Rózsaszín Pittbull

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Rózsaszín Pitbull szócikkből átirányítva)
Rózsaszín Pittbull
Információk
Eredet Komló
Aktív évek 1995-2005, 2008-napjainkig
Műfaj punk rock
Kiadó szerzői kiadás, Auróra Records
Tagok
Kassai Gábor
Kunos Péter
Nagy Imre
Méhn Zoltán
Korábbi tagok
Murka Zsolt
Erdős László
Matus Péter
Lelovics Roland
Marsi Zsolt
† Czene András
Albert Ákos
Virágh Gábor László
Varjasi Adri
Bóka Roland
Virágh Dániel Árpád

A Rózsaszín Pittbull együttes weboldala

A Rózsaszín Pittbull egy komlói punk rock együttes, mely 1995-ben alakult. Főként politikai és kissé aberrált szexuális töltetű dalszövegeikkel hívták fel magukra a figyelmet, bár a felszín alatt általában mély filozófiai tartalom bújik meg. A szövegviláguk azt a szerepet próbálja betölteni a zene világában, amit a South Park vagy a Family Guy a rajzfilmek világában.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megalakulás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A négy alapító tag: Kassai Gábor (ének), Czene András (basszusgitár), Murka Zsolt (szólógitár), Lelovics Roland (dobok). A zenekar megalakulásának a története egy koncertélményhez köthető, amely annyira borzalmas volt, hogy a négy alapító tag szinte mindenféle zenei előképzettség nélkül megalapította a Rózsaszín Pittbull avagy a Macskám Dzsörzé Blúz nevű zenekart. A cél egy szövegközpontú zene, amely a társadalmi és politikai problémákra próbál rávilágítani.

Rémek a Putyilov gyárban (1997)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A zenekar az első két év sikerei után úgy döntött, hogy rögzíti első albumát. Az album a Rémek a Putyilov gyárban címet kapta. Az album 19 számot tartalmaz, amely egyre több koncertfelkérést hozott a zenekar számára. Az albumon megjelent Béla Bá' aki a további albumokon is nagy szerepet kapott. A legnagyobb botrányt egy a Komár Lászlóról szóló dal okozta ezen az albumon.

Bélabá Forevör (1998)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az albumot már új gitárossal (Erdős László) rögzítette a zenekar, amely a gitárhangzásban is jelentkezett, de a dalok felépítése és jellege valamint a szövegvilág folytatta az első albumon elkezdett munkát.

Ne legyé' má' genyó, add köcsön a bicsajodat! (1999)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Rózsaszín Pittbull zenekar első országosan is terjesztett, igazi sikert hozó albuma volt. A szinte már szokássá vált gitáros váltás következett. Erdőst Méhn Zoltán váltotta fel.

Az album egyik legnagyobb slágere, amely már több zenei műfajból is toborzott rajongókat a Ne szívjál füvet című Méhn Zoltán szerzemény. A dal érdekessége, hogy egy Drogellenes rockfesztiválon került bemutatásra először (kimondottan erre írták a tagok) és abban ez időben ez nagy meghökkenést keltett. Az album további olyan sikeres dalokat tartalmazott mint a Pedofeeling, a Gerontofília illetve a Halál az össze politikusra. A zenekar egyre komolyabb erővel kezdte kritizálni a politikát. A dalok szövegei egyre erőteljesebbek, egyre kiforrottabbak, amely fejlődés érzékelhető már a dalok szerkezeti felépítésében is. A rajongók egyre jobban kezdik megérteni Kassai Gábor egyedi szövegvilágát, kezdik megérteni a vulgáris szavak használatának jelentőségét, üzenetét.

1997-2000: Világslágerek magyarul (2000)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2000-ben a zenekar kiadott egy válogatás albumot amely a régebbi albumok ismertebb számait dolgozta át. A hangszerelés változott, mint ahogyan a gitáros személye is. Méhn Zoltán gitárost Virágh Gábor váltotta, illetve a doboknál is változás történt. A zenekarba érkezett Albert Ákos. A frissítésnek, és a megváltozott és kiforrottabb hangszerelésnek következményeképpen a zenekar már minden nagyobb fesztiválon megjelent, elősegítve az országos ismertség elérését. A hangszeres átdolgozások, Gábor és Ákos kiemelkedő teljesítménye mind fokozták a zenekar egyre szélesebb körben történő megismerését.

Kés, villa, anál (2002)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2002-re a zenekar elég jól összeforrt és az ötletekből megszületett a Kés, villa, anál című album amely visszafordult a punkosabb gyökerekhez. A dalok szövegei hozták Kassai szinte „irodalmi igényességét” és újabb botrányokat kavart mind a politikai, mind a sztárok kifigurázásainak terén. Az album Budapesten került felvételre a Beatricéből jól ismert Vedres Joe vezénylete alatt. Az első album amely már megjelent CD-formában is, az Auróra Records gondozásában. A Kés, villa, anál album is újra nagy port kavart. Szinte minden komolyabb fesztiválra meghívást kapott a zenekar és országos Turnét kapcsoltak a lemez megjelenéséhez.

[R]evolúció (2009)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 2009-es (R)Evolúció album az együttes egyik legsikeresebb albuma. A felállás nem változott, a Változatok análra, a Buzibár, a Rapbull, a Ferenckirály, valamint Orbán Viktor miniszterelnökünkről szóló Alcsútdoboz a koncertek nagy kedvencei.

Diszkográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Rémek a Putyilov gyárban (1997)
  • Béla bá forevör (1998)
  • Ne legyél már genyó, add kölcsön a bicsajod! (1999)
  • Világslágerek magyarul 1997-2000 (válogatás, 2000)
  • Kés, villa, anál (2002)
  • (R)evolúció (2009)
  • Bongfoglalás (2010)
  • Szén city (2012)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]