Rónai István (zongoraművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rónai István
Horváth László felvétele
Horváth László felvétele
Életrajzi adatok
Született 1940. július 6.
Kolozsvár
Elhunyt 2019. augusztus 19. előtt[1](79 évesen)
Kolozsvár
Szülei Rónai Antal
Pályafutás
Hangszer zongora
Tevékenység zeneművész, zenei író
SablonWikidataSegítség

Rónai István (Kolozsvár, 1940. július 6. – Kolozsvár, 2019. augusztus 19. előtt) zenei író, zongoraművész. Rónai Antal fia.

Élete[szerkesztés]

A Zenei Líceumot szülővárosában, Kolozsváron végezte el 1958-ban. 1963-ban a Gheorghe Dima Zenekonzervatórium zongora szakán is jeleskedett. Ugyanitt lépett a főiskolai pályára is. Itt elérte a professzori rangot. Később zongorakísérő kamarazenész volt.

Legelső írását az Utunk című folyóiratban közölte 1968-ban. A Hét című lap zenei rovatának állandó cikkszerzőjeként vált elismertté. Az Igazságnak is írt. Tömören megírt zenei témájú kritikáit, zenei tárgyú kisesszéit, valamint aforizmáit az önálló meglátás eredeti jellege és a megírás leleményes, jól észrevehető tömörsége jellemzi.

Egy nagyobb lélegzetű, hosszabb idő alatt megírt munkájában a Kolozsváron található Állami Magyar Opera történetét értelmezi újra Az utolsó negyvennégy a kétszázból (Egy vázlat vázlata) cím alatt a Kolozsvár magyar színháza (1992) című kötetben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gyászjelentés, Szabadság, 2019. augusztus 19.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Nagy-Hintós Diana: Rónai István, a versköltő zongoraművész és zenekritikus, Szabadság, 2013. március 23. Online hozzáférés

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]