Rövidlábú görény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Rövidlábú görény
Whitenapedweasellg2.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Család: Menyétfélék (Mustelidae)
Alcsalád: Zorillaformák (Ictonychinae)
Nem: Poecilogale
(Thomas, 1883)
Faj: P. albinucha
Tudományos név
Poecilogale albinucha
(Gray, 1864)
Elterjedés
African Striped Weasel area.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rövidlábú görény témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rövidlábú görény témájú médiaállományokat és Rövidlábú görény témájú kategóriát.

A rövidlábú görény vagy afrikai csíkosgörény (Poecilogale albinucha) az emlősök (Mammalia) osztályának ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a menyétfélék (Mustelidae) családjába és a zorillaformák (Ictonychinae) alcsaládjába tartozó Poecilogale nem egyetlen faja.

Előfordulása[szerkesztés]

A rövidlábú görény Afrika középső és déli részének nyílt területein, szavannákon és az alacsonyabb hegyvidékeken él, de előfordul erdőkben és mocsaras területeken is. A Kongói Demokratikus Köztársaságtól délre egészen a Dél-afrikai Köztársaság területéig előfordul.

Alfajai[szerkesztés]

  • Poecilogale albinucha albinucha
  • Poecilogale albinucha bechuanae
  • Poecilogale albinucha doggetti
  • Poecilogale albinucha lebombo
  • Poecilogale albinucha transvaalensis

Megjelenése[szerkesztés]

Az állat hossza 26-35 centiméter, farokhossza 15-23 centiméter, marmagassága 10-13 centiméter, súlya 230-380 gramm között változik. A hímek észrevehetően nagyobbak, mint a nőstények. Szőrzete a háton hosszú és selymes, a hason rövidebb. A farok szőrzete hosszú és bozontos. Bundája fekete, de feje teteje és farka fehér. A nyakán két fehér színű sáv húzódik, melyek a hátra érve kettészakadnak, úgyhogy ott már négy fehér szalag tarkítja az állatot, egészen a farkáig. A karmok hosszúak és erőteljesek, segítségükkel ás magának vackot a laza talajba. Hallása és szaglása jól fejlett. Szeme kicsi, de lehetővé teszi az éjjel vadászó állat számára a tájékozódást. Két végbélmirigye bűzös váladékot termel, melyet az állat támadója szemébe fecskendez, és ezzel átmenetileg megvakítja.

Életmódja[szerkesztés]

Az állat éjjeli, magányos életmódot folytató vadász. Tápláléka kisemlősök (főként rágcsálók), madarak és tojásaik, nagyobb rovarok, valamint hüllők.

Szaporodása[szerkesztés]

A hím 33, a nőstény 9 hónapos korban éri el az ivarérettséget. A párzási időszak januártól márciusig tart. A vemhesség 31-33 napig tart, ennek végén a nőstény 1-3 kölyköt hoz a világra. Az elválasztás nagyjából két hónap után következik be.

Rokon fajok[szerkesztés]

A rövidlábú görény legközelebbi rokonai az Ictonyx nem fajai, a sivatagi görény (Ictonyx libyca) és a csíkos görény (zorilla) (Ictonyx striatus) .

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Weißnackenwiesel című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]