Radó Árpád (rádióbemondó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Radó Árpád
1937-ben
1937-ben
Született 1897. február 11.
Budapest
Elhunyt 1945. március 20. (48 évesen)
Sopronbánfalva
Állampolgársága magyar
Foglalkozása rádióbemondó
A Wikimédia Commons tartalmaz Radó Árpád témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Radó Árpád (Budapest, 1897. február 11.Sopronbánfalva, 1945. március 20.) rádióbemondó, az „orgonahangú”, a Magyar Rádió egyik első bemondója.

Életútja[szerkesztés]

Szülei Radó Zsigmond és Spitzer Mária voltak. Felesége családja miatt a zsidó származású Radó 1920-ban kikeresztelkedett. Házastársa Rumpler Erzsébet volt.[1]

Apróhirdetésre jelentkezve lett a Telefonhírmondó munkatársa, 1925-től pedig a megalakuló Magyar Rádió egyik első bemondója. Hosszú időn át a jóval idősebb Scherz Edével ketten képezték az intézmény bemondói karát. 1944 áprilisában Baky László utasítására távolították el a rádióból zsidó származása miatt. Utoljára május végén látogatta meg egykori kollégát, aztán önként jelentkezett munkaszolgálatra, pedig rokonsága felajánlotta, hogy bújtatja. A nyilasok hurcolták el,[2] munkaszolgálatosként halt meg a nyugat-magyarországi Sopronbánfalván.

Két lánya született: Radó Emmy és Radó Györgyi; utóbbi ugyancsak a Magyar Rádió egyik bemondója volt az 1950-es években.

Munkássága[szerkesztés]

Rádióbemondói tevékenysége mellett ő a narrátora annak az 1933-ban készült, félórás dokumentumfilmnek, amely a lakihegyi adótorony építését mutatja be. Filmhíradóban kétszer volt hallható: egyszer abban az összefoglalóban, amely a lakihegyi adótoronyról szóló dokumentumfilmből készült, másodszor egy rádiós riportban, amely a Budapesti Nemzetközi Vásárt mutatja be. Filmekben is szerepelt, de csakúgy, mint a többi rádióbemondó, kizárólag rádiózással kapcsolatos jelenetekben, rádióbemondóként.

Filmjei[szerkesztés]

  • A lakihegyi óriás adó (1933) dokumentumfilm narrátora
  • Halló, Budapest! (1935) – rádióbemondó
  • Magyar feltámadás (1939) – rádióbemondó

Irodalom[szerkesztés]

  • Szalóczy Pál: A leírt szöveg felolvasandó. Mikrofontörténetek a Magyar Rádió hőskorából. Budapest, 2005. Athenaeum 2000 Kiadó–Magyar Rádió. ISBN 963961503X [A cd-mellékleten – többek közt – Radó Árpád 1933 és 1941 közötti rádiós megszólalásai hallhatóak.]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]