Rövidfarkú kúszóegér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rövidfarkú kúszóegér
Természetvédelmi státusz
Adathiányos
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Csoport: Glires
Rend: Rágcsálók (Rodentia)
Alrend: Egéralkatúak (Myomorpha)
Öregcsalád: Muroidea
Család: Egérfélék (Muridae)
Alcsalád: Leimacomyinae
Musser & Carleton, 2005
Nem: Leimacomys
Matschie, 1893
Faj: L. buettneri
Tudományos név
Leimacomys buettneri
Matschie, 1893
Szinonimák
  • Limacomys Lydekker, 1894
  • Leimacomys büttneri Matschie, 1893
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rövidfarkú kúszóegér témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rövidfarkú kúszóegér témájú kategóriát.

A rövidfarkú kúszóegér (Leimacomys buettneri) az emlősök (Mammalia) osztályának rágcsálók (Rodentia) rendjébe, ezen belül az egérfélék (Muridae) családjába tartozó faj.

Alcsaládjának és nemének az egyetlen faja.

1995-ig ezt a fajt a madagaszkáriegér-félék (Nesomyidae) családjához tartozó kúszóegérformák (Dendromurinae) alcsaládjába sorolták.

Előfordulása és életmódja[szerkesztés]

A rövidfarkú kúszóegeret először a Togo-i Bismarckburg melletti településnél vették észre, 710 méteres tengerszint feletti magasságban. A biológusok feltételezik, hogy a szomszédos Ghána erdeiben is megtalálható. E fajból csak két példányt lehetett befogni; ez 1890-ben történt meg. Emiatt manapság nem tudják ha ez a faj még létezik-e.

Az állat erdőlakó és rovarokkal táplálkozik. Befogása azért nehéz, mivel rovarevő és ezért speciális csapdára van szükség. Időigényes és odaadó megfigyelési munka kell ahhoz, hogy a biológusok megtudjanak valamit erről az alig ismert egérféléről.

Megjelenése[szerkesztés]

A rövidfarkú kúszóegér fej-testhossza 11,8 centiméter, farokhossza 3,7 centiméter. A feltűnően rövidfarok, a testhossznak csak a 37 százalékát teszi ki; valószínű innen ered a magyar neve is. Az állat szőrzete szürkésbarna, felül sötétebb, alul világosabb. Fülei kicsik és szőrösek. A talpain is vannak szőrök. Farka csupasz vagy alig szőrös.

Metszőfogai csak felszínesen vannak beágyazódva. Pofája hosszú és széles. A két szemüreg közti rész széles. Pofacsontja nagy (Musser & Carleton, 2005).

A koponya felépítéséből kiindulva, a biológusok szerint az állat rovarokkal táplálkozik (Dieterlen, 1976). Életmódjáról alig tudunk.

Az eddig befogott rövidfarkú kúszóegerek maradványait a berlini Humboldt Egyetem Zoologisches Museum-ában őrzik.

Források[szerkesztés]

  • A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. IUCN
  • szerk.: Don E. Wilson & DeeAnn M. Reeder: Mammal Species of the World, 3. kiadás, Baltimore: Johns Hopkins University (2005). ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494 
  • Animal Diversity Web
  • Denys, C., J. Michaux, F. Catzeflis, S. Ducrocq, and P. Chevret. 1995. Morphological and molecular data against the monophyly of Dendromurinae (Muridae: Rodentia). Bonner Zoologische Beitrage, 45:173-190.
  • Dieterlen, F. 1976. Bemerkungen über Leimacomys büttneri Matschie, 1893 (Dendromurinae), Cricetidae, Rodentia). Säugetierkunde, 39:229-231.
  • Grubb et al. 1998
  • Musser, G. G. and M. D. Carleton. 1993. Family Muridae. pp. 501–755 in Mammal Species of the World a Taxonomic and Geographic Reference. D. E. Wilson and D. M. Reeder eds. Smithsonian Institution Press, Washington D.C.
  • Musser, G. G. and M. D. Carleton. 2005. Superfamily Muroidea. pp. 894–1531 in Mammal Species of the World a Taxonomic and Geographic Reference. D. E. Wilson and D. M. Reeder eds. Johns Hopkins University Press, Baltimore
  • Nowak, Ronald M.. Walker's mammals of the world, Volume I. - II., 6th edition, Baltimore: Johns Hopkins University Press (1999). ISBN 0-8018-5789-9 
  • Schlitter, D. A. 1989. African rodents of special concern. pp. 33–39 in Rodents: a world survey of species of conservation concern. W. Z. Lidicker Jr. ed. Occasional Papers IUCN Species Survival Commission no. 4.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Togo Mouse című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.