Radácsi László (közgazdász)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Radácsi László
Radácsi László előad a Budapesti Gazdasági Egyetemen
Radácsi László előad a Budapesti Gazdasági Egyetemen
Született1968. július 28. (55 éves)
Debrecen
Állampolgárságamagyar
Gyermekeihárom gyermek
Foglalkozásaközgazdász, vállalati tanácsadó
Iskolái1989-1994: okleveles közgazda, Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem 2001: Ph. D. gazdálkodástudomány, Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem
Kitüntetéseia Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2012)[1]

A Wikimédia Commons tartalmaz Radácsi László témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Radácsi László (Debrecen, 1968. július 28. –) közgazdász, a felelős vállalat, CSR és vállalkozásfejlesztés témák kutatójaként, oktatójaként, valamint tanácsadóként évtizedek óta a hazai vállalatvezetési kultúra aktív alakítója.

Pályája[szerkesztés]

Budapesti Corvinus Egyetem[szerkesztés]

2001-2005 között a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense, az Egyetemen működő Budapesti Vezetőképző Központ igazgató-helyettese, az MBA-programok igazgatója)

1994-2001 között a Gazdaságetikai Központ - BKE (később Corvinus Egyetem) Vállalatgazdaságtan Tanszékének, majd Vezetési és szervezési Tanszékének egyetemi tanársegédje, majd adjunktusa.

Magyar Tudományos Akadémia[szerkesztés]

2005-2006-ban a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Főosztályának főosztályvezető-helyettese.

Budapesti Gazdasági Egyetem[szerkesztés]

2020 január 1-től a Budapesti Gazdasági Egyetem stratégiai és innovációs rektorhelyettese,[2] 2021 augusztus 1-től az Egyetem stratégiai rektorhelyetteseként felel az üzleti partnerségekért, az alumni kapcsolatokért, a fenntarthatóságért, a vállalkozásfejlesztésért és a sportért.

2017 és 2020 között a Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központjának[3] igazgatója.

2016 augusztusától a Budapesti Gazdasági Egyetem rektori tanácsadója,[4] így Magyarország egyik legnagyobb felsőoktatási intézménye[5] vezetésének tagja.

2010-től a Budapesti Gazdasági Egyetem Menedzsment Tanszékének tudományos főmunkatársa.

Braun & Partners[szerkesztés]

2006-2010-ig a Braun & Partners cégcsoport társtulajdonosa, a CSR Management ügyvezető igazgatója[6]

SmartLab Tanácsadó Kft.[szerkesztés]

2010 nyarán megalapította a SmartLab Tanácsadó Kft[7]-t a felelős szervezeti működés (CSR) tanácsadói támogatására.

Mittersisters[szerkesztés]

2016 júniusában egyik alapítója a Mittersisters[8] design márkának. A Mittersisters olyan élményszolgáltatás vállalkozás, amely prémium bőr kiegészítők saját kezű elkészítéséhez nyújt professzionális támogatást.

Route4U[szerkesztés]

2019 őszétől a kerekesszéket használók számára a világon először akadálymentes térképeket fejlesztő startup stratégiai tanácsadója.[9]

Könyvei[szerkesztés]

Felelős és fenntartható vállalat[10][szerkesztés]

Saldo Kiadó, 2021

A könyv a fenntarthatóság vállalati menedzsmentjének alapfogalmait és -modelljeit mutatja be. A több évtizedes kutatói, oktatói és tanácsadói gyakorlatra épülő munkában szerepelnek a felelős és fenntartható szervezeti működés történeti alapvetései, a legfontosabb érintett-csoportokkal (tulajdonosok, munkavállalók, fogyasztók) kapcsolatos felelősségvállalási témák, valamint több olyan kérdéskör is, amely az egyetemi hallgatók, a kutatók és oktatók, a médiában dolgozók és a vállalati szakemberek számára is releváns ismereteket jelentenek. A kötetben kiemelten szerepelnek a magyarországi sajátosságok, valamint több tucat konkrét eset, történet, elmélyítő magyarázat támogatja a megértést.

Üzleti és civil szervezetek együttműködése Magyarországon[11][szerkesztés]

Publio, 2016

A kötet az üzleti és a civil szféra együttműködéséről szól. A bevezető tanulmány bemutatja a szektorközi partnerségek történetét, előnyeit, és szól a szövetségek működtetésének kérdéseiről. Az elméleti keretezés után nyolc esettanulmány szemlélteti, hogy miként szerveződtek és milyen eredményeket mutattak fel a vállalati és a nonprofit szektorok együttműködései a kétezres évek elejének Magyarországán. A könyv elsősorban a szektorok közötti együttműködés iránt érdeklődő, ilyen partnerségek működtetésében érintett vállalati és civil szervezetekben dolgozó szakembereknek lehet érdekes, de haszonnal tanulmányozhatják a szakterület kutatói és a témával ismerkedő egyetemi-főiskolai hallgatók is.

Aranykalitkában - Fiatal vállalatvezetők a rendszerváltás utáni Magyarországon[12][szerkesztés]

(Bokor Attilával) Alinea Kiadó, 2006

Fiatal vállalatvezetők a rendszerváltás utáni Magyarországon: jókor voltak jó helyen? Miként látják életútjukat, mit jelent nekik a siker, mit kellett feláldozniuk érte, hogyan látják saját jövőjüket és a körülöttük lévő világgal kapcsolatos felelősségeiket? A kötet szerzői – maguk is e generáció tagjai – ötven 30 és 36 év közötti sikeres vállalati felsővezetővel készítettek mélyinterjút. Tapasztalataikat olvasmányos, gondolatébresztő módon tárják elénk.

Alternatív kapitalisták - Gazdálkodás az érintettek jólétéért[13][szerkesztés]

(Pataki Györggyel) Új Paradigma, 2000

„Ez a könyv az üzleti élet olyan oldalát mutatja be, amely szinte ismeretlen Magyarországon. Gyakorló üzletemberek, vállalkozók, gazdasági szakemberek mondják el, hogy szerintük miért kell másról szólnia és konkrétan hogyan szólhat másról az üzlet, mint a minél nagyobb nyereség eléréséről. A kötetben a hagyományos (a nyereséget mindenek fölé helyező) mérce szerint is kiemelkedően sikeres angolszász vállalkozók vallanak arról, hogy a piaci gazdaság, a kapitalizmus értelmezhető és élhető másképp - a szabad piacgazdaságon belül is vannak alternatívák. Ezek az alternatívák pedig nem országok közti különbségekből adódnak, hanem olyan erős erkölcsi választásokból, ami egyaránt érinti az üzlet lényegét (a Mire való az üzlet? kérdését) és mindennapi gyakorlatát Az összeállítás azoknak a vállalkozásoknak az üzletfilozófiáját és üzleti gyakorlatát mutatja be, amelyeket néhol "alternatív", "progresszív", "érték-alapú" vállalatoknak vagy "alternatív kapitalistáknak" neveznek. A kötet szerzői arra törekedtek, hogy az üzleti élet lényegéről megfogalmazott vállalatvezetői hitvallások mellett konkrét vállalati gyakorlatokat, az üzlet fő áramának mai működésével kapcsoltban megfogalmazott kritikák mellett megoldási javaslatokat is megismerhessen az olvasó. A kötetben megszólaló vállalkozók amellett tesznek hitet, hogy egyrészt szükséges, másrészt lehetséges is másképpen, az ember és az ökológiai rendszerek tiszteletben tartásával gazdálkodni. A kötet a fogyasztókhoz is szól, akik nap mint nap, "pénzükkel szavaznak" arról, hogy milyen értékeket valló vállalkozásokat támogatnak."

Vállalati etika[14][szerkesztés]

(Boda Zsolttal) Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem (ma: Corvinus Egyetem) Vezetőképző Intézet, 1996

A kötet a felelős vállalati működésről szóló első magyar nyelvű tankönyv. Részben a szerzőpáros saját anyagai, részben a szakterület legjelentősebb külföldi szakértőinek tanulmányai mutatják be a felelős vállalati gondolkodás legalapvetőbb fogalmait, modelljeit. A könyv megjelenése óta egyik közös hivatkozási pontja minden témába vágó hazai szakirodalomnak.

Tudományos publikációi[szerkesztés]

Tudományos publikációinak jegyzéke elérhető a Magyar Tudományos Művek Tárában.[15]

Szakmai szervezeti tagságok, tisztségek, szakmai közéleti tevékenység[szerkesztés]

2015-től az UNICEF Gyerekbarát Település Program[16] értékelő bizottságának tagja

2014-től a Magyar Formatervezési Díj Bírálóbizottságának[17] tagja

2012-2016 között a Design Terminál - Nemzeti Kreatívipari Központ[18] Tanácsadó Testületének tagja

2011-ben a Kreatív Bázis Alapítvány (Momentán Társulat[19]) alapítója

2011-2014 között a WWF Magyarország igazgatóságának tagja

2010-2014 között a Hungarian Business Leaders Forum igazgatóságának tagja, a Partnerség és Önkéntesség Munkacsoport alapítója és vezetője

2010-től a Civil Vállalkozások Nonprofit Kft.[20] Felügyelő Bizottságának tagja

2007-2010 a Figyelő TOP200 Díj zsűritagja

2005-2006 a MOL-Csoport Etikai Tanácsának alapító elnöke

2004-2006 Az üzletietika.hu alapító szakmai vezetője

Kitüntetései[szerkesztés]

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje[szerkesztés]

2012-ben a köztársasági elnök a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának magyarországi elterjedéséért, a legjobb nemzetközi gyakorlatok hazai átvételéért végzett kitartó és eredményes munkája elismeréseként a A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta számára.

A fenntarthatóság szakmai követe[szerkesztés]

2015-ben elnyerte a Piac & Profit és a Budapest Klub által adományozott „A fenntarthatóság szakmai követe” címet.[21] A díjat az alapítók minden évben annak a szakembernek ítélik oda, aki mindennapi munkájában elkötelezetten törekszik arra, hogy vállalati ügyfelei körében elterjedjék és erősödjék a fenntartható fejlődés iránti felelősségvállalás.

Források[szerkesztés]

  1. https://en.uni-bge.hu/About-Us/MANAGEMENT/Laszlo-Radacsi-PhD
  2. Budapesti Gazdasági Egyetem - Innovációs területen is erősít a BGE. uni-bge.hu. [2020. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. augusztus 18.)
  3. Budapest LAB (magyar nyelven). www.budapestlab.hu. (Hozzáférés: 2018. június 19.)
  4. Budapesti Gazdasági Egyetem - Az Egyetem vezetői (magyar nyelven). www.uni-bge.hu. [2018. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 19.)
  5. Kft., New Wave Media Group. „Egyetem lett a gazdasági főiskolából”, http://www.origo.hu/ (Hozzáférés: 2018. június 19.) (magyar nyelvű) 
  6. Kreatív Online - Braun & Partners - változások a menedzsmentben”, Kreatív Online (Hozzáférés: 2018. június 19.) 
  7. SMARTLAB : (angol nyelven). www.smartlab.hu. [2018. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 29.)
  8. mittersisters | the studio project (amerikai angol nyelven). mittersisters | the studio project. (Hozzáférés: 2018. szeptember 11.)
  9. Route4U wheelchair navigation and sidewalk information system. route4u.org. (Hozzáférés: 2020. augusztus 18.)
  10. Radácsi László: Felelős és fenntartható vállalat. saldokiado.hu. (Hozzáférés: 2021. augusztus 31.)
  11. Dr. Radácsi László: Üzleti és civil szervezetek együttműködése Magyarországon (hu-HU nyelven). bookline.hu. (Hozzáférés: 2018. június 19.)
  12. Aranykalitkában (magyar nyelven). www.alinea.hu. (Hozzáférés: 2018. június 19.)
  13. Pataki György-Radácsi László: Alternatív kapitalisták - Gazdálkodás az érintettek jólétéért. Hozzáférés: 2018. június 19.  
  14. Boda Zsolt; Radácsi László: Vállalati etika | bookline (magyar nyelven). bookline.hu. (Hozzáférés: 2018. szeptember 11.)
  15. https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=authors10011890
  16. unicef.hu/unicef-gyerekbarat-telepules
  17. Magyar Formatervezési Díj”, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 2014. november 22. (Hozzáférés: 2018. június 19.) (magyar nyelvű) 
  18. Terminal, Design: Design Terminal (angol nyelven). designterminal.org. (Hozzáférés: 2018. június 19.)
  19. [https://momentantarsulat.hu/ MOMENTÁN TÁRSULAT improvizációs színház] (magyar nyelven). momentantarsulat.hu. (Hozzáférés: 2018. szeptember 11.)
  20. http://www.civilvallalkozasok.hu/
  21. https://piacesprofit.hu:+Ünnepélyes keretek között átadták az Üzleti Etikai Díjakat - Piac&Profit - A kkv-k oldala (magyar nyelven). Piac és Profit. (Hozzáférés: 2018. június 19.)