Raúl Esparza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Raúl Esparza
Raúl Esparza SDCC 2014.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Raúl Eduardo Esparza
Született 1970október 24. (45 éves)
Wilmington, USA
Házastársa Michele Esparza (1993–2000)
Pályafutása
Aktív évek 1989 – napjainkig

Raúl Esparza weboldala
Raúl Esparza az IMDb-n

Raúl Esparza (teljes nevén: Raúl Eduardo Esparza) (Wilmington, Delaware,[1] USA, 1970. október 24. –) kubai származású amerikai színpadi színész

Életrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Esparza családja Kubából menekült az Egyesült Államokba még a '60-as években. Szülei már itt ismerkedtek meg, egyetlen gyermekük, Raúl Wilmingtonban látta meg a napvilágot 1970. október 24-én. A család később Miamiba költözött, Esparza itt végezte középiskolai tanulmányait a Belen Jesuit Preparatory Schoolban.[2] Ekkoriban még jogi pályára készült, de érdekelte a színészet is. Középiskolai spanyoltanárával színjátszókört szervezett az iskolában, ahol játszott és rendezett is. Spanyol nyelvű előadásaikkal nemzetközi fesztiválokon is szerepeltek.

Esparza a középiskola utolsó évében szerencsét próbált egy színházi tehetségkutató programon, ahol ugyan bekerült az utolsó körbe a legjobb 20 közé, ám ott eltanácsolták a pályától, mondván, hogy rendező talán lehet belőle, de színész semmiképp. Legalábbis nem olyan, aki a helyi színházakon kívül máshol is karriert tudna csinálni. Erre az ítéletre a későbbiekben fényesen rácáfolt.

Első profi színházi munkáját 19 évesen kapta Miamiban (Mixed Blessings), ez után döntött úgy, hogy mégis megpróbálkozik komolyan a színészettel.

22 évesen nősült, felesége, Michele Esparza ügyvéd, 2000 óta külön élnek.[3]

Színház[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2000 előtt[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A New York Universityn tanult színészetet,[4] angol irodalmat és pszichológiát. A főiskola után egyik tanára tanácsára neves chicagói prózai társulatoknál (Goodman[5] illetve Steppenwolf[6]) kezdte színészi pályafutását. Itt figyelt fel rá későbbi menedzsere, Elin Flack,[7] illetve az egyik legkeresettebb New York-i casting director, Bernie Telsey,[8] akik már ekkor szorgalmazták, hogy amint lehet, menjen át a Broadwayre. New York előtt azonban bemelegítésképpen még jött egy nagy lehetőség: hétfordulós meghallgatás végén megkapta az Evita 1999-es amerikai turnéjában Che szerepét. Jó tapasztalatszerzés volt ez a Broadway előtt, hiszen ez alatt az egy év alatt megtanulta, milyen megterhelést jelent heti 7-8 alkalommal eljátszani egy musical főszerepét.

2000 után[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Evita-turné végeztével New Yorkba költözött, és elkezdett meghallgatásokra járni. Hamarosan meg is kapta első New York-i szerepét: ő lett a Rocky Horror Show Riff-Raffje. Kezdőként olyan musical-sztárok mellett kellett bizonyítania estéről estére, mint Daphne Rubin-Vega (Rent) vagy Alice Ripley (Side Show).

2001-ben otthagyta a sikerrel futó Broadway-musicalt, hogy eljátszhassa az off-Broadwayn Jonathan Larson (Rent) önéletrajzi musicalének (tick, tick… BOOM!) főszerepét.

2001 ősze újabb nagy szerepet hozott számára: felajánlották neki az éppen futó, Sam Mendes (Amerikai szépség) rendezésében bemutatott Kabaré konferansziéjának szerepét. Közel fél éves kihagyással 2002 végéig játszott a Kabaréban. A fél éves szünet oka egy különleges színházi esemény volt. Washingtonban egy hat hónapos fesztivált szerveztek Stephen Sondheim tiszteletére, melynek során a szerző művei közül hatot állítottak színpadra és játszottak folyamatosan fél évig. Esparza egyedülálló módon két musical főszerepét is megkapta: a Sunday In The Park With George-ban a címszerepet, a Merrily We Roll Alongban Charley szerepét játszotta óriási sikerrel.

A 2003-mas év két rövidebb játszási sorozattal és egy nagy bemutatóval telt. Először egy prózai szerep következett az off-Broadwayn (Comedians, Gethin Price), majd egy zenés – ezúttal vidéken, Pennsylvaniában (Green Violin, Mikhoels). Ősszel pedig jöhetett a nagy bemutató: Boy George önéletrajzi musicale, a Taboo, amelyben a narrátort, Philip Sallont alakította. A darab ugyan érdekes körülmények között megbukott, Philip Sallon szerepe azonban kritikai elismerést és Drama Desk díjat hozott Esparza számára.

2004-ben ismét az off-Broadway és egy prózai szerep következett. Larry Kramernek az AIDS-krízisről szóló drámájában (The Normal Heart) játszotta Ned Weeks szerepét egy színészlegenda, Joanna Gleason oldalán.

Eddigi szerepeit látva meglepő döntésnek tűnhetett, amikor 2005-ben elvállalta a Chitty Chitty Bang Bang című filmből készült családi mese-musical főszerepét. A darab egy évig ment a Broadwayn, de pénzügyileg nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – és Esparza reményeit sem, aki csak kitérőnek tekintette a Chitty-t az egyszerűbb, könnyedebb szerepek világába.

A következő év eleje ismét egy rövid kitérővel indult: Esparza eddigi egyetlen filmszerepét hozta Sidney Lumet Find Me Guilty (Védd Magad) című maffia-filmjében.

2006 áprilisában egy igen különleges feladat miatt hagyta el ismét New Yorkot. A Cincinnati Playhouse In The Park meghívására a 2006-os év Tony-díjas rendezője, John Doyle állította színpadra Ohio állam fővárosában Stephen Sondheim Company című musicalét. Az előadás különlegessége az azóta már fogalommá vált, Doyle által kitalált színész-zenész koncepció, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a színészek saját magukat kísérik hangszeren, és nincs külön zenekar. Az egy hónapos cincinnati sorozat akkora sikert hozott, hogy a producerek úgy döntöttek, átviszik az előadást Broadwayre is. A 2006 novemberében megtartott premier Esparza talán eddigi legnagyobb szakmai sikerét hozta. Az előadás hanganyaga megjelent cd formájában, sőt az amerikai PBS tv-csatorna hamarosan műsorára tűzi a júliusban rögzített előadást. Esparza szempontjából az év egyetlen kudarcának a Tony-díj elvesztése tekinthető. A júliusi díjkiosztó legnagyobb meglepetése volt, hogy nem neki, hanem a tv-sorozatokból is ismert David Hyde Pierce-nek (Frasier) adták a díjat.

Esparzát 2007 őszétől újra prózai szerepben láthatja a közönség, Harold Pinter The Homecoming (Hazatérők) című darabjának Broadway-felújításában az egyik testvért, Lennyt játssza.

Főbb szerepei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

darab hely év
The Homecoming – Lenny Cort Theatre (Broadway) 2007–2008
Pushing Daisies – Alfredo sorozat 2007
Company – Robert Ethel Barrymore Theatre (Broadway) 2006–2007
Company – Robert Cincinnati Playhouse In The Park 2006
Find Me Guilty – Tony Campagna film 2006
Chitty, Chitty, Bang, Bang – Caractacus Potts Hilton Theatre (Broadway) 2005
The Normal Heart – Ned Weeks Joseph Papp Public Theater (off-Broadway) 2004
Taboo – Philip Sallon Plymouth Theatre (Broadway) 2003–2004
Green Violin – Mikhoels Prince Music Theatre (Pennsylvania) 2003
Comedians – Gethin Price Samuel Beckett Theatre (off-Broadway) 2003
Merrily We Roll Along – Charley Kringas Kennedy Center (Washington) 2002
Sunday In The Park With George – George Kennedy Center (Washington) 2002
Cabaret – Emcee Studio 54 (Broadway) 2001–2002
tick, tick… BOOM! – Jon Jane Street Theatre (off-Broadway) 2001
The Rocky Horror Show – Riff-Raff Circle in the Square (Broadway) 2000–2001
Evita – Che turné 1999
Arcadia – Septimus Meadowbrook Theatre (Michigan) 1997
The Washington-Sarajevo Talks – Vlado Azinovic Meadowbrook Theatre (Michigan) 1997
Grease – Danny Zuko Chicago

Koncertek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

New Yorkban szinte egymást érik a különböző nyilvános musical-koncertek, ezeknek Esparza is rendszeres vendége.

"A lehető legjobb akarok lenni minden alkalommal, amikor felmegyek a színpadra. Nem tudom, hogyan kell 200%-nál kevesebbet nyújtani."

"Szeretem az egyediséget. Hogy senki nem viselkedik így a valós életben? De ez nem az élet! Ez színház!"

"Imádkozni szoktam, mielőtt felmegyek a színpadra. Nem azért, mert oltalomra van szükségem, hanem mert meg akarom köszönni."

Nevezetesebb fellépések:

 • Actor's Fund[9] koncertek
  • Chess (2003)
  • Hair (2004)
 • Miscast
 • Broadway On Broadway[10]
 • Broadway In Bryant Park[11]
 • Broadway Under The Stars[12]
 • Brilliant Mistake: the Music of Elvis Costello (2004)

Felvételek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hangfelvételek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • The Rocky Horror Show (Riff-Raff) – New Broadway Cast (2001)
 • tick, tick… BOOM! (Jon) – Original off-Broadway Cast (2001)
 • Taboo (Philip Sallon) – Original Broadway Cast (2004)
 • Company (Robert) – 2006 Broadway Revival Cast (2007)
 • Carols for a Cure – karácsonyi válogatás Broadway-sztárokkal (2003)
 • Hair – Actors' Fund BCEFA koncert (2004)
 • Carols for a Cure – karácsonyi válogatás Broadway-sztárokkal (2006)

Dvd-felvételek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Seth's Broadway Chatterbox – beszélgetés (2001)
 • Seth's Broadway Chatterbox – beszélgetés (2004)
 • Show Business: The Road To Broadway – dokumentumfilm (2007)

előkészületben: Company – színházi felvétel (2007)

Díjak, jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Róla írták:

"Talán még korai legendásnak nevezni ezt a színészt? Rövid, mindössze hat éves Broadway-karrier során elragadtatott kritikákat és híveket szerzett. Ezekhez egy izzó, nagyon különleges tehetség járul, amilyet talán Bernadette Peters óta nem láthattunk."

"Ez a színész egyszerűen megdöbbentő. A komédiától Lear királyig nincs olyan, amit ne tudna megcsinálni."

"Ő az a fajta nagylelkű géniusz, akinek égető lelki szükséglete a színpad, és emiatt minden fellépése – még ha rövid is – olyan, amit szeretni kell."

"Amikor ez a színész Sondheimet énekel, akkor Sondheim-specialista. Ha rockzenét énekel, akkor meg úgy szól a hangja, mint egy rocksztáré."

"Esparza színpadi energiája mindent elhomályosít maga körül."

"Riff vezeti a társulatot a nagy táncos szám, a Time Warp alatt. Amikor Raúl Esparza teszi ezt, nem túlzás azt mondani, hogy a pokol összes hasadékai megnyílnak."

"Felejthetetlen a jelenléte. A hangjával meglapozhatja a musical-karrierjét, ugyanakkor kivételes képességű színész is."

"Bárki, aki valaha szerette volna tudni, hogyan születik egy Broadway-sztár, most megnézheti, mert pontosan ez történik Raúl E. Esparzával."

"Raúl Esparza mint kegyetlenül keserű komikus kitörölhetetlenül maradandó alakítást nyújt, az egyik legtökéletesebbet, amit életemben láttam."

"Esparza botrányos Philip Sallon-ja szolgál narrátorként és fesztelen kommentárként. Esparza kis híján ellopja a showt."

"A Taboo-ban, a kudarcra ítélt Boy George musicalben feltűnő volt, hogy ő az, aki ragyog a katasztrófa kellős közepén. A Times radioaktívnak nevezte."

"Raúl Esparza ismét igazolta, hogy az egyik legjobb és legsokoldalúbb színészünk."

Tony Award[13]

 • Taboo (2004) – legjobb férfi mellékszereplő musicalben JELÖLÉS
 • Company (2007) – legjobb musical-főszereplő JELÖLÉS

Drama Desk Award[14]

 • tick, tick… BOOM! (2001) – legjobb musical-főszereplő JELÖLÉS
 • Taboo (2004) – legjobb férfi mellékszereplő musicalben
 • Company (2007) – legjobb musical-főszereplő

Drama League Award[15]

 • tick, tick… BOOM! (2001) – legjobb színészi teljesítmény JELÖLÉS
 • Comedians (2003) – legjobb színészi teljesítmény JELÖLÉS
 • Taboo (2004) – legjobb színészi teljesítmény JELÖLÉS
 • The Normal Heart (2004) – legjobb színészi teljesítmény JELÖLÉS
 • Company (2007) – legjobb színészi teljesítmény JELÖLÉS

Outer Critics Circle Award[16]

 • Chitty, Chitty, Bang, Bang (2005) – legjobb musical-színész JELÖLÉS
 • Company (2007) – legjobb musical-színész

Village Voice Obie Award[17]

 • tick, tick… BOOM! (2001) – legjobb színészi teljesítmény

Theatre World Award[18]

 • The Rocky Horror Show (2000) – legjobb Broadway-debütálás

broadway.com közönségdíj[19]

 • tick, tick… BOOM! (2001) – legjobb színészi teljesítmény
 • Cabaret (2001) – legjobb váltó (replacement)

Enquirer Acclaim Awards

 • Company (2006) – legjobb színész

Cincinnati Entertainment Awards

 • Company (2006) – legjobb meghívott színész

Ditroit Free Press Award

 • What the Butler Saw (1998) legjobb színész

Joseph Jefferson Award

 • Evita (1999) – legjobb musical-színész JELÖLÉS

Helen Hayes Award

 • Sunday In The Park With George (2002) – legjobb musical-főszereplő JELÖLÉS

Barrymore Award

 • Green Violin (2003)

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. IMDb
 2. http://belenjesuit.org/ A Belen Jesuit Preparatory School hivatalos honlapja
 3. Breaking Character for the First Time in His Life – interjú, New York Times, 2006. november 26.
 4. http://www.nyu.edu/ A New York University hivatalos honlapja
 5. http://www.goodman-theatre.org/ A Goodman Theatre hivatalos honlapja
 6. http://www.steppenwolf.org/ A Steppenwolf társulat hivatalos honlapja
 7. http://www.manta.com/coms2/dnbcompany_hlmhfj Elin Flack management
 8. http://www.bernardtelseycasting.visualnet.com/ Bernard Telsey Casting
 9. http://www.actorsfund.org/ Az Actors' Fund hivatalos honlapja
 10. http://www.broadwayonbroadway.com/news.html A Broadway On Broadway rendezvény hivatalos honlapja
 11. http://www.bryantpark.org/ A Bryant Park hivatalos honlapja
 12. http://theater.about.com/b/a/257282.htm Tudnivalók a 'Broadway Under The Stars rendezvényről'
 13. http://www.tonyawards.com/en_US/index.html A Tony-díj hivatalos honlapja
 14. http://www.dramadesk.com/ A Drama Desk Awards hivatalos oldala
 15. http://www.dramaleague.org/ A Drama League hivatalos oldala
 16. http://www.outercritics.org/awards.aspx Az Outer Critics Circle Awards hivatalos oldala
 17. http://www.villagevoice.com/obies/ Az Obie Awards hivatalos honlapja
 18. http://www.theatreworldawards.org/home.html A Theatre World Awards hivatalos honlapja
 19. http://www.broadway.com/_AA/AA_Main.aspx A broadway.com Audience Awards hivatalos honlapja

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]