a hím azonban a környéken tartózkodik és a fiókákat már közösen nevelik fel.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A faj elterjedési területe Ausztráliában a 20. század során beszűkült. Állományait az országban nagyjából 150.000 egyedre becsülik. Az Indonéziában és Pápua Új-Guineában élő madarak számáról nincs pontos adat. Számukat csak nagy tűréshatáron belül tudják megbecsülni, valószínűleg 10.000 és 100.000 egyed között lehet.

Összességében a faj még nem ritka, a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján is a „nem veszélyeztetett” kategóriába van besorolva.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Radjahgans című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]