Radó Árpád (rádióbemondó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Radó Árpád
Született 1897. február 11.
Budapest
Elhunyt 1945. március 20. (48 évesen)
Sopronbánfalva
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása rádióbemondó

Radó Árpád (Budapest, 1897. február 11.Sopronbánfalva, 1945. március 20.) rádióbemondó, az „orgonahangú”, a Magyar Rádió egyik első bemondója.

Életútja[szerkesztés]

Apróhirdetésre jelentkezve lett a Telefonhírmondó munkatársa, 1925-től pedig a megalakuló Magyar Rádió egyik első bemondója. A nyilasok hurcolták el,[1] munkaszolgálatosként halt meg a nyugat-magyarországi Sopronbánfalván.

Két lánya született: Radó Emmy és Radó Györgyi; utóbbi ugyancsak a Magyar Rádió egyik bemondója volt az 1950-es években.

Munkássága[szerkesztés]

Rádióbemondói tevékenysége mellett ő a narrátora annak az 1933-ban készült, félórás dokumentumfilmnek, amely a lakihegyi adótorony építését mutatja be. Filmhíradóban kétszer volt hallható: egyszer abban az összefoglalóban, amely a lakihegyi adótoronyról szóló dokumentumfilmből készült, másodszor egy rádiós riportban, amely a Budapesti Nemzetközi Vásárt mutatja be. Filmekben is szerepelt, de csakúgy, mint a többi rádióbemondó, kizárólag rádiózással kapcsolatos jelenetekben, rádióbemondóként.

Filmjei[szerkesztés]

  • A lakihegyi óriás adó (1933) dokumentumfilm narrátora
  • Halló, Budapest! (1935) – rádióbemondó
  • Magyar feltámadás (1939) – rádióbemondó

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szabó Miklós: „Komoly, de ne gyász-színezetű zenét”: Magyarország német megszállása – a Sándor utcából nézve. Jel-Kép, II. évf. 2. sz. (1981) 94 (93–98). o. Hozzáférés: 2016. ápr. 24. PDF

Forrás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]