Rózsaszín Pittbull

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Rózsaszín Pitbull szócikkből átirányítva)
Rózsaszín Pittbull
Információk
Eredet Komló
Aktív évek 1995 - napjainkig
Műfaj punk rock
Kiadó szerzői kiadás, Auróra Records
Tagok
Kassai Gábor
Kunos Péter
Nagy Imre
Méhn Zoltán
Korábbi tagok
Jepy
Fenyvesi Barna
Murka Zsolt
Erdős László
Matus Péter
Lelovics Roland
Marsi Zsolt
† Czene András
Albert Ákos
Virágh Gábor László
Varjasi Adri
Bóka Roland
Virágh Dániel Árpád

A Rózsaszín Pittbull weboldala

A Rózsaszín Pittbull egy komlói punk rock együttes, mely 1995-ben alakult. Főként politikai és kissé aberrált szexuális töltetű dalszövegeikkel hívták fel magukra a figyelmet, bár a felszín alatt általában mély filozófiai tartalom bújik meg. A szövegviláguk azt a szerepet próbálja betölteni a zene világában, amit a South Park vagy a Family Guy a rajzfilmek világában.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megalakulás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A négy alapító tag: Kassai Gábor (ének), Czene András (basszusgitár), Murka Zsolt (szólógitár), Lelovics Roland (dobok). A zenekar megalakulásának a története egy koncertélményhez köthető, amely annyira borzalmas volt, hogy a négy alapító tag szinte mindenféle zenei előképzettség nélkül megalapította a Rózsaszín Pittbull avagy a Macskám Dzsörzé Blúz nevű zenekart. A cél egy szövegközpontú zene, amely a társadalmi és politikai problémákra próbál rávilágítani.

Rémek a Putyilov gyárban (1997)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A zenekar az első két év sikerei után úgy döntött, hogy rögzíti első albumát. Az album a Rémek a Putyilov gyárban címet kapta. Az album 19 számot tartalmaz, amely egyre több koncertfelkérést hozott a zenekar számára. Az albumon megjelent Béla Bá' aki a további albumokon is nagy szerepet kapott. A legnagyobb botrányt egy a Komár Lászlóról szóló dal okozta ezen az albumon.

Bélabá Forevör (1998)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az albumot már új gitárossal (Erdős László) rögzítette a zenekar, amely a gitárhangzásban is jelentkezett, de a dalok felépítése és jellege valamint a szövegvilág folytatta az első albumon elkezdett munkát.

Ne legyé' má' genyó, add köcsön a bicsajodat! (1999)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Rózsaszín Pittbull zenekar első országosan is terjesztett, igazi sikert hozó albuma volt. A szinte már szokássá vált gitáros váltás következett. Erdőst Méhn Zoltán váltotta fel.

Az album egyik legnagyobb slágere, amely már több zenei műfajból is toborzott rajongókat a Ne szívjál füvet című Méhn Zoltán szerzemény. A dal érdekessége, hogy egy Drogellenes rockfesztiválon került bemutatásra először (kimondottan erre írták a tagok) és abban ez időben ez nagy meghökkenést keltett. Az album további olyan sikeres dalokat tartalmazott mint a Pedofeeling, a Gerontofília illetve a Halál az össze politikusra. A zenekar egyre komolyabb erővel kezdte kritizálni a politikát. A dalok szövegei egyre erőteljesebbek, egyre kiforrottabbak, amely fejlődés érzékelhető már a dalok szerkezeti felépítésében is. A rajongók egyre jobban kezdik megérteni Kassai Gábor egyedi szövegvilágát, kezdik megérteni a vulgáris szavak használatának jelentőségét, üzenetét.

1997-2000: Világslágerek magyarul (2000)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2000-ben a zenekar kiadott egy válogatás albumot amely a régebbi albumok ismertebb számait dolgozta át. A hangszerelés változott, mint ahogyan a gitáros személye is. Méhn Zoltán gitárost Virágh Gábor váltotta, illetve a doboknál is változás történt. A zenekarba érkezett Albert Ákos. A frissítésnek, és a megváltozott és kiforrottabb hangszerelésnek következményeképpen a zenekar már minden nagyobb fesztiválon megjelent, elősegítve az országos ismertség elérését. A hangszeres átdolgozások, Gábor és Ákos kiemelkedő teljesítménye mind fokozták a zenekar egyre szélesebb körben történő megismerését.

Kés, villa, anál (2002)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2002-re a zenekar elég jól összeforrt és az ötletekből megszületett a Kés, villa, anál című album amely visszafordult a punkosabb gyökerekhez. A dalok szövegei hozták Kassai szinte „irodalmi igényességét” és újabb botrányokat kavart mind a politikai, mind a sztárok kifigurázásainak terén. Az album Budapesten került felvételre a Beatricéből jól ismert Vedres Joe vezénylete alatt. Az első album amely már megjelent CD-formában is, az Auróra Records gondozásában. A Kés, villa, anál album is újra nagy port kavart. Szinte minden komolyabb fesztiválra meghívást kapott a zenekar és országos Turnét kapcsoltak a lemez megjelenéséhez.

[R]evolúció (2009)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 2009-es (R)Evolúció album az együttes egyik legsikeresebb albuma. A felállás nem változott, a Változatok análra, a Buzibár, a Rapbull, a Ferenckirály, valamint Orbán Viktor miniszterelnökünkről szóló Alcsútdoboz a koncertek nagy kedvencei.

Bongfoglalás (2010)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 2010-es albumok, főleg az új stoner metal(fűves metal) őrületet veszi alapul, melyet félig parodizál, félig egyet ért ezzel. Az album hangszerelésileg komolyabb és kiforrottabb, koncert kedvenc illetve híresebb szám róla a metalosabb témával rendelkező Hitvány celebek, valamint az album és akkori RP korszak himnuszaként tekinthető Nem szopnak a ministránsok c. szerzemények. Előbbihez a zenekar által feldolgozás és videóklip is készült.

Diszkográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Rémek a Putyilov gyárban (1997)
 • Béla bá forevör (1998)
 • Ne legyél már genyó, add kölcsön a bicsajod! (1999)
 • Világslágerek magyarul 1997-2000 (válogatás, 2000)
 • Kés, villa, anál (2002)
 • (R)evolúció (2009)
 • Bongfoglalás (2010)
 • Szén City demó (2012)
 • Szén City (2012)
 • Rózsaszín álom (maxi, 2014)
 • Rejsz Royce, avagy végcél a végbél (2014)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]