Rövidlábú görény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rövidlábú görény
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Család: Menyétfélék (Mustelidae)
Alcsalád: Zorillaformák (Ictonychinae)
Nem: Poecilogale
(Thomas, 1883)
Faj: P. albinucha
Tudományos név
Poecilogale albinucha
(Gray, 1864)
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rövidlábú görény témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rövidlábú görény témájú médiaállományokat és Rövidlábú görény témájú kategóriát.

A rövidlábú görény vagy afrikai csíkosgörény (Poecilogale albinucha) az emlősök (Mammalia) osztályának ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a menyétfélék (Mustelidae) családjába és a zorillaformák (Ictonychinae) alcsaládjába tartozó Poecilogale nem egyetlen faja.

Előfordulása[szerkesztés]

A rövidlábú görény Afrika középső és déli részének nyílt területein, szavannákon és az alacsonyabb hegyvidékeken él, de előfordul erdőkben és mocsaras területeken is. A Kongói Demokratikus Köztársaságtól délre egészen a Dél-afrikai Köztársaság területéig előfordul.

Alfajai[szerkesztés]

  • Poecilogale albinucha albinucha
  • Poecilogale albinucha bechuanae
  • Poecilogale albinucha doggetti
  • Poecilogale albinucha lebombo
  • Poecilogale albinucha transvaalensis

Megjelenése[szerkesztés]

Az állat hossza 26-35 centiméter, farokhossza 15-23 centiméter, marmagassága 10-13 centiméter, súlya 230-380 gramm között változik. A hímek észrevehetően nagyobbak, mint a nőstények. Szőrzete a háton hosszú és selymes, a hason rövidebb. A farok szőrzete hosszú és bozontos. Bundája fekete, de feje teteje és farka fehér. A nyakán két fehér színű sáv húzódik, melyek a hátra érve kettészakadnak, úgyhogy ott már négy fehér szalag tarkítja az állatot, egészen a farkáig. A karmok hosszúak és erőteljesek, segítségükkel ás magának vackot a laza talajba. Hallása és szaglása jól fejlett. Szeme kicsi, de lehetővé teszi az éjjel vadászó állat számára a tájékozódást. Két végbélmirigye bűzös váladékot termel, melyet az állat támadója szemébe fecskendez, és ezzel átmenetileg megvakítja.

Életmódja[szerkesztés]

Az állat éjjeli, magányos életmódot folytató vadász. Tápláléka kisemlősök (főként rágcsálók), madarak és tojásaik, nagyobb rovarok, valamint hüllők.

Szaporodása[szerkesztés]

A hím 33, a nőstény 9 hónapos korban éri el az ivarérettséget. A párzási időszak januártól márciusig tart. A vemhesség 31-33 napig tart, ennek végén a nőstény 1-3 kölyköt hoz a világra. Az elválasztás nagyjából két hónap után következik be.

Rokon fajok[szerkesztés]

A rövidlábú görény legközelebbi rokonai az Ictonyx nem fajai, a sivatagi görény (Ictonyx libyca) és a csíkos görény (zorilla) (Ictonyx striatus) .

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Weißnackenwiesel című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]